Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea unui model de formular care priveste persoanele impozabile stabilite intr-un stat membru UE ce presteaza servicii catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru. Astfel, persoanele aflate in aceasta situatie vor avea la dispozitie un formular prin care sa-si poata exprima optiunea de aplicare a prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (care stabileste unde se considera locul prestarii serviciilor in aceasta situatie). Acelasi formular va putea fi folosit, dupa o perioada de cel putin doi ani calendaristici, pentru a anunta incetarea aplicarii acestei optiuni.
In referatul de aprobare care insoteste proiectul de ordin se arata ca “Prin Legea nr. 60/2019 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 17 aprilie 2019, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal in domeniul taxei pe valoarea adaugata, respectiv prevederilor prin care se stabileste locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica”.
Astfel, la alin. (5) lit. h) a art. 278 din Codul fiscal, se arata ca locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in situatia in care beneficiarul este persoana neimpozabila.
“Potrivit modificarilor aduse prin Legea nr. 60/2019, prin exceptie, in situatia in care astfel de servicii sunt prestate de persoane impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta intr-un singur stat membru al Uniunii Europene catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei), locul prestarii acestor servicii se considera a fi locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii, sediul fix, domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (art. 278 alin. (8) din Codul fiscal)”, se mai arata in proiectul de Ordin pus in dezbatere de ANAF, joi, 6 iunie.
Citeste si:
Cartea Verde a Contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
De altfel, prestatorii de servicii stabiliti, sau care isi au domiciliul stabil ori resedinta in Romania pot opta pentrustabilirea locului prestarii serviciilor in conformitate cu regula prevazuta la art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.
“Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici. in aceste conditii, se impune aprobarea unui model de formular prin care persoanele impozabile aflate in aceasta situatie sa-si poata exprima optiunea de aplicare a prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal sau prin care, dupa o perioada de cel putin doi ani calendaristici, sa anunte incetarea aplicarii acestei optiuni”, mai arata initiatorii proiectului.
Extras din Ordin
Avand in vedere dispozitiile art. 278 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin adresa nr. ..................................... din ..........................................., in temeiul art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul O R DI N
Art. 1 – Se aproba modelul si continutul formularului (085) ”Optiune privind aplicarea/ incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, prevazut in anexa nr. 1.
Art. 2 – Formularul prevazut la art.1 se completeaza si se depune conform instructiunilor de completare prevazute in anexa nr. 2.
Art. 3 – Se aproba Procedura de gestionare a formularului (085) ”Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, prevazuta in anexa nr. 3.
Art. 4 – Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularului prevazut la art. 1 sunt prevazute in anexa nr. 4.
Art. 5 – Anexele nr. 1- 4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 6 – Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si organele fiscale centrale din subordine vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 7 – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF modifica formularul 700! Efectuarea mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale se poate face prin mijloace electronice pentru toti contribuabiliiArticole similare
A fost publicat modelul de cerere necesar persoanelor care vor sa recupereze taxa speciala pentru autoturisme si autovehiculeMicrointreprinderea in 2023: Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele pentru a ramane la acest sistem de impozitarePrecizari privind certificatul digital calificat pentru semnatura electronicaANAF ramburseaza TVA in luna februarie in valoare de peste 1,5 miliarde de leiProiect OPANAF: S-a stabilit valoarea de stingere a creantelor fiscale prin operatiunea de dare in plataUltimele articole
[MODEL] Cerere compensare ANAF si reglementari cheieCe modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalSambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Articole similare
Prestari servicii pe teritoriul Romaniei. Tratament fiscal TVAComunicat ANAF: Se modifica inregistrarea la cerere in scopuri de TVA25 octombrie 2021, termenul scadent pentru 9 obligatii fiscaleBunuri corporale trimise in UE pentru reparatii si registrul nontransferurilor. Care sunt obligatiile fiscale?Joi, 10 februarie 2022, este termenul limita pentru depunerea formularelor de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de TVAUltimele articole
Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVACalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Pana pe 11 noiembrie 2024 trebuie sa depuneti formularele de inregistrare /anulare a inregistrarii in scopuri de TVACalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Calendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiArticole similare
Bacsis cu TVA sau fara? Se declara in decont 300?Atentie la declaratiile cu termen la 25 noiembrieMinistrul Finantelor Publice le-a cerut demisia presedintelui si a vicepresedintelui ANAFInregistrarea persoanelor impozabile cu sediul in Romania in scopuri de TVATransfer teren construibil catre asociat. Care este tratamentul TVA la lichidarea societatii?Ultimele articole
Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitFacturi emise pe numele salariatului. In ce conditii sunt deductibileCe modificari au fost aduse contributiilor sociale obligatorii prin OUG 128/2024Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVALivrari cu plata la scadenta. Cand se emite bonul fiscalAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"