Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Daca o persoana fizica obtine in 2023 urmatoarele venituri:
- din activitati independente (sistem real) venit brut 37.000, cheltuieli 5.000, venit net 32.000
- venituri din dobanzi la depozitele bancare, 7.000 lei.
Care sunt contributiile care trebuie achitate pana la 25 mai 2024 pentru aceste venituri? Veniturile din dobanzi intra in baza de calcul pentru CAS?
Calculare CAS si depunerea D212 – raspunsul specialistului:
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente din una sau mai multe surse precum si contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, sunt obligate sa plateasca contributie de asigurari sociale daca estimeaza (sau obtin) pentru anul curent venituri nete, a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei (3000 sau 3300 dupa 01.10.2023).
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente.
Salariul minim care se ia in calcul este cel la data depunerii declaratiei unice (estimative).
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 sau 24 de salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Daca se estimeaza in declaratia unica un venit net mai mare de 12 salarii minime in vigoare la data depunerii declaratiei unice, exista obligatia asigurarii in sistemul de asigurari sociale de stat si este necesar sa fie ales venitul la care se doreste a fi platita contributia.
La venitul de ales, care reprezinta baza de calcul a CAS, se aplica procentul de contributie de 25% si se obtine contributia anuala datorata pentru 2023.
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente si care estimeaza ca vor realiza un venit net anual mai mic de 12 salarii minime brute pe economie, pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie de 10% asupra bazei anuale de calcul (6/12/24 salarii minime in 2023).
Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum si cele la depozitele clientilor, constituite in baza legislatiei privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. ART. 97 - Retinerea impozitului din veniturile din investitii
Impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului. Plata impozitului se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii in cont. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.
Veniturile sub forma de dobanzi pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate se impun cu o cota de 10% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic.
Pentru veniturile sub forma de dobanzi, impozitul se calculeaza si se retine de catre platitorii de astfel de venituri la momentul inregistrarii in contul curent sau in contul de depozit al titularului, respectiv la momentul rascumpararii, in cazul unor instrumente de economisire.
In cazul de fata datorati CASS la 6 salarii minime si impozit 10% la venitul net.
Veniturile din dobanzi nu sunt supuse vreunei obligatii declarative in acest caz.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
OUG 15/2019 privind prorogarea termenului de depunere a Declaratiei Unice, publicata in Monitorul OficialCum se completeaza in DECLARATIA UNICA indemnizatiile primite de catre profesionisti conform OUG 30/2020Ghid fiscal al contribuabililor care au realizat venituri din strainatate elaborat de ANAFGhid ANAF privind tratamentul fiscal pentru veniturile obtinute din prestarea activitatilor de infrumusetareReguli privind stabilirea venitului net anual din activitati independenteUltimele articole
DECLARATIA UNICA. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiDepunere DECLARATIA UNICA. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025PFA inregistrat in 2025. Va mai depune DECLARATIA UNICA?DECLARATIA UNICA in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularPFA care a estimat alte venituri pentru 2024. In ce conditii se depune DECLARATIA UNICA rectificativaArticole similare
CASS dividende 2023. Salariul minim pe economie care se va utiliza la calcularea CASS-uluiDividende peste 24 salarii minime. Care este baza de calcul a CASS in 2023?TOATE schimbarile fiscale aduse de OG 16/2022: impozite, CALCULARE CAS si CASS, scutiri de venituri, TVA, accizeSalariul minim valabil pentru calculul CAS si CASS datorate de persoanele fizice in anul 2023CIM cu plata in acord. Cum se calculeaza CAS si CASS conform OG 16/2022Ultimele articole
PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024PFA in 2024. CASS de plata pentru dividende si activitati independenteConcediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?PFA, norma ajustata de venit. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASSArticole similare
Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024Dividende peste 24 salarii minime. Care este baza de calcul a CASS in 2023?CIM cu plata in acord. Cum se calculeaza CAS si CASS conform OG 16/2022CASS dividende 2023. Salariul minim pe economie care se va utiliza la calcularea CASS-uluiPFA in 2024. CASS de plata pentru dividende si activitati independenteUltimele articole
PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Concediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?PFA in 2024: Calculare CAS si CASS in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente din mai multe surseMajorare salariu minim la 3.300 lei. Cum se calculeaza baza CASS pentru veniturile din 2023?Venituri din dividende si chirii. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASSArticole similare
Declaratia 200 cu termen-limita la 25 mai 2015 poate fi depusa si onlineDeclaratia 220VENITURI DIN MAI MULTE SURSE in 2022. In aceasta situatie se calculeaza CASS?OpANAF 3605/2015: Patru noi formulare aprobateComunicat ANAF: In atentia persoanelor fizice care au obtinut in anul 2014 venituri din transferul titlurilor de valoareUltimele articole
ANAF: In atentia contribuabililor persoane fizice care au obtinut in anul 2014 venituri din transferul titlurilor de valoareANAF vrea sa schimbe declaratiile. Vezi ce formulare ar putea sa nu mai fie valabile
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"