Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din dividende si chirii. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASS

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Mai. 2023
Venituri din dividende si chirii. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASS
Tags: impozit pe venit, calculare cas, calculare cass

O societate (SRL) plateste dividende in luna octombrie 2022 unui asociat persoana fizica, pensionar si salariat in acelasi timp la o alta societate comerciala. Dividende nete achitate = 38.056 lei. Totodata, aceeasi persoana fizica a obtinut in 2022 si venituri din cedarea folosintei bunurilor (un autoturism), inchiriat catre o alta societate comerciala, in suma de 76.800 lei.

Va rog sa precizati care sunt impozitele si contributiile pe care trebuie sa la declare si sa le achite persoana fizica pe baza Declaratiei unice cu termen 25.05.2023.

 

Venituri din dividende si chirii- calculare impozit pe venit, CAS si CASS – raspunsul specialistului:

 

Referitor la impozitul pe venit, acesta se calculeaza conform prevederilor legale aferente fiecarei categorii, conform art. 64 alin. (1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Pentru veniturile din dividende, impozitul pe dividende este impozit cu retinere la sursa, astfel ca beneficiarul nu are obligatia declararii si platii impozitului aferent, deoarece obligatia calcularii, retinerii si declararii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine platitorului (societatii), potrivit art. 132 alin. (2) din legea sus-mentionata.

Pentru veniturile din chirii, impozitul se calculeaza conform prevederilor art. 84 alin. (2) si (3) din legea sus-mentionata aplicabile pentru anul 2022, astfel:

(2) In cazul veniturilor obtinute din inchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza chiriei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei.

(3) Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.



Venit brut din chirii = 76.800 lei
Cota forfetara = 76.800 lei x 40% = 30.720 lei
Venit net impozabil = 76.800 lei 30.720 lei = 46.080 lei
Impozit pe venit din chirii = 46.080 lei x 10% = 4.608 lei

Referitor la CAS aferenta anului 2022, potrivit art. 137 alin. (1) din legea sus-mentionata, (1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale pentru urmatoarele categorii de venituri realizate din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67, (...) ;
b 1) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, definite la art. 70, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 72 alin. (3);
c) indemnizatii de somaj;
d) indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. 

Asadar, veniturile care intra in baza de calcul a CAS si care se cumuleaza pentru a analiza depasirea plafonului de 12 salarii minime pe economie aferente anului 2022, respectiv, plafonul de 30.600 lei sunt: venituri din activitati independente, venituri din contracte de activitate sportiva, venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Asadar, pentru veniturile din chirii si dividende, nu se datoreaza contributia la sistemul de pensii (CAS) si nici nu se iau in considerare la verificarea plafonului a 12 salarii minime pe economie.

Referitor la CASS aferenta anului 2022, potrivit art. 170 alin. (1), alin. (2) lit. d) si e) si alin. (4) din legea sus-mentionata, (1) Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei prevazuta la art. 120.

(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazuta la art. 120 se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza: (...)
d) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;
e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94 - 97. (...), iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;

(4) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) o reprezinta echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.

Asadar, se insumeaza veniturile din profesii libere, din dividende si cele din chirii, iar in cazul in care se depaseste plafonul de 12 salarii minime (in anul 2022 este in suma de 30.600 lei) se datoreaza CASS in suma de 3.060 lei pentru anul 2022.

In cazul mentionat, veniturile insumate in valoare de 114.856 lei (38.056 lei 76.800 lei) depasesc plafonul de 30.600 lei, astfel ca se datoreaza CASS in suma de 3.060 lei (30.600 lei x10%).

In concluzie, pentru anul 2022 se datoreaza impozit pe chirii in suma de 4.680 lei si CASS in suma de 3.060 lei.



Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din dividende si chirii. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASS":
Rating:

Nota: 3.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016