Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024 au fost introduse noi impozite. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, precum si pentru persoanele juridice care detin construc?ii. Iar in acest context, ANAF modifica, printr-un nou Proiect de Ordin, formularele de inregistrare fiscala si actualizeaza tipurile de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal.
Proiect ANAF: Formularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noi
Asa cum este precizat si in Referatul de Aprobare, prin Legea nr.290/2024, pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul introducerii unui nou titlu - Titlul II 1 “Impozit suplimentar”.
Potrivit prevederilor art.46 1 “Impozit suplimentar pentru institutiile de credit”, institutiile de credit - persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit - persoane juridice straine datoreaza suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri.
Conform art.46 1 alin.(3) si (5) din Codul fiscal, impozitul suplimentar pentru institutiile de credit se declara si se plateste trimestrial si se administreaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
De asemenea, prin art.LXIV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, au fost aduse modificari si completari Legii 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art.LXV alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.156/2024, impozitul pe constructii prevazut la Titlul X din Codul fiscal intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
Prevederile art.496 din Codul fiscal reglementeaza categoriile de contribuabili care sunt obligate la plata impozitului pe constructii, respectiv:
- persoanele juridice romane, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fara scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
- persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
- persoanele juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene.
Avand in vedere prevederile legale mentionate, este necesara completarea vectorului fiscal cu doua noi categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent, respectiv:
- impozitul suplimentar pentru institutiile de credit;
- impozitul pe constructii.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Totodata, este necesara completarea vectorului fiscal din declaratiile de inregistrare fiscala pe care trebuie sa le depuna contribuabilii care sunt obligati la plata acestor noi impozite, respectiv, formularul „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica” (010), formularul „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente” (013) si formularul “Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale” (700), precum si a instructiunilor de completare a acestora.
Sursa: ANAF

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Influenta achizitiilor intracomunitare de servicii asupra perioadei fiscale trimestriale de declarare a TVASuspendarea activitatii unei societati pe o perioada de 3 ani. Ce pasi urmeaza societatea?Perioada fiscala la TVA in anul 2022 pentru persoanele impozabile care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriObligatii fiscale aferente inchiderii exercitiului privind TVAInregistrare in scopuri de TVA si depasire plafon de 220.000 lei. Noile reguli valabile in 2015Ultimele articole
D700 ANAF. Ce sanctiuni se aplica daca NU depui D700 la timpPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriDin 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVAFirme care NU se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euro. Pana cand trebuie modificat vectorul fiscalIn ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Articole similare
Din 5 noiembrie 2023, pentru anumite contraventii, NU se mai aplica avertismentul ca sanctiune conform Legii prevenirii nr. 270/2017Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in regim normal, persoana fizica este OBLIGATA sa depuna D394 sau D390 VIESImpozit nerezidenti | Certificat de rezidenta fiscala si document portabil A1Venituri obtinute din drepturi de autor.Obligatia inregistrarii in scopuri de TVAMarti, 7 februarie 2023, termen limita pentru depunerea Declaratiei de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscaleUltimele articole
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaPerioada fiscala TVA 2025 pentru persoanele care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuriTVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemMiercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteArticole similare
A fost publicat noul proiect pentru Formularul 307Proiect nou privind vectorul fiscal si doua formulareANAF propune schimbarea unor competente de administrare teritorialaProiect nou privind Registrul contribuabililor inactivi sau reactivati. Noile propuneri!PROIECT ANAF: Contractele cu persoane juridice straine nerezidente se inregistreaza la ANAFUltimele articole
Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA ANAF a finalizat proiectul pentru cresterea conformarii in domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fiziceFormularul 085: Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii anumitor prevederi din Codul Fiscal, in domeniul TVA (PROIECT ANAF)PROIECT ANAF: Inregistrarea sau anularea in scopuri de TVA va depinde de nivelul riscului fiscalANAF propune noua Procedura de implementare si de administrare a grupului fiscal unic. Formulare modificate
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"