Tags: scutire de taxe, elevi angajati, angajati in turism
Un proiect de lege initiat de Senat si trimis, marti, in dezbatere la Guvern prevede ca elevii si studentii cu varsta de pana in 26 de ani, care se angajeaza in turism, sa fie scutiti de plata impozitului pe venit, dar si a contributiilor de asigurari sociale.
Potrivit proiectului de lege, nu este obligatoriu ca elevii ori studentii sa lucreze pe perioade mai mari de 12 luni, initiatorii considerand ca important este sa acopere mai multe aspecte. Intre obiectivele enumerate in expunerea de motive la initiativa sunt: scaderea deficitului fortei de munca din acest domeniu, mobilitatea acestor ocupatii - care ar fi reala si eficienta, si faptul ca elevii si studentii ar putea alege sa lucreze pe litoral, pe perioada vacantei, atrasi de veniturile mai mari cu care si-ar putea plati scolarizarea. Astfel, sustin ei, daca ne referim doar la cel din de-al treilea obiectiv enumerat, initiatorii proiectului sustin ca astfel ar putea sa scada si rata absenteismului si abandonului scolar, deoarece elevii si studentii nu ar mai fi nevoiti sa abandoneze cursurile ca sa poata lucra, asa cum se intampla frecvent in prezent.
Datele oficiale citate in expunerea de motive a proiectului, arata ca in acest domeniu, contributia totala a fortei de munca a fost de 529.000 locuri de munca ocupate si 45.1 mld lei la formarea PIB (5,3% din PIB total). Pe de alta parte, vara aceasta hotelierii s-au plans ca in acest sezon estival se confrunta cu o criza mai mare a locurilor de munca, 99% dintre restaurante si hoteluri avand un deficit de 50% din personal.
Astfel, proiectul prevede completarea a doua articole din Codul fiscal: cel referitor la categoriile scutite de la plata impozitului pe venit si cel privitor la exceptarea de la plata CAS.
Asadar, in Codul fiscal, la art. 60, dupa pct. 4 se introduce pct. 5 cu urmatorul cuprins:
“Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: […]
5. Elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
De asemenea, la art. 141, dupa lit. d) se introduce lit. e cu urmatorul cuprins:
“Se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari sociale urmatoarele venituri:[…]
e) elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
Proiectul legislativ a fost trimit marti, pentru punct de vedere, la Guvern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
Intrebare:
In stabilirea veniturilor care intra in sfera TVA (in plafon 300.000) la un ONG care desfasoara si activitati economice, se analizeaza doar veniturile cu scop patrimonial? Adica nimic din cele cuprinse in bilant in F 20 rand 01 Venituri din activitati fara scop patrimonial - total?
In speta, ONG-ul nostru are venituri din donatii si sponsorizari precum si din venituri pentru care se datoreaza impozit spectacol (care sunt cuprinse in totalul mentionat mai sus) precum si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie apartamente in vederea revanzarii
Intrebare:
Un SRL platitor de tva si impozit pe profit avand CAEN 6810, nou infiintat, a achizitionat 2 imobile in vederea revanzarii. Momentan nu intentioneaza sa revanda aceste imobile, ci asteapta sa vada evolutia pietei (o perioada nedeterminata). La achizitie, s-a aplicat taxare inversa. Avand in vedere ca SRL nu are decat cheltuieli de intretinere ale imobilelor, este corect fiscal sa inregistreze si cheltuiala cu amortizarea, avand in vedere ca o perioada de timp nu va avea venit?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura despagubire marfa deteriorata la transport
Intrebare:
Societatea noastra a vandut marfa unui client. In timpul transportului, marfa a fost deteriorata de catre transportator (costul de transport este asigurat de catre societatea noastra avand contract cu furnizorul de transport).
Ce factura trebuie sa emit transportatorului pentru prejudiciul adus? Cum se emite aceasta factura? Ce explicatii se scriu?
Cum se face descarcarea de gestiune (mentionez ca marfa a ramas la transportator)?
Care sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Ajustarea bazei impozabile a TVA
Intrebare:
O Societate de avocati a facturat in 2018 un client pe care nu l-a incasat.
1. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata integral creanta. Se poate face ajustare de TVA?
2. Clientul a intrat in procedura de reorganizare si a fost acceptata pe jumatate creanta, Cum se face ajustarea de TVA? Tehnic, se intocmeste factura de stornare aferenta partii neaccepte? la Beneficiar se trece Clientul si se transmite in RO e-Factura sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declarare si plata impozit venit din chirii
Intrebare:
O persoana fizica are un contract de inchiriere cu o persoana juridica. PF nu a declarat in Declaratia Unica pe estimat 2024 niciun contract de inchiriere modificandu-se legislatia si obligatia retinerii la sursa fiind pentru PJ. Doar ca PJ nu a achitat in anul 2024 chiria (trece printr-o perioada de investitii, exista clauza in contract in cazul se precizeaza ca se va achita chiria in functie de lichiditatile chiriasului PJ). Ce obligatii are PF pentru anul 2024, ar trebui sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<