Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Somaj tehnic in 2022. Conditii de aplicabilitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2022
Somaj tehnic in 2022. Conditii de aplicabilitate
Tags: somaj tehnic, conditii de aplicabilitate, og 2/2022

Va rog daca puteti sa ma lamuriti in legatura cu ajutorul de la AJPIS pe care l-am primit si pentru care am platit impozit. La 1 iulie am primit o decizie in care este mentionat faptul ca trebuie sa-i inapoiez.

As putea afla pe ce criterii se da aceasta decizie? Va multumesc din suflet.
 
Raspunsul expertului contabil Vera Constantin: 

In 2022 pana pe 31 martie 2022, pentru perioada suspendarii temporare a CIM din initiativa angajatorului, in situatia somajului tehnic, ca urmare a efectelor produse de coronavirusului SARS-CoV-2, salariatii au beneficiat de indemnizatii in cuantum de75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor de somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022.

OG 2/2022 reglementeaza faptul ca de prevederile acesteia beneficiaza salariatii angajatorilor pe durata intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, ca urmare a implementarii masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevazute de hotararile Guvernului pentru prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei .

In vechea ordonanta cu privire la acordarea somajului tehnic pana la 20.01.2022, OG 2/2021, se prevedea putin diferit : (2) De prevederile alin. (1) beneficiaza salariatii angajatorilor pe perioada intreruperii temporare a activitatii, total sau partial, in contextul cresterii incidentei raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 si al masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevazute de hotararile Guvernului pentru prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei .

De prevederile OG 2/2022 au beneficiat:

- salariatii angajatorilor pe durata intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, ca urmare a implementarii masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevazute de lege pentru prelungirea starii de alerta.
-salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de DSP, cu exceptia celor aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta.

Indemnizatia se plateste din bugetul asigurarilor de somaj la cererea angajatorului, insotita de lista persoanelor care beneficiaza si de declaratia pe propria raspundere, documente transmise electronic la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.

Actul normativ instituie, in cazul angajatorilor, posibilitatea de decontare atat a indemnizatiei de somaj tehnic, cat si a indemnizatiei pentru reducerea timpului de lucru (Kurzarbeit). Aceste masuri pot fi acordate fie pentru salariati diferiti, in aceeasi perioada din luna, fie pentru acelasi salariat, in perioade diferite din luna.

(OUG nr. 2/2022, privind stabilirea unor masuri de protectie sociala a angajatilor si a altor categorii profesionale in contextul interzicerii, suspendarii ori limitarii activitatilor economice, determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative)

Prin urmare acestea sunt conditiile de acordare (intreruperea sau reducerea temporara a activitatii), plus indeplinirea conditiilor de formularistica (cererea angajatorului, insotita de lista persoanelor care beneficiaza si de declaratia pe propria raspundere).

Posibil ca plata sa se fi realizat din eroare, in realitate firma sa nu fi fost eligibila pentru primirea acestui sprijin banesc.

Este necesar sa faceti o adresa scrisa catre AJPIS in care sa solicitati raspuns in legatura cu motivul respingerii acordarii indemnizatiei si obligarea la returnarea ajutorului , iar in cazul in care este un abuz, puteti merge mai departe pe calea legala.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Somaj tehnic in 2022. Conditii de aplicabilitate":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016