Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este salariul minim pe economie care se ia in calcul la declaratia unica in cazul calcularii CASS la veniturile din dividende aferente anului 2023! Multumesc.
CASS pentru dividende 2023 – raspunsul specialistului:
Pentru calcularea Contributiei de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) la veniturile din dividende aferente anului 2023, trebuie sa aveti in vedere ca:
- De la 1 ianuarie 2023 pana la 30 septembrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost de 3.000 lei lunar.
- Incepand cu 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe tara garantat in plata a fost ajustat la 3.300 lei lunar.
Baza de calcul pentru CASS reprezinta o baza anuala care se raporteaza la nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice estimative, respectiv 25 mai 2023.
Conform Art. 135 1 alin. (3) din Codul Fiscal, in situatia in care exista mai multe valori ale salariului minim brut pe tara utilizate in cursul aceluiasi an, pentru scopul verificarii incadrarii venitului in plafoanele anuale si la stabilirea bazei anuale de calcul al CAS si CASS datorate, se va lua in calcul valoarea salariului minim brut pe tara in vigoare la data de 25 mai a anului pentru care se stabilesc contributiile sociale.
Avand in vedere aceasta prevedere, pentru calculul CASS datorata pe venituri din dividende pentru anul 2023, se va utiliza salariul minim brut pe tara in vigoare la 25 mai 2023. In acest caz, valoarea salariului minim utilizata va fi de 3.000 lei, deoarece aceasta era valoarea salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobata prin H.G. nr. 1447/2022, valabila pana la modificarea sa prin H.G. nr. 900/2023, care a intrat in vigoare la 28 septembrie 2023.
Temei legal
SAF-T Ghid de raportare corecta
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Hotararea Guvernului nr. 1447/2022 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (in vigoare de la 09 decembrie 2022 pana la 30 septembrie 2023, fiind abrogata si inlocuita prin Hotararea Guvernului nr. 900/2023)
Art. 1. -
Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 18,145 lei/ora.
Hotararea Guvernului nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (in vigoare de la 28 septembrie 2023)Art. 1. -Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,960 lei/ora.
Codul fiscal
Art. 91. - Definirea veniturilor din investitii
Veniturile din investitii cuprind:
a) venituri din dividende;
Art. 135 1. - Definitii
(1) In intelesul prezentului titlu, prin salariu de baza minim brut pe tara se intelege salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului sau prin alte acte normative.
(2) In situatia in care, prin hotarare a Guvernului sau prin alte acte normative, se utilizeaza, in acelasi timp, mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, in aplicarea prevederilor art. 145, 146 si 157 1, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara, daca prin lege nu se prevede altfel.
(3) In aplicarea prevederilor art. 148, 151, 170, 174 si 174 1, in situatia in care, prin hotarare a Guvernului, se utilizeaza in cursul aceluiasi an mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, la verificarea incadrarii venitului in plafoanele anuale, precum si la stabilirea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale, respectiv al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate, se ia in calcul valoarea salariului minim brut pe tara in vigoare la data de 25 mai a anului de realizare a venitului pentru care se stabilesc contributiile sociale. ( )
Art. 155. - Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a) -d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri:
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
Art. 174 1. - Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h)(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia.
(4) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele prevazute la art. 170 alin. (3), dupa caz.
Art. 120. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate
(1) Contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.
Art. 122. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate
(1) Contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii impozitului anual pe venit. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit. Pentru veniturile realizate intr-o forma de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuita din asociere.
Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Raspunsuri OFICIALE de la ANAF cu privire la completarea si depunerea Declaratiei Unice 2020Contributii, impozit si declaratii in cazul platii dividendelor in 2022Calculul impozitului pe dividende: ghid completArticole similare
Venituri din dividende si chirii. Cum se calculeaza impozitul pe venit, CAS si CASSMajorare salariu minim la 3.300 lei. Cum se calculeaza baza CASS pentru veniturile din 2023?PFA sistem real. Cum completeaza CAS si CASS in Declaratia Unica estimativa pe 2024Concediu medical in 2024. Cum se calculeaza CASS conform OUG 34/2024?Venituri din mai multe surse in 2022. In aceasta situatie se calculeaza CASS?Ultimele articole
Persoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si regim TVA in 2024PFA in 2024. CASS de plata pentru dividende si activitati independentePFA in 2024: Calculare CAS si CASS in cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente din mai multe surseDeclaratia Unica in 2024. Cum se calculeaza CAS si CASS in cazul veniturilor din mai multe surseDividende peste 24 salarii minime. Care este baza de calcul a CASS in 2023?Articole similare
Noutati legislatie fiscala 12 - 16 octombrie 2009 - Monitorul OficialImpozit dividende 2022-2023: Cota de impozit pentru PLATA DIVIDENDElor este de 8% sau 5%?PLATA DIVIDENDE in numerar. Ce aspecte fiscale trebuie sa cunoastem pentru a nu incalca legea?Constituirea si PLATA DIVIDENDElor din rezultat reportat. Care va fi tratamentul fiscal?Procedura de dizolvare - lichidare si radiere in cazul microinteprinderilor. Dividende bilant interimarUltimele articole
Dividende distribuite in 2024, dar platite in 2025. Ce cota de impozitare se aplicaDividendele in 2024: Tot ce Trebuie sa StiiCalculul impozitului pe dividende: ghid completImpozitul pe dividende in 2024. Cine are aceasta obligatie, care este cota de impozitare, dar si pana cand se platesteCesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"