Tags: scutire de taxe, elevi angajati, angajati in turism
Un proiect de lege initiat de Senat si trimis, marti, in dezbatere la Guvern prevede ca elevii si studentii cu varsta de pana in 26 de ani, care se angajeaza in turism, sa fie scutiti de plata impozitului pe venit, dar si a contributiilor de asigurari sociale.
Potrivit proiectului de lege, nu este obligatoriu ca elevii ori studentii sa lucreze pe perioade mai mari de 12 luni, initiatorii considerand ca important este sa acopere mai multe aspecte. Intre obiectivele enumerate in expunerea de motive la initiativa sunt: scaderea deficitului fortei de munca din acest domeniu, mobilitatea acestor ocupatii - care ar fi reala si eficienta, si faptul ca elevii si studentii ar putea alege sa lucreze pe litoral, pe perioada vacantei, atrasi de veniturile mai mari cu care si-ar putea plati scolarizarea. Astfel, sustin ei, daca ne referim doar la cel din de-al treilea obiectiv enumerat, initiatorii proiectului sustin ca astfel ar putea sa scada si rata absenteismului si abandonului scolar, deoarece elevii si studentii nu ar mai fi nevoiti sa abandoneze cursurile ca sa poata lucra, asa cum se intampla frecvent in prezent.
Datele oficiale citate in expunerea de motive a proiectului, arata ca in acest domeniu, contributia totala a fortei de munca a fost de 529.000 locuri de munca ocupate si 45.1 mld lei la formarea PIB (5,3% din PIB total). Pe de alta parte, vara aceasta hotelierii s-au plans ca in acest sezon estival se confrunta cu o criza mai mare a locurilor de munca, 99% dintre restaurante si hoteluri avand un deficit de 50% din personal.
Astfel, proiectul prevede completarea a doua articole din Codul fiscal: cel referitor la categoriile scutite de la plata impozitului pe venit si cel privitor la exceptarea de la plata CAS.
Asadar, in Codul fiscal, la art. 60, dupa pct. 4 se introduce pct. 5 cu urmatorul cuprins:
“Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili: […]
5. Elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
De asemenea, la art. 141, dupa lit. d) se introduce lit. e cu urmatorul cuprins:
“Se excepteaza de la plata contributiilor de asigurari sociale urmatoarele venituri:[…]
e) elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.”
Proiectul legislativ a fost trimit marti, pentru punct de vedere, la Guvern.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cheltuieli de evaluare si instruire a personalului. Tratament fiscal
Intrebare:
Va rugam sa ne oferiti clarificari privind incadrarea fiscala a unei cheltuieli cu formarea profesionala.
Compania noastra a contractat serviciile unei firme care presteaza servicii dupa cum urmeaza: servicii de training si evaluare personal utilizand metodologia PERSOLOG. O parte din managerii companiei vor participa la acest curs care are drept obiectiv dupa cum urmeaza: Evaluarea profilului si aptitudinilor personalului Beneficiarului; Identificarea nevoilor de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reevaluare cladire complet amortizata
Intrebare:
La o societate comerciala avem o cladire administrativa - cod clasificare 1.6.4 durata de amortizare din catalog 40-60 ani - care a fost pusa in functiune in iulie 1974 si a fost amortizata complet la 31.12.2023, valoare amortizata 600.000 lei.
La 31.12.2024 s-a facut reevaluarea cladirii de catre un expert in domeniu si valoarea noua este 2.261.151 lei.
Cum se inregistreaza in contabilitatea firmei noua valoare a cladirii reevaluate conform...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Corectie erori contabile
Intrebare:
Societatea a fost platitoare de impozit micro pana in 31.12.2024, dupa care a devenit platitoare de impozit pe profit datorita cifrei de afaceri.
In anul 2024 a incasat venituri in avans inregistrate in contul 472 (in suma totala de 1.500.000 lei) de la persoane fizice pentru executarea unor lucrari de constructii si separat unul pentru vanzarea unui teren.
Mare parte din lucrarile pentru care au fost incasate aceste avansuri au fost finalizate inainte de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim fiscal creante neincasate
Intrebare:
Creante neincasate ajustarea TVA si deductibilitatea la calculul impozitului pe profit in cazul falimentului clientilor - implicatii fiscale
Va rog sa precizati daca mai este valabila solicitarea privind Hotararea definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, in vederea ajustarii TVA si a deductibilitatii impozitului pe profit.
Referitor la forma actelor judiciare, de exemplu hotarari sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<