Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Persoana fizica, platitor de TVA prin depasirea plafonului de 119.000 lei, avand cod de TVA, incheie un contract de drepturi de autor pentru servicii regie film cu suma bruta de 155.000 lei. Ce valoare va avea factura fiscala (distinct baza si TVA) aferenta acestui contract si care va fi valoare pe care o va incasa de la beneficiarul serviciului? Ce contributii trebuiesc retinute prin stopaj la sursa de catre beneficiar? Mentionam ca venitul obtinut nu este singurul de acest fel in cursul anului. Exista un plafon maxim anual al acestor contributii?
Solutie oferita de specialistii portalcontabilitate.ro1) Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 129 alin. (3) din Codul fiscal , transferul si/sau cesiunea drepturilor de autor constituie prestare de servicii.
Pentru aceste servicii baza de impozitare a TVA este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de prestator din partea beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni, conform art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal . Astfel cum prevede alin.(2) lit. a) al acestui articol, baza de impozitare cuprinde impozitele si taxele, daca prin lege nu se prevede altfel, cu exceptia TVA.
Asadar, baza de impozitare a TVA a serviciilor prestate cuprinde si impozite si taxe, cu exceptia TVA.
Baza impozabila va fi 125.000 lei si Tva aferenta in cota de 24% in suma de 30 000 lei.
Platitorul veniturilor din drepturi de autor are obligatia de a retine impozit pe venit conform art. 52 din Codul fiscal si contributiile sociale obligatorii in conditiile OUG 58/2010, fiind lipsit de relevanta faptul ca beneficiarul acestor venituri, persoana fizica, este inregistrat in scopuri de TVA.
2) Impozit venit:
Beneficiarul veniturilor din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
a) retinere la sursa reprezentand plati anticipate; In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut.
b) stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 52 indice 1 alin. (2) din Codul fiscal , impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
Se va retine impozit in cota de 10 % - 15.500 lei respectiv 16 %- 24.000 lei, in functie de optiune.
3) Contributii sociale obligatorii
Potrivit prevederilor art III din OUG 58/2010, cu modificarile si completarile ulterioare asupra veniturilor realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe,indiferent daca realizeaza si venituri de natura salariala, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Potrivit art III alin (17), baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj este:
a) venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea 571/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile din drepturi de autor si drepturi conexe;
(18) Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj nu poate depasi in cursul unei luni calendaristice echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 este de 2.022 lei.
1) Baza contributiile individuale de asigurari sociale 10.110 lei
2) Baza contributiile individuale de asigurari pentru somaj 10.110 lei
Din totalul de 155.000 lei, platitorul de venit va retine impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Ce contributii se datoreaza pentru un contract drepturi de autor si cine le plateste?Articole similare
OFICIAL! Clarificari ale Ministerului Finantelor privind aplicarea sistemului TVA la incasareCompaniile din domeniul HoReCa. scutite de la plata impozitului specific pentru 90 de zile (Informare MEEMA)MADR: Rectificarea bugetara din 2019 NU afecteaza nicio categorie de cheltuieliNoutati legislatie Fiscala 19-23 ianuarie 2009 - Monitorul OficialCum se efectueaza ajustarea de TVA a mijloacelor fixe? Exemplu de calculUltimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImpozitare autoturisme de lux si completarea Declaratiei 216Doua situatii in care se poate modifica perioada fiscala pentru TVA de la trimestru la lunaCalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Articole similare
5 milioane de lei pentru sprijinirea IMM-urilorVenit din drepturi de autor. Cum se impoziteaza pentru o persoana care nu e PFA si nici salariat?Consiliul fiscal, despre proiectul de buget 2019: Veniturile din TVA sunt supraevaluateCotele de contributii de asigurari sociale pentru anul 2012Raportul la LEGEA BUGETULUI de stat pe 2011, adoptat de comisiile de buget-finanteUltimele articole
Min. Muncii: Indemnizatia sociala pentru pensionari nu scade sub 1.281 de leiGuvernul a majorat numarul de bilete de tratament balnear in anul 2024 si suma alocata in acest scopSomaj tehnic in 2022. Conditii de aplicabilitateSprijinul financiar pentru reducerea timpului de lucru va fi prelungit pana la 31 decembrie 2022. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmelePatru programe de interes national pentru dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice, aprobate de GuvernArticole similare
OUG 58/2010. Contributii notar public si consultant fiscalPersoanele fizice autorizate vor plati contributiile sociale la fel ca inainte de aparitia OUG 58Indira Crasnea (CRP): Statul ne jumuleste zicandu-ne ca ne protejeazaComisia de buget-finante din Senat a respins majorarea TVA la 24%Contributiile celor cu venituri din drepturi de autor, aproape duble din 2011Ultimele articole
Editorial: Cu TVA-ul la psihologConventie civila incheiata cu un traducator in doua luni diferite in anul 2011Contractul de drepturi de autor: obligatii fiscaleServicii medicale. Impozit si contributiiContributii sociale drepturi autorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"