Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai
la 02 Iun. 2022

Sprijinul financiar pentru reducerea timpului de munca -Programul Kurzarbeit-, destinat angajatorilor si altor entitati economice, a fost prelungit pana la 31 decembrie 2022. Firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a putea solicita ajutorul.
Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, prelungirea, pana la 31 decembrie 2022, a aplicarii masurii de sprijin financiar pentru reducerea timpului de munca, destinata atat angajatorilor, precum si altor entitati economice care se confrunta cu diminuarea productiei ca urmare a crizei economice de la nivel international, generata de cresterea inflatiei si de scaderea puterii de cumparare, dar si in contextul conflictului armat din Ucraina.
Programul Kurzarbeit a fost initiat de Guvern in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, aplicandu-se pe perioada starii de urgenta/alerta, dar si timp de 3 luni dupa incetarea acesteia, respectiv pana la data de 8 iunie a.c.
Pentru a asigura in continuare mentinerea locurilor de munca si pentru prevenirea cresterii somajului, ordonanta de urgenta adoptata astazi prevede acordarea in continuare a indemnizatiei de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru, salariatilor afectati de reducerea timpului de munca cu cel mult 80% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca.
Indemnizatia este suportata de angajator, se achita la data platii salariului lunii respective si se deconteaza din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Vor putea solicita acest sprijin angajatorii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- masura afecteaza cel putin 10% din numarul de salariati ai unitatii;

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2023
- reducerea activitatii este justificata de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioara aplicarii masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a cifrei de afaceri din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta, respectiv 2019; in situatia in care nu se inregistreaza o diminuare a cifrei de afaceri de 10%, se ia in calcul diminuarea productiei realizate in luna pentru care se solicita aplicarea masurii sau, cel mult, din luna dinaintea lunii anterioare acesteia, cu cel putin 10% fata de luna similara sau fata de media lunara a productiei din anul anterior declararii starii de urgenta/alerta.
De asemenea, in scopul diminuarii riscului de excluziune sociala a celor care sunt activi economic, dar aflati si in situatia de a-si inceta activitatea, actul normativ mai prevede prelungirea perioadei de acordare a indemnizatiei de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale pentru profesioni?tii prevazuti de Codul Civil, pentru persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor si drepturi conexe, potrivit Legii nr. 8/1996, si pentru persoanele cu conventii individuale de munca in baza Legii nr. 1/2005.
Sursa: MMPS

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Sprijinul financiar pentru reducerea timpului de lucru va fi prelungit pana la 31 decembrie 2022. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
UE continua masurile de combatere a crizei din zona euroSaptamana 04 - 10 februarie 2008Cresterea competitivitatii economiceRomania a solicitat oficial BEI cofinantare de 4 miliarde de euro pentru investitii in sanatate si transport Portretul TVA-ului in 2013. Un documentar fiscal la ziUltimele articole
Marcel Bolos: Din 15 septembrie peste 2 milioane de gospodarii vor primi o noua transa de 700 lei pe cardurile de energieGhidul situatiilor speciale necesar beneficiarilor sprijinului de 1.400 lei pentru plata facturilor la utilitatiNoi masuri sociale de la 1 ianuarie 2023, conform OUG 168/2022: majorarea punctului de pensie, SPRIJIN FINANCIAR pensionari, taxare pensii militareIMM-urile si firmele mari din mai multe domenii pot beneficia de schema de ajutor de stat HoReCa 2. Criterii de eligibilitateSPRIJIN FINANCIAR de 700 lei pentru pensionarii cu ventituri mai mici sau egale cu 2.000 lei pe luna
Mai multe articole despre sprijin financiar

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"