keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Trecerea la neplatitor de TVA in 2012. Tratament fiscal-contabil

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: neplatitor, codul fiscal, oug 125/2011, oug 24/2012, tva

Dezbatem situatia in care o societate platitoare de TVA doreste trecerea la neplatitor de TVA in anul 2012. Societatea are in patrimoniu terenuri construibile achizionate de la persoane juridice in anul 2007 cu taxare inversa. Valoare taxarii inverse de 200.000 RON. Vom vedea in ce masura se poate aplica facilitatea pentru bunurile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv si cum se aplica ajustarea pentru terenuri.


Raspuns:

Facilitatea reglementata initial prin OUG 125/ 2011 care a intrat in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2012 se mentine pentru intregul an fiscal 2012, fiind aplicabila si persoanelor impozabile care formuleaza optiunea de retragere din evidenta platitorilor de TVA in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2012.

Asa cum ati mentionat si dvs., aceasta facilitate este reglementata in mod expres prin art. II alin. (2) din OUG 24/2012. Spre deosebire de prevederile cuprinse la art. I prin care se reglementeaza diverse aspecte fiscale aplicabile dupa data de 1 iulie 2012 pentru diverse impozite si taxe din Codul fiscal , prin art. II al OUG 24/2012 se reglementeaza doar prevederile referitoare strict la TVA, aplicabile pentru inregistrarea si anularea in anul 2012. Astfel, regasim urmatorele reglementari:

-    la alin. (1) de la lit. a) la f) regulile referitoare la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
-    la alin. (2) solicitarea de scoatere din evidenta platitorilor de TVA a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform prevederilor de la alin. (1) lit. e) si lit. f). lit. e) se refera la persoanele impozabile care s-au inregistrat in scopuri de TVA in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012 si lit. f) la  persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA anterior anului 2012.

Prin art. II lit. f) se reglementeaza faptul ca o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA anterior anului 2012 poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA dupa data de 1 iulie 2012, inclusiv, numai daca sunt indeplinite urmatoarele doua conditii cumulative:
- nu a depasit in anul precedent plafonul de scutire de 119.000 lei;
- nu a depasit plafonul de scutire de 220.000 lei pana la data solicitarii scoaterii din evidenta.
 
In concluzie, facilitatea cu privire la scutirea de la obligatia ajustarii sumei TVA deduse se mentine si dupa publicarea OUG 24/2012, fiind aplicabila doar pana la data de 31 decembrie 2012.
 
Referitor la ajustare, daca aceasta ar fi obligatorie in alta situatie decat retragerea optionala, consider ca in cazul unui teren construibil ajustarea nu s-ar efectua similar constructiilor pentru o perioada de 20 de ani in conformitate cu prevederile art. 149. Consider ca ajustarea pentru terenuri se efectueaza in baza prevederilor art. 148, la valoarea integrala a sumei TVA deduse la momentul achizitiei, fara a se calcula in functie de perioada ramasa din perioada de 20 ani.
 
In acest context, am in vedere faptul ca un teren nu se incadreaza in categoria bunurilor de capital asa cum sunt definite prin art. 125^1 alin. (1) pct. 3  "active corporale fixe reprezinta orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului sau prin prezentul titlu".
 
Aduc drept argument prevederile art.  5 din Legea 15/1994 , republicata, privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale din care rezulta ca terenurile sunt considerate active corporale, dar nu se supun amortizarii.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016