keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Factura fiscala drepturi de autor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Nov. 2011
Tags: contract drepturi autor, tva, legea bugetului, oug 58/2010

Persoana fizica, platitor de TVA prin depasirea plafonului de 119.000 lei, avand cod de TVA, incheie un contract de drepturi de autor pentru servicii regie film cu suma bruta de 155.000 lei. Ce valoare va avea factura fiscala (distinct baza si TVA) aferenta acestui contract si care va fi valoare pe care o va incasa de la beneficiarul serviciului? Ce contributii trebuiesc retinute prin stopaj la sursa de catre beneficiar? Mentionam ca venitul obtinut nu este singurul de acest fel in cursul anului. Exista un plafon maxim anual al acestor contributii?

Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro

1) Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 129 alin. (3) din Codul fiscal , transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor constituie prestare de servicii.

Pentru aceste servicii baza de impozitare a TVA este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de prestator din partea beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni, conform art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal .  Astfel cum prevede alin.(2) lit. a) al acestui articol, baza de impozitare cuprinde impozitele si taxele, daca prin lege nu se prevede altfel, cu exceptia TVA.
 
Asadar, baza de impozitare a TVA a serviciilor prestate cuprinde si impozite si taxe, cu exceptia TVA.
 
Baza impozabila va fi 125.000 lei si Tva aferenta in cota de 24% in suma de 30 000 lei.
Platitorul veniturilor din drepturi de autor are obligatia de a retine impozit pe venit conform art. 52 din Codul fiscal  si contributiile sociale obligatorii in conditiile OUG 58/2010, fiind lipsit de relevanta faptul ca beneficiarul acestor venituri, persoana fizica, este inregistrat in scopuri de TVA.

2) Impozit venit:
Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:

a) retinere la sursa reprezentand plati anticipate; In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.
 
b) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52 indice 1  alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

Se va  retine  impozit in cota de 10 % - 15.500 lei respectiv 16 %- 24.000 lei,  in functie de optiune.    
 
3) Contributii sociale obligatorii
Potrivit prevederilor art III din OUG 58/2010, cu modificarile si completarile ulterioare asupra  veniturilor  realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
 
Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate,  venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe,indiferent daca realizeaza si venituri de natura salariala, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj si pentru aceste venituri de natura profesionala.
 
Potrivit art III alin  (17), baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este: 

   a) venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe;
   (18) Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei.
1) Baza  contributiile individuale de asigurari sociale 10.110 lei
2) Baza  contributiile individuale de asigurari pentru somaj 10.110 lei
 
Din totalul de 155.000 lei, platitorul de venit va retine impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016