Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Regimul comunitar de scutiri de taxe vamale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Oct. 2010
Tags: taxe

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 689/13.10.2010 a fost publicat Ordinul nr. 2.400/2010 privind Procedura de aplicare a dispozitiilor art. 61-65 si ale art. 74-80 din Regulamentul (CE) ...

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 689/13.10.2010 a fost publicat Ordinul nr. 2.400/2010 privind Procedura de aplicare a dispozitiilor art. 61-65 si ale art. 74-80 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale. In articolul de mai jos prezentam principalele aspecte privind procedura obtinerii scutirii.
 
Precizari cu caracter general
 
Beneficiarii regimului de scutire de taxe vamale sunt organizatii de stat sau organizatii de binefacere ori filantropice, respectiv ministerele si alte institutii ale administratiei publice centrale sau locale, camine de batrani si centre de plasament pentru minori finantate integral de la bugetul de stat, care functioneaza potrivit prevederilor legale in vigoare.
 
Scutirea se va acorda numai pentru urmatoarele domenii inscrise in actul de infiintare al organizatiei: servicii sociale, umanitar, religios, cultural, didactic, sportiv, sanatate, filantropie si voluntariat, elaborarea si implementarea strategiilor de guvernare si exclusiv pentru bunurile importate potrivit scopurilor prevazute la art. 61-65 si art. 74-80 din Regulament (bunuri indispensabile pentru organizatii de binefacere sau filantropice, de exemplu, hrana, medicamente, imbracaminte si asternuturi de pat, articole destinate nevazatorilor sau altor persoane cu handicap, bunuri importate in folosul victimelor catastrofelor).
 
Procedura obtinerii scutirii

Organizatia solicitanta va depune o cerere, conform modelului prevazut in anexa nr. 1 la ordin, semnata de reprezentantul sau legal, in care se vor mentiona denumirea, sediul social, obiectul de activitate, codul fiscal si scopul concret pentru care se solicita aprobarea, insotita de urmatoarele documente:

- actul de infiintare (copie);
- statutul, dupa caz (copie);
- codul de identificare fiscala (copie);
- referat al administratiei finantelor publice in a carei raza teritoriala isi are sediul social solicitantul, din care sa rezulte daca acesta a respectat disciplina financiara, respectiv ca a achitat obligatiile fiscale si a depus in termen declaratiile aferente. Exceptie fac ministerele si alte institutii ale administratiei publice centrale si locale.
 
Odata cu cererea, organizatia importatoare depune si o declaratie scrisa prin care se angajeaza ca va achita taxele vamale in cazul in care comisia nu acorda scutirea.
 
Comisia constituita la nivelul directiilor generale ale finantelor publice vor analiza documentele depuse si vor decide asupra aprobarii. Aprobarea va fi semnata de presedintele comisiei si va fi comunicata solicitantului in termen de maxim 5 zile lucratoare de la data inregistrarii documentatiei la directiile generale ale finantelor publice judetene si ale administratiilor finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti. In caz de respingere a cererilor se vor preciza motivele care au stat la baza acestei decizii.
 
Alte precizari
 
Aprobarea se va prezenta in original la autoritatea vamala, care va mentiona pe verso numarul si data declaratiei vamale de punere in libera circulatie si va retine o copie.
 
Organizatiile care primesc aprobarea vor transmite la directia generala a finantelor publice judeteana, respectiv la administratia finantelor publice a sectorului municipiului Bucuresti care a dat aprobarea un raport anual privind activitatea desfasurata in baza aprobarii, respectiv structura si cantitatea bunurilor importate si destinatia acestora.
 
In situatia constatarii de catre organele teritoriale de control fiscal a nerespectarii prevederilor Regulamentului, organizatiilor li se anuleaza aprobarea de catre aceeasi autoritate care a eliberat-o si care va instiinta autoritatea vamala, in vederea incasarii taxelor vamale aferente operatiunilor care au fost efectuate cu incalcarea reglementarilor legale.
 
De asemenea, organele teritoriale de control fiscal vor efectua verificari la entitati care au beneficiat de aprobare, cel putin o data pe an, asupra modului in care sunt respectate prevederile legale.

Ordinul a abrogat Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 492/2007 privind Procedura de aplicare a prevederilor art. 65 si 79 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 918/83 privind instituirea unui regim comunitar de scutiri de drepturi vamale, cu modificarile ulterioare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Regimul comunitar de scutiri de taxe vamale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016