Tags: scutire de taxe, elevi angajati, angajati in turism
Un proiect de lege initiat de Senat si trimis, marti, in dezbatere la Guvern prevede ca elevii si studentii cu varsta de pana in 26 de ani, care se angajeaza in turism, sa fie scutiti de plata impozitului pe venit, dar si a contributiilor de asigurari sociale.
Potrivit proiectului de lege, nu este obligatoriu ca elevii ori studentii sa lucreze pe perioade mai mari de 12 luni, initiatorii considerand ca important este sa acopere mai multe aspecte. Intre obiectivele enumerate in expunerea de motive la initiativa sunt: scaderea deficitului fortei de munca din acest domeniu, mobilitatea acestor ocupatii - care ar fi reala si eficienta, si faptul ca elevii si studentii ar putea alege sa lucreze pe litoral, pe perioada vacantei, atrasi de veniturile mai mari cu care si-ar putea plati scolarizarea. Astfel, sustin ei, daca ne referim doar la cel din de-al treilea obiectiv enumerat, initiatorii proiectului sustin ca astfel ar putea sa scada si rata absenteismului si abandonului scolar, deoarece elevii si studentii nu ar mai fi nevoiti sa abandoneze cursurile ca sa poata lucra, asa cum se intampla frecvent in prezent.
Datele oficiale citate in expunerea de motive a proiectului, arata ca in acest domeniu, contributia totala a fortei de munca a fost de 529.000 locuri de munca ocupate si 45.1 mld lei la formarea PIB (5,3% din PIB total). Pe de alta parte, vara aceasta hotelierii s-au plans ca in acest sezon estival se confrunta cu o criza mai mare a locurilor de munca, 99% dintre restaurante si hoteluri avand un deficit de 50% din personal.
Astfel, proiectul prevede completarea a doua articole din Codul fiscal: cel referitor la categoriile scutite de la plata impozitului pe venit si cel privitor la exceptarea de la plata CAS.
Asadar, in Codul fiscal, la art. 60, dupa pct. 4 se introduce pct. 5 cu urmatorul cuprins:
“Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: […]
5. Elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
De asemenea, la art. 141, dupa lit. d) se introduce lit. e cu urmatorul cuprins:
“Se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari sociale urmatoarele venituri:[…]
e) elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
Proiectul legislativ a fost trimit marti, pentru punct de vedere, la Guvern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu perdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii centralizate. Emitere factura fiscala
Intrebare:
O societate comerciala are ca obiect vanzarea de carburati in statii PECO
Clientul cumpara carburant si produse de magazin de x ori intro luna in baza unui contract. La fiecare tranzactie se emite un bon fiscal pe credit (nu se incaseaza sume)
La finalul luni pt toate tranzactiile se emite o factura care poate avea si discounturi. (deci valoarea cumulata a bonurilor poate fi diferita decat factura FIFF & GO).
Clientii pot fi persoane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<