Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea unui model de formular care priveste persoanele impozabile stabilite intr-un stat membru UE ce presteaza servicii catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru. Astfel, persoanele aflate in aceasta situatie vor avea la dispozitie un formular prin care sa-si poata exprima optiunea de aplicare a prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal (care stabileste unde se considera locul prestarii serviciilor in aceasta situatie). Acelasi formular va putea fi folosit, dupa o perioada de cel putin doi ani calendaristici, pentru a anunta incetarea aplicarii acestei optiuni.
In referatul de aprobare care insoteste proiectul de ordin se arata ca “Prin Legea nr. 60/2019 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 296 din 17 aprilie 2019, au fost aduse modificari si completari Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal in domeniul taxei pe valoarea adaugata, respectiv prevederilor prin care se stabileste locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica”.
Astfel, la alin. (5) lit. h) a art. 278 din Codul fiscal, se arata ca locul prestarii serviciilor de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune, precum si a serviciilor furnizate pe cale electronica este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in situatia in care beneficiarul este persoana neimpozabila.
“Potrivit modificarilor aduse prin Legea nr. 60/2019, prin exceptie, in situatia in care astfel de servicii sunt prestate de persoane impozabile stabilite sau care isi au domiciliul stabil sau resedinta intr-un singur stat membru al Uniunii Europene catre persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a caror valoare totala nu depaseste in anul calendaristic curent si nu a depasit in cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei), locul prestarii acestor servicii se considera a fi locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii, sediul fix, domiciliul stabil sau resedinta obisnuita (art. 278 alin. (8) din Codul fiscal)”, se mai arata in proiectul de Ordin pus in dezbatere de ANAF, joi, 6 iunie.
Citeste si:
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
De altfel, prestatorii de servicii stabiliti, sau care isi au domiciliul stabil ori resedinta in Romania pot opta pentrustabilirea locului prestarii serviciilor in conformitate cu regula prevazuta la art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal.
“Optiunea se aplica pentru cel putin doi ani calendaristici. in aceste conditii, se impune aprobarea unui model de formular prin care persoanele impozabile aflate in aceasta situatie sa-si poata exprima optiunea de aplicare a prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal sau prin care, dupa o perioada de cel putin doi ani calendaristici, sa anunte incetarea aplicarii acestei optiuni”, mai arata initiatorii proiectului.
Extras din Ordin
Avand in vedere dispozitiile art. 278 alin. (10) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 342 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si avizul conform al Ministerului Finantelor Publice comunicat prin adresa nr. ..................................... din ..........................................., in temeiul art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul O R DI N
Art. 1 – Se aproba modelul si continutul formularului (085) ”Optiune privind aplicarea/ incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, prevazut in anexa nr. 1.
Art. 2 – Formularul prevazut la art.1 se completeaza si se depune conform instructiunilor de completare prevazute in anexa nr. 2.
Art. 3 – Se aproba Procedura de gestionare a formularului (085) ”Optiune privind aplicarea/incetarea aplicarii prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, prevazuta in anexa nr. 3.
Art. 4 – Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularului prevazut la art. 1 sunt prevazute in anexa nr. 4.
Art. 5 – Anexele nr. 1- 4 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 6 – Structurile competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice si organele fiscale centrale din subordine vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 7 – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
ANAF modifica formularul 700! Efectuarea mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale se poate face prin mijloace electronice pentru toti contribuabiliiArticole similare
Raspunsul consultantului fiscal: Invalidarea codului TVA din oficiu de catre autoritatea fiscala. Conditii si consecinte fiscaleSAF-T in 2022: Termen limita pentru transmiterea D406 de marii contribuabili cu an financiar si fiscal diferitDin 14 iulie 2023 cota de TVA de 5% se aplica pentru si mai multe produse de incalzire, conform Legii 216/2023ANAF: Romania, membru al Consiliului Executiv al Organizatiei Intra-Europene a Administratiilor FiscaleInregistrare inactivitate temporala. Norme aprobare regim de declarare derogatoriuUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024OUG 41/2022 privind E-Transport, modificat prin OUG 129/2024. Tabel comparativ cu schimbarileVenituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROArticole similare
ANAF: Calendarul obligatiilor fiscale din luna aprilie 2019Regim fiscal venituri din activitati independente obtinute in Romania de persoane rezidente intr-un stat UECalendar ANAF: Pana pe 25 octombrie 2024 contribuabilii trebuie sa depuna 9 declaratiiCalendar ANAF: Luni, 11 decembrie 2023, termen limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale importanteCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente la 7 august 2024Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Pana pe 11 noiembrie 2024 trebuie sa depuneti formularele de inregistrare /anulare a inregistrarii in scopuri de TVACalendar ANAF: 3 declaratii importante au ca termen limita data de 31 octombrie 2024Amenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 10 octombrie 2024Articole similare
Bun expediat cu titlu gratuit pentru stimularea vanzarilor. Ce restrictii se impun?CODUL FISCAL modificat va lovi puternic in companiile romanesti, deja incercate in 2009!Important: Declararea si plata impozitului pe profit pentru anul 2010Bon valoric nr. 4Firmele vor avea aparate de marcat modificate. Noile reglementari OUG 91/2014Ultimele articole
OUG 128/2024: Anumite persoane fizice NU vor mai plati CASS din 1 ianuarie 2025SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Venituri din alte surse. Ce obligatii declarative si de plata avetiHG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"