Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Formularul 085: Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii anumitor prevederi din Codul Fiscal, in domeniul TVA (proiect ANAF)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 10 Iun. 2019
Tags: formularul 085, anaf, legea 227/2015, codul fiscal

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea unui model de formular care priveste persoanele impozabile stabilite intr-un stat membru UE ce presteaza servicii catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru. Astfel, persoanele aflate in aceasta situatie vor avea la dispozitie un formular prin care sa-si poata exprima optiunea de aplicare a prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (care stabileste unde se considera locul prestarii serviciilor in aceasta situatie). Acelasi formular va putea fi folosit, dupa o perioada de cel putin doi ani calendaristici, pentru a anunta incetarea aplicarii acestei optiuni.

Asadar, ANAF a pus in Transparenta Decizionala un proiect de ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului 085 - "Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".

In referatul de aprobare care insoteste proiectul de ordin se arata ca “Prin Legea nr. 60/2019 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 17 aprilie 2019, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal in domeniul taxei pe valoarea adaugata, respectiv prevederilor prin care se stabileste locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica”. 

Astfel, la alin. (5) lit. h) a art. 278 din Codul fiscal, se arata ca locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in situatia in care beneficiarul este persoana neimpozabila. 

“Potrivit modificarilor aduse prin Legea nr. 60/2019, prin exceptie, in situatia in care astfel de servicii sunt prestate de persoane impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta intr-un singur stat membru al Uniunii Europene catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei), locul prestarii acestor servicii se considera a fi locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii, sediul fix, domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (art. 278 alin. (8) din Codul fiscal)”, se mai arata in proiectul de Ordin pus in dezbatere de ANAF, joi, 6 iunie. 

Citeste si:
 

De altfel, prestatorii de servicii stabiliti, sau care isi au domiciliul stabil ori resedinta in Romania pot opta pentrustabilirea locului prestarii serviciilor in conformitate cu regula prevazuta la art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal. 

“Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici. in aceste conditii, se impune aprobarea unui model de formular prin care persoanele impozabile aflate in aceasta situatie sa-si poata exprima optiunea de aplicare a prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal sau prin care, dupa o perioada de cel putin doi ani calendaristici, sa anunte incetarea aplicarii acestei optiuni”, mai arata initiatorii proiectului. 
 

Extras din Ordin


Avand in vedere dispozitiile art. 278 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin adresa nr. ..................................... din ..........................................., in temeiul art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul O R DI N 

Art. 1 – Se aproba modelul si continutul formularului (085) ”Optiune privind aplicarea/ incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, prevazut in anexa nr. 1. 

Art. 2  Formularul prevazut la art.1 se completeaza si se depune conform instructiunilor de completare prevazute in anexa nr. 2. 

Art. 3 – Se aproba Procedura de gestionare a formularului (085) ”Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, prevazuta in anexa nr. 3. 

Art. 4 – Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularului prevazut la art. 1 sunt prevazute in anexa nr. 4. 

Art. 5 – Anexele nr. 1- 4 fac parte integranta din prezentul ordin. 

Art. 6 – Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si organele fiscale centrale din subordine vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin. 

Art. 7 – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 
 
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Formularul 085: Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii anumitor prevederi din Codul Fiscal, in domeniul TVA (proiect ANAF)":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016