Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia Unica in 2024. Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul veniturilor din mai multe surse

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Ian. 2024
Declaratia Unica in 2024. Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul veniturilor din mai multe surse
Tags: declaratia unica, calculare cas, calculare cass, venituri din mai multe surse

Daca o persoana fizica obtine in 2023 urmatoarele venituri:

- din activitati independente (sistem real) venit brut 37.000, cheltuieli 5.000, venit net 32.000

- venituri din dobanzi la depozitele bancare, 7.000 lei.

Care sunt contributiile care trebuie achitate pana la 25 mai 2024 pentru aceste venituri? Veniturile din dobanzi intra in baza de calcul pentru CAS?

 

Calculare CAS si depunerea D212 – raspunsul specialistului:

 

Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din una sau mai multe surse precum si contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei (3000 sau 3300 dupa 01.10.2023).

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.

Salariul minim care se ia in calcul este cel la data depunerii declaratiei unice (estimative).

Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 sau 24 de salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.


Daca se estimeaza in declaratia unica un venit net mai mare de 12 salarii minime in vigoare la data depunerii declaratiei unice, exista obligatia asigurarii in sistemul de asigurari sociale de stat si este necesar sa fie ales venitul la care se doreste a fi platita contributia.

La venitul de ales, care reprezinta baza de calcul a CAS, se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala datorata pentru 2023.

Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care estimeaza ca vor realiza un venit net anual mai mic de 12 salarii minime brute pe economie, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul (6/12/24 salarii minime in 2023).

Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum si cele la depozitele clientilor, constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. ART. 97 - Retinerea impozitului din veniturile din investitii

Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului. Plata impozitului se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii in cont. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.

Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic.

Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.

In cazul de fata datorati CASS la 6 salarii minime si impozit 10% la venitul net.

Veniturile din dobanzi nu sunt supuse vreunei obligatii declarative in acest caz.




Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia Unica in 2024. Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul veniturilor din mai multe surse":
Rating:

Nota: 4.1 din 5 din 20 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016