Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

PFA in 2024: Calculare CAS si CASS in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente din mai multe surse

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Ian. 2024
PFA in 2024: Calculare CAS si CASS in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente din mai multe surse
Tags: pfa in 2024, calculare cas, calculare cass

O persoana fizica are calitatea de salariat, un PFA cu activitate cod 8559 si un cabinet individual de psihologie inregistrat direct la ANAF. Intrebare: cum se va face calculul CASS si CAS pentru anul 2024?

PFA in 2024 si calcularea CAS si CASS – raspunsul specialistului:

 

Atat veniturile din profesia de psiholog cat si veniturile din activitatea PFA sunt venituri din activitati independente.
In cazul acestor venituri din activitati independente, Codul fiscal nu stabileste exceptii de la plata contributiilor sociale pentru persoanele care realizeaza venituri din salarii.  Realizarea de venituri din salarii conteaza in cazul contributiei la sistemul de sanatate daca venitul net este sub 6 salarii de baza minime brute pe tara asa cum veti vedea mai jos.
 
Asigurarea in sistemul de asigurari sociale de sanatate
 
Incepand cu anul 2024, conform art. 174 din Codul fiscal, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se datoreaza separat pentru veniturile din activitati independente de alte venituri extrasalariale realizate de persoana fizica.

Astfel, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei privind veniturile estimate. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.

In situatia in care baza de calcul, cumulata din veniturile din activitati independente realizata din una sau mai multe surse de venit corespunzatoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat retinerea la sursa in cursul anului, dupa caz, este mai mica decat cea corespunzatoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei privind veniturile estimate, persoanele fizice datoreaza o diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate pana la nivelul celei corespunzatoare bazei de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei declaratiei privind veniturile estimate si depun declaratia declaratiei privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor.


Diferenta de contributie de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza in cazul in care, in anul fiscal precedent, persoana fizica a realizat venituri din:
a) salarii si asimilate salariilor la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile; sau
b) drepturi de proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din investitii, din alte surse  pentru care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei privind veniturile estimate.
 
Astfel, persoana fizica datoreaza contributie la sistemul de sanatate indiferent de nivelul veniturilor realizate la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat.  Baza de calcul a contributiei la sistemul de sanatate este plafonata atat inferior la 6 salarii de baza minime brute pe tara si superior la 60 de salarii de baza minime brute pe tara.
 
Cu alte cuvinte, daca realizeaza un venit net sub 6 salarii de baza minime brute pe tara, persoana fizica datoreaza contributie la sistemul de sanatate la 6 salarii de baza minime brute pe tara. Daca in anul fiscal precedent persoana fizica a realizat venituri din salarii si asimilate salariilor sau alt venit dintre cele mentionate la lit. b) de mai sus la un nivel cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare in perioada in care au fost realizate veniturile,  datoreaza contributie la sanatate pentru veniturile din activitati independente la venitul net chiar daca este mai mic decat salariu de baza minim brut pe tara. Daca realizeaza un venit peste 60 salarii de baza minime brute pe tara, PFA datoreaza contributie la sistemul de sanatate la 60 salarii de baza minime brute pe tara.
Contributia de asigurari sociale ( contributia la sistemul de pensii)
 
Conform Codului fiscal:
Art. 148: Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(1)Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(2)Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara sau de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate potrivit art. 68 si 69, a venitului brut realizat in baza contractelor de activitate sportiva potrivit art. 681, precum si a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuala determinate potrivit art. 72 si 73, care se estimeaza a se realiza in anul curent.
(3)Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul de cel putin 12 salarii prevazut la alin. (2) pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent in conditiile prevazute pentru persoanele care estimeaza ca realizeaza venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe tara.
(4)Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a)nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b)nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;

Astfel, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta venitul ales de beneficiarul veniturilor din contracte de activitate sportiva care nu poate fi mai mic decat:
-    12 salarii de baza minime brute pe tara, in cazul veniturilor cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara,
-    24 salarii minime brute pe tara in cazul veniturilor in suma de cel putin 24 salarii minime brute pe tara
Daca venitul net estimat este mai mic de 12 salarii de baza minime brute pe tara, contributia la sistemul de asigurari sociale (CAS) nu se datoreaza.Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "PFA in 2024: Calculare CAS si CASS in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente din mai multe surse":
Rating:

Nota: 4.79 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016