keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Normele Codului fiscal, modificate din nou. Noile exemple date de legiuitor cu privire la impozitul pe constructii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: impozitul pe constructii, scutirea, profitul reinvestit, modificari, normele metodologice, codul fiscal

Noi modificari au fost aduse in structura normelor metodologice de aplicare a Codului. Vineri, la finele saptamanii trecute, a fost publicata in Monitorul Oficial o noua hotarare care aduce completari referitoare la impozitul pe constructii, precum si exemple de aplicare a scutirii la plata impozitului pe profit pentru profitul reinvestit.


Iata, in concret, aspectele modificate de noua hotarare, redate de HotNews.ro:

a) norme de aplicare pentru calculul si declararea impozitului asupra constructiilor in procent de 1,5%, cu termen de declarare 25 mai;

b)  mai multe exemple de calcul privind scutirea la plata pentru profitul reinvestit, reglementari aplicabile incepand cu 01 iulie 2014;

c) cateva aspecte privind valoarea fiscala a activelor supuse reevaluarii pentru contribuabilii ce aplica reglementari contabile conforme cu IFRS;

d) cateva modificari privind marcarea si colorarea motorinei, analizate din punctul de vedere al accizelor.

In ce priveste impozitul pe constructii, se aduc si unele corectii, anunta aceeasi sursa, unor neconcordante intre evidenta contabila si valoarea declarata la Directia de impozite si taxe locale.

Analiza punctuala:
1. Sunt in sfera impozitului pe constructii, activele aflate in patrimoniul contribuabilului, existente la data de 31 decembrie 2013. Nu se afla in sfera impozitului, constructiile inregistrate in conturile extrabilantiere, cum ar fi cele primite prin concesiune, inchiriere, etc.

2. Pentru contribuabilii ce aplica contabilitate conform IFRS, din valoarea constructiilor aflate in sfera impozitului, se scade valoarea constructiilor casate. Intelegem ca se refera la cele casate ulterior datei de 31 decembrie.

3. Nu se includ in sfera impozitului constructiile in curs de executie, evidentiate conform reglementarilor contabile aplicabile.

4. Se clarifica foarte exact situatia constructiilor supuse declararii la taxele locale, dar scutite de impozit la bugetul local, in sensul ca pentru constructiile declarate la primarie si scutite de impozit catre primarie, se datoreaza impozit la bugetul de stat.

De exemplu, o societate detine in proprietate o capela funerara. Aceasta constructie se va declara la Directia de taxe locale si este scutita de impozit pe cladire conform art. 250 din Codul fiscal. Pentru aceasta constructie, se datoreaza impozit in procent de 1,5% catre bugetul de stat.

5. Daca exista diferente intre sumele declarate la Directia de taxe locale si sumele regasite in evidenta contabila, la determinarea bazei de impozitare pentru constructiile supuse impozitului la bugetul local, se scad valorile din contabilitate.

6. In cazul modernizarilor efectuate de utilizator la constructii primite prin inchiriere, concesiune etc., ce sunt incadrate din punct de vedere contabil in categoria de constructii, impozitul se datoreaza astfel:

a) de proprietarul de drept, daca acesta a fost notificat, conform procedurilor legale, cu privire la valoarea investitiei efectuata de chirias;

b) de utilizator (chirias), daca nu a notificat proprietarul cu privire la valoarea modernizarii efectuate.

In ce priveste scutirea de impozit pe profit pentru profitul reinvestit, in noile completari sunt oferite si trei exemple de calcul privind scutirea de impozit pe profit pentru profitul reinvestit, scutire ce se va aplica incepand cu iulie 2014 pana la data de 31 decembrie 2016, noteaza HotNews.ro.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016