Tags: scutire de taxe, elevi angajati, angajati in turism
Un proiect de lege initiat de Senat si trimis, marti, in dezbatere la Guvern prevede ca elevii si studentii cu varsta de pana in 26 de ani, care se angajeaza in turism, sa fie scutiti de plata impozitului pe venit, dar si a contributiilor de asigurari sociale.
Potrivit proiectului de lege, nu este obligatoriu ca elevii ori studentii sa lucreze pe perioade mai mari de 12 luni, initiatorii considerand ca important este sa acopere mai multe aspecte. Intre obiectivele enumerate in expunerea de motive la initiativa sunt: scaderea deficitului fortei de munca din acest domeniu, mobilitatea acestor ocupatii - care ar fi reala si eficienta, si faptul ca elevii si studentii ar putea alege sa lucreze pe litoral, pe perioada vacantei, atrasi de veniturile mai mari cu care si-ar putea plati scolarizarea. Astfel, sustin ei, daca ne referim doar la cel din de-al treilea obiectiv enumerat, initiatorii proiectului sustin ca astfel ar putea sa scada si rata absenteismului si abandonului scolar, deoarece elevii si studentii nu ar mai fi nevoiti sa abandoneze cursurile ca sa poata lucra, asa cum se intampla frecvent in prezent.
Datele oficiale citate in expunerea de motive a proiectului, arata ca in acest domeniu, contributia totala a fortei de munca a fost de 529.000 locuri de munca ocupate si 45.1 mld lei la formarea PIB (5,3% din PIB total). Pe de alta parte, vara aceasta hotelierii s-au plans ca in acest sezon estival se confrunta cu o criza mai mare a locurilor de munca, 99% dintre restaurante si hoteluri avand un deficit de 50% din personal.
Astfel, proiectul prevede completarea a doua articole din Codul fiscal: cel referitor la categoriile scutite de la plata impozitului pe venit si cel privitor la exceptarea de la plata CAS.
Asadar, in Codul fiscal, la art. 60, dupa pct. 4 se introduce pct. 5 cu urmatorul cuprins:
“Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: […]
5. Elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
De asemenea, la art. 141, dupa lit. d) se introduce lit. e cu urmatorul cuprins:
“Se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari sociale urmatoarele venituri:[…]
e) elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
Proiectul legislativ a fost trimit marti, pentru punct de vedere, la Guvern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Transport prin curier, declarare in e-Transport
Intrebare:
Suntem un furnizor de bunuri, in cazul in care valoarea unei livrari de bunuri (intracomunitar, export) este mai mica de 10.000 lei si greutatea mai mica de 500 kg, iar transportul se face in regim de grupaj (firma de transport, curierat) avem obligatia intocmirii UIT? Sau cui revine aceasta obligatie in cazul in care cele doua conditii sunt depasite per total transport?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Importator din UE cu locul de import Romania
Intrebare:
O societate poloneza trebuie sa importe marfuri de la un furnizor turc pentru a le vinde unui client roman care este clientul final.
Vamuirea marfurilor se face in Romania iar plata tva-ului si a taxelor vamale este suportata de societatea poloneza.
Cum poate societatea din Polonia sa nu plateasca tva-ul si taxele vamale fara a se inregistra in scopuri de tva in Romania?
Multumesc si toate cele bune!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Descresterea valorii contabile nete
Intrebare:
Societatea a achizitionat un teren, clasificat ca investitie imobiliara, la pretul 3.000.000 lei. Dupa 3 ani se face evaluarea terenului la valoarea de 1.900.000 lei, data la care societatea este platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor.
Peste 5 ani se vinde terenul la valoarea de 1.200.000 lei, data la care societatea este platitoare de impozit pe profit.
Care este baza de calcul a impozitului pe profit pentru aceasta tranzactie la momentul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Societati legate. Incadrare la impozit pe profit
Intrebare:
Sunt asociat la 3 societati cu procent de 75%, societati care sunt platitoare de impozit pe profit.
De asemenea, sunt asociat unic la o microintreprindere (1%).
Detin si un pfa functional.
Intrebarea este:
Ca sa nu depasesc pragul de 250.000 Euro trebuie sa adun CA din toate societatile inclusiv PFA, sau doar de la microintreprindere si PFA, tanand cont ca celelalte 3 sunt platitoare de impozit pe profit?
...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozit pe resursele naturale
Intrebare:
Suntem o companie cu cod CAEN 0811, si am achizitionat cu factura 45000 to dolerit - piatra sort 0 - 1000 cm in luna 09.2024 de la o companie care are licenta de exploatare si cariera in zona montana. In luna 12/2024 am prelucrat din aceasta cantitate de 45000 to, doar o parte concasand 3000 to si obtinand tot 3000 to sort 0-63 piatra, din care am vandut doar 15.18 to in luna 12/2024. Intrebarea este, daca noi firma care am vandut acesta cantitate de 15.18 to trebuia sa calculam,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<