Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia Unica in 2023: 4 modificari importante introduse in noul formular prin OG 16/2022 si OG 2/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 17 Ian. 2023
Declaratia Unica in 2023: 4 modificari importante introduse in noul formular prin OG 16/2022 si OG 2/2022
Tags: declaratia unica, modificare declaratia unica, og 16/2022, og 2/2022

Declaratia Unica pentru anul 2023 trebuie depusa pana pe 25 mai, conform legislatiei in vigoare. Fata de vechiul formular, au fost aduse 4 modificari importante pe care le vom detalia in continuarea articolului.

Cum a fost modificata Declaratia Unica in 2023

Prin O.G. nr. 16/2022 au fost aduse o serie de modificari Codului fiscal, modificari care au vizat, in principal, urmatoarele aspecte:

a) modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosintei bunurilor, in sensul in care, incepand cu 1 ianuarie 2023, venitul brut reprezinta venit anual impozabil (a fost eliminata cota forfetara de 40%);

b) modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS), in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara. Astfel, baza anuala de calcul al CAS o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:

-nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute, inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara;

-nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime brute.

c) modificarea bazei anuale de calcul al CASS, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din asocieri, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, venituri din investitii si venituri din alte surse, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara. Astfel, baza anuala de calcul al CASS o reprezinta:

-nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;

-nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara;

- nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, in cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime brute.

De asemenea, prin O.U.G. nr. 2/2022 s-a reglementat acordarea unor indemnizatii lunare pentru profesionisti si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe. Pentru aceste venituri, contribuabilii datoreaza impozit pe venit, CAS si CASS. Obligatiile fiscale se stabilesc de contribuabil si se declara prin declaratia unica.


Avand in vedere prevederile legislative mentionate a fost aprobata noua declaratie unica (212), care fata de vechiul formular are urmatoarele modificari principale:

-eliminarea de la Capitolul I a sectiunii referitoare la stabilirea si declararea obligatiilor fiscale datorate de catre contribuabili, pentru indemnizatiile prevazute de O.U.G. nr. 30/2020;

-introducerea la Capitolul I a unei sectiuni distincte pentru stabilirea si declararea obligatiilor fiscale datorate de catre contribuabili, pentru indemnizatiile prevazute de O.U.G. nr. 2/2022;

-introducerea la Capitolul II, sectiunea 1, subsectiunea 1, lit. B, la rd.3 a indicatorului “Venit anual impozabil” care se completeaza de contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor;

-introducerea la Capitolul II, sectiunea 2 din formular la subsectiunea 1 si la subsectiunea 2 a unor campuri pentru stabilirea si declararea CAS, respectiv CASS datorate de contribuabili, in functie de incadrarea in plafonul minim anual, potrivit legii.

-actualizarea instructiunilor de completare a declaratiei unice.

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia Unica in 2023: 4 modificari importante introduse in noul formular prin OG 16/2022 si OG 2/2022":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Somaj tehnic in 2022. Conditii de aplicabilitate
Mai multe articole despre og 2/2022
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016