Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce obligatii fiscale are boss-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Apr. 2009
Tags: obligatii fiscale, codul fiscal

Studiu de caz: Asociatul/actionarul unei societati comerciale nu a incheiat niciun contract individual de munca, nici cu societatea la care este asociat/actionar, nici cu alta societate. Acesta nu ...

Studiu de caz:  Asociatul/actionarul unei societati comerciale nu a incheiat niciun contract individual de munca, nici cu societatea la care este asociat/actionar, nici cu alta societate. Acesta nu detine calitatea de administrator si nicio alta calitate, neavand nicio remuneratie in acest sens. Singurul venit obtinut de catre asociat/actionar este cel din dividende. Ce obligatii fiscale are in acest caz asociatul/actionarul? Dar societatea fata de acesta?

1. Contributia la asigurarile sociale
Asociatii sunt asigurati obligatoriu, prin efectul legii in sistemul public de pensii. Pentru aceasta, asociatul este obligat sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare. Declaratia de asigurare se depune in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia de asigurare.

Asociatul datoreaza integral cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor de munca in care isi desfasoara activitatea.

Pentru anul 2009, cotele de contributie de asigurari sociale sunt:
a) 28% pentru conditii normale de munca;
b) 33% pentru conditii deosebite de munca;
c) 38% pentru conditii speciale de munca.

Plata contributiei de asigurari sociale se face lunar de catre asociat pe baza calculului efectuat si comunicat de casele teritoriale de pensii la care este asigurat.

Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia de asigurare sociala.

Atentie
In cazul in care asociatul face dovada ca in anul fiscal precedent nu a realizat venituri nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru perioada respectiva. In cazul in care s-a achitat contributia de asigurari sociale, aceasta nu se restituie, iar stagiul de cotizare realizat se valorifica la stabilirea prestatiilor de asigurari sociale.

2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate
Asociatul are obligatia de a achita contributia la asigurarile sociale de sanatate pentru veniturile din dividende obtinute, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar. Obligatia virarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate revine asociatului, societatea comerciala neavand nicio obligatie in acest sens.

Asociatul ce are obligatia sa isi asigure sanatatea este obligat sa comunice direct casei de asigurari alese ve niturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei. Pentru anul 2009, cota de contributie pentru asigurarile de sanatate este de 5,5%.

3. Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
Asociatii sunt persoane asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85% se datoreaza asupra venitului din dividende estimat a se realiza pe anul in curs. Cota de contributie se datoreaza de catre asociat.

Baza de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii nu poate depasi plafonul a 12 salarii minime brute pe tara.

4. Impozitul pe dividende
Cota de impozit pe dividende este de 16% aplicata asupra dividendului brut.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe dividende revine societatii comerciale, odata cu plata dividendelor catre asociati.

Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata dividendelor. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.

Concluzie
Asociatul/actionarul (persoana fizica), pentru dividendele obtinute in baza acestei si in acelasi timp singurei calitati pe care o detine, are obligatia de a achita:

contributia la asigurarile sociale;
contributia la asigurarile sociale de sanatate;
contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Societatea are obligatia de a retine si a achita impozitul pe dividende.

Acte normative aplicabile:
Art. 5 alin. (1) pct. IV lit. a), art. 61 alin. (1), art. 21 alin. (4), art. 22 alin. (3), art. 23 alin. (1) lit. b) si art. 33 alin. (2) si (3) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale
Art. 257 alin. (2) lit. f) si alin. (7) si art. 259 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatati
Art. 1 alin. (2), art. 5 lit. c) si art. 6 alin. (9) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 9 alin. (5) din Norma de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 67 alin. (1) din Codul fiscal.

Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 27/februarie 2009. Autor Andrei Savescu.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce obligatii fiscale are boss-ul? ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016