keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Salariati cu CIM partial in domeniul constructiilor. Cum se calculeaza CAS si CASS conform OG 16/2022?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Aug. 2022
Salariati cu CIM partial in domeniul constructiilor. Cum se calculeaza CAS si CASS conform OG 16/2022?
Tags: og 16/2022, cim partial constructii, calculare cas si cass

Pentru o societate care are activitati principale in domeniul costructiilor as dori sa stiu la ce salariu minim se raporteaza contributiile, conform OG 16/2022: 2550 lei - salariul minim la nivel national sau 3000 lei - salariul minim din constructii?

In OG 16/2022 se face referire la contributiile de CAS si CASS, dar in cazul societatilor care beneficiaza de facilitatile in constructii: CAS la ce cota se calculeaza: 21,25 sau 25? CASS se calculeaza? In cazul in care se opteaza pentru mentinerea contractului cu timp partial (pentru un angajat care nu indeplineste conditia de a avea mai multe CIM care sa insumeze salariul minim pe economie), angajatorul plateste doar diferenta?

• Tip societate: S.A.
• Numar de angajati: 10-49 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 4399
 
Raspunsul consultantului fiscal Alina Elena: 
 
Potrivit pct. 68 si pct. 80 din OG nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, 68. La articolul 146, dupa alineatul (5 5) se introduc patru noi alineate, alin. (5 6)-(5 9), cu urmatorul cuprins:
(5 6) Contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii: (...)
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
 
(5 8) In aplicarea prevederilor alin. (5 7), (...), iar in cazul situatiei prevazute la alin. (5 7) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor.
 
80. La articolul 168, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (6 1), cu urmatorul cuprins:
(6 1) Prevederile art. 146 alin. (5 6)-(5 9) si ale art. 154 alin. (1) lit. r) si s) se aplica in mod corespunzator. .
 
Asadar, se stabileste faptul ca baza de calcul a CAS si CASS este reprezentata de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ, cu unele exceptii. Printre exceptii sunt angajatii care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara .
 
Raportarea contributiilor pentru CIM partial se face la salariul minim de 2.550 lei, nu la 3.000 lei, intrucat prevederile sus-mentionate stabilesc faptul ca baza de calcul a CAS si CASS este reprezentata de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS si CASS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna, in care contractul a fost activ.
 
In cazul prezentat, se aplica masura de suprataxare pentru contractele part-time conform prevederilor OG nr. 16/2022, intrucat baza lunara de calcul este inferioara salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Pentru calculul diferentei CAS procentul de 21,25% se aplica la valoarea de 2.550 de lei, nu la suma de 3.000 de lei.
In cazul CASS nu se datoareaza nici din partea salariatului si nici din partea angajatorului, intrucat prevederile art. 146 alin. (5 6 )- (5 9) si ale art. 154 alin. (1) lit. r) si s) se aplica in mod corespunzator . La literele r) si s) sunt mentionate scutirile din constructii si din zona agroalimentara, iar acest lucru inseamna ca in cazul angajatilor cu CIM part-time ce beneficieaza de facilitatile fiscale, angajatorii nu trebuie sa suporte diferenta CASS.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016