Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: Cum se efectueaza calculul contributiilor sociale si al fondurilor speciale pentru o indemnizatie administrator de 5.000 lei pe luna? Care sunt contributiile individuale si care vor fi contributiile societatii? Nota: Contractul administratorului este inregistrat la Registrul Comertului.
Raspuns:
Potrivit art. 296 indice 3 lit. a) si b) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OUG 125/2011, contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt, atat persoanele fizice rezidente, cat si persoanele fizice nerezidente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, daca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cum este si cazul remuneratiei acordate administratorului societatii.
Din punct de vedere al contributiilor sociale individuale, remuneratia adminitratorilor societatilor comerciale se regaseste mentionata ca fiind inclusa in castigul brut realizat din activitati dependente, la art. 296 indice 4 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OUG 125/2011.
Potrivit noilor dispozitii privind reglementarea contributiilor sociale obligatorii, remuneratia administratorilor societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii prevazuta la art. 296 indice 4 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat de OUG 125/2011 este exceptata de la plata urmatoarelor contributii sociale:
- potrivit art. 296 indice 16 lit. c1) din Codul fiscal - in mod expres de la plata contributiei de asigurari pentru somaj:
- potrivit art. 296 indice 16 lit. d1) din Codul fiscal - in mod expres de la plata contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
- potrivit art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal - pe cale de consecinta de la plata contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Totodata, incepand cu 1 ianuarie 2012, aceste venituri nu mai sunt exceptate in mod expres de la plata contributiei de asigurari sociale, exceptia anterior acestei date regasita la art. 296 indice 16 alin. (5) lit. c) din Codul fiscal nemai fiind preluata in noile dispozitii aplicabile.
In acest context, pct. 4 si 5 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 296 indice 4 alin. (1) lit. e) si g) din Codul fiscal, astfel cum au fost modificate prin HG 50/2012, precizeaza ca remuneratia administratorilor societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie intra in baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, indiferent daca persoanele respective sunt din cadrul aceleiasi societati ori din afara ei, indiferent daca sunt pensionari sau angajati cu contract individual de munca. Aceste sume se includ de asemenea in baza de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate.
Prin urmare, potrivit reglementarilor actuale ale Codului fiscal se vor datora urmatoarele contributii:
1) contributii individuale, baza de calcul fiind stabilita conform art. 296 indice 4 din Codul fiscal, in cazul prezentat 5.000 lei:
- contributia individuala de asigurari sociale - in cota de 10,5%;
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate - in cota de 5,5%;
2) contributii datorate de angajator, baza de calcul fiind stabilita conform art. 296 indice 5 din Codul fiscal, in cazul prezentat 5.000 lei:
- contributia de asigurari sociale datorata de angajator - in cota de 20,8%;
- contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator - in cota de 5,2%;
- contributia pentru concedii si indemnizatii - in cota de 0,85%.
Algoritmul de calcul al impozitului pe salarii este cel reglementat de art. 57 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, impozitul lunar determinandu-se astfel prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii individuale pe fiecare loc de realizare a acestora.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
107 solutii pentru noile taxe si impoziteCheltuieli rezultate din valorificarea titlurilor de participare. Impozit pe profitDeclaratia anuala de profit are un nou termenCe modificari aduce OUG nr. 125 privind accizele, impozitele si taxele localeAu fost stabilite regulile privind normele de venit pentru inchirierea de camere in scop turisticUltimele articole
Mod calcul si declarare impozit pe veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea camerelor in scop turisticInfografic Evolutia TVA 2010 - 2014Prestari servicii pentru beneficiar stabilit pe teritoriul comunitar. Ce implicatii fiscale apar?Care sunt declaratiile care se depun de catre o intreprindere individuala?Trecerea la neplatitor de TVA in 2012. Tratament fiscal-contabilArticole similare
Regimul TVA aplicat pentru facturile de avans in cazul unei achizitii terenCODUL FISCAL se modifica drastic din 2017. Cum arata noile modificari?Livrare produse din Romania catre Rusia, cu intermediar din ItaliaContribuabilii care schimba vectorul fiscal au obligatia de a achizitiona Registrul de Evidenta Fiscala in 30 de zileAchizitie cladiri. Cum tratam regimul TVA?Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"