Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Castigul net din transferul titlurilor de valoare. Cum completam Declaratia 200?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, declaratia 200, codul fiscal, pfa, impozit pe venit

Analizam mai jos cazul unui PFA care realizeaza venituri din profesii liberale, dar si din transferul titlurilor de valoare la societati deschise in anul 2012 si care a depus declaratia 225 (ca persoana fizica) si a platit 16% pe castigul net. Vom stabili daca includem declaratia 200 aceste venituri, precum si in ce mod se vor completa informatiile necesare.



Solutia consultantului:

Potrivit art. 67 alin (3) lit. a) din Codul fiscal in vigoare pentru anul 2012 anterior modificarii aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2013 introduse prin OUG 24/2012, pentru castigul net determinat la sfarsitul fiecarui trimestru din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, contribuabilul avea obligatia de a calcula impozitul reprezentand plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.

Castigul net determinat la sfarsitul fiecarui trimestru din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se impunea cu o cota de 16%, contribuabilul avand obligatia de a declara si plati acest impozit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarui trimestru.

Acest impozit calculat pe baza declaratiei de impunere trimestriala (formularul 225) depusa pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarui trimestru reprezinta plata anticipata trimestriala in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.

Impozitul de plata reprezentand plata anticipata trimestriala, respectiv impozitul de restituit trimestrial se calculeaza ca diferenta intre impozitul datorat pe castigul net cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul datorat pe castigul net cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare precedente.

Totodata conform art. 83 alin. (2) din Codul fiscal, contribuabilul va avea obligatia de a completa si depune la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale, generat/generata de transferurile de titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise.

In acest sens, in cazul prezentat, in care au fost realizate venituri din mai multe categorii de venit in anul 2012, respectiv venituri din profesii libere si din transferurile de titluri de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, persoana fizica trebuia sa depuna formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" (OPANAF 24/2013) prin completarea in mod corespunzator, aferent fiecarei categorii de venit, a capitolului II "Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit", in formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" si in "Anexa nr... la Declaratia privind veniturile realizate din Romania", care se ataseaza la declaratia privind veniturile realizate.

Declaratia trebuie depusa, impreuna cu anexa, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevazute de lege.

In cazul castigurilor/pierderilor din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societarilor inchise, capitolul II din formular se completeaza pe baza documentelor justificative, eliberate de intermediari/societatile de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit, privind tranzactiile efectuate, aceste documente din care sa rezulte castigul net/pierderea neta declarat/declarata anexandu-se la formularul 200. Necesitatea depunerii acestora impreuna cu formularul 200, din care sa rezulte castigul net/pierderea neta declarat/declarata, este mentionata in instructiunile privind completarea si depunerea formularului aprobate prin OPANAF 24/2013.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Castigul net din transferul titlurilor de valoare. Cum completam Declaratia 200?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016