Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea unui model de formular care priveste persoanele impozabile stabilite intr-un stat membru UE ce presteaza servicii catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru. Astfel, persoanele aflate in aceasta situatie vor avea la dispozitie un formular prin care sa-si poata exprima optiunea de aplicare a prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (care stabileste unde se considera locul prestarii serviciilor in aceasta situatie). Acelasi formular va putea fi folosit, dupa o perioada de cel putin doi ani calendaristici, pentru a anunta incetarea aplicarii acestei optiuni.
In referatul de aprobare care insoteste proiectul de ordin se arata ca “Prin Legea nr. 60/2019 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 17 aprilie 2019, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal in domeniul taxei pe valoarea adaugata, respectiv prevederilor prin care se stabileste locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica”.
Astfel, la alin. (5) lit. h) a art. 278 din Codul fiscal, se arata ca locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in situatia in care beneficiarul este persoana neimpozabila.
“Potrivit modificarilor aduse prin Legea nr. 60/2019, prin exceptie, in situatia in care astfel de servicii sunt prestate de persoane impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta intr-un singur stat membru al Uniunii Europene catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei), locul prestarii acestor servicii se considera a fi locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii, sediul fix, domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (art. 278 alin. (8) din Codul fiscal)”, se mai arata in proiectul de Ordin pus in dezbatere de ANAF, joi, 6 iunie.
Citeste si:

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
De altfel, prestatorii de servicii stabiliti, sau care isi au domiciliul stabil ori resedinta in Romania pot opta pentrustabilirea locului prestarii serviciilor in conformitate cu regula prevazuta la art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.
“Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici. in aceste conditii, se impune aprobarea unui model de formular prin care persoanele impozabile aflate in aceasta situatie sa-si poata exprima optiunea de aplicare a prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal sau prin care, dupa o perioada de cel putin doi ani calendaristici, sa anunte incetarea aplicarii acestei optiuni”, mai arata initiatorii proiectului.
Extras din Ordin
Avand in vedere dispozitiile art. 278 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin adresa nr. ..................................... din ..........................................., in temeiul art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul O R DI N
Art. 1 – Se aproba modelul si continutul formularului (085) ”Optiune privind aplicarea/ incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, prevazut in anexa nr. 1.
Art. 2 – Formularul prevazut la art.1 se completeaza si se depune conform instructiunilor de completare prevazute in anexa nr. 2.
Art. 3 – Se aproba Procedura de gestionare a formularului (085) ”Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, prevazuta in anexa nr. 3.
Art. 4 – Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularului prevazut la art. 1 sunt prevazute in anexa nr. 4.
Art. 5 – Anexele nr. 1- 4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 6 – Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si organele fiscale centrale din subordine vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 7 – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF modifica formularul 700! Efectuarea mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale se poate face prin mijloace electronice pentru toti contribuabiliiArticole similare
Formularul 307: Completare si depunere. Procedura completaVineri, 10 februarie 2023, termenul pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAMFP modifica deciziile de impunere. Ce informatii noi contin?Formular NOU pentru Decontul de TVACum este acordata asistenta fiscala contribuabililor de catre ANAFUltimele articole
E-TVA ANAF. MODEL de raspuns in cazul in care exista diferente de TVASAF-T: Firmele cu cod TVA intracomunitar depun D406?SAF-T 2025: Cum incadrezi entitatile neplatitoare de TVA in D406Cod UIT ANAF: 3 lucruri esentiale de stiut la achizitii de bunuriTVA la cafea si ceai in HoReCa. Justitia RESPINGE interpretarea ANAFArticole similare
Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESClienti incerti si recuperare TVA. Cum procedam?Dividende estimate in anul 2020. Depunere declaratie unica. Studiu de caz10 august e stabilit ca termen pentru anumite declaratii fiscaleImpozit pe cladiri si noua declaratie obligatorie pentru proprietari in 2016Ultimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorCota TVA cafea. Este de 9% sau de 19% in 2025?TVA la incasare in 2025. Cum se face INTRAREA sau IESIREA din sistemDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAReminder ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025Articole similare
Factura electronica si factura simplificata in 2013Cadouri in bani pentru angajati, cu ocazia Pastelui. Cum se completeaza D112?Informare ANAF cu privire la modificarile aduse de OUG 31/2024 impozitului pe profit, micro si TVAMicrointreprindere neinregistrata in scop de TVA. Cum procedam privind facturarea si ce alte obligatii apar?CODUL FISCAL 2008 Capitolul I Sectiunea 5<sup>2</sup>. Deplasarea intracomunitara a produselor cu accize platite - art. 192<sup>4</sup>-192<sup>10</sup>Ultimele articole
Neplatitor de TVA. Cote de TVA de 9% sau de 19% pentru achizitii din afara RomanieiD700 in 2025. Completare D700 pentru reinregistrare in scopuri de TVAFirme neplatitoare de TVA, servicii din UE. Ce trebuie sa stie despre codul TVA, D301 si D390 VIESTrecere la regim normal de TVA. Ce se intampla cu TVA-ul pentru imobilizarile in cursSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililor
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"