keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ordinul 1926/2020: Scutiri de taxe si exonerarea de TVA la importuri pentru combaterea efectelor epidemiei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: scutiri de taxe, exonerare tva

In Monitorul Oficial, Partea I nr. 376 din 11 mai 2020 a fost publicat Ordinul nr. 1926/2020 pentru punerea in aplicare a Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2020.

Actul normativ a intrat in vigoare la data de 11 mai 2020 si aproba Lista bunurilor care pot fi importate in regim de scutire de taxe la import si TVA conform Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri.
 
Atentie! Prin organizatii aprobate de autoritatile competente din statele membre se intelege organizatiile cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin unitatile sale subordonate care pot sa beneficieze de o astfel de scutire. In  vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA, organizatiile trebuie sa depuna o cerere in acest sens.
 
Extras din Ordinul nr.1926/2020:
 
In temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si al prevederilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,

in baza prevederilor art. 293 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 74 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale,

avand in vedere Decizia (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2020,
ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

Art. 1. -
Se aproba Lista bunurilor care pot fi importate in regim de scutire de taxe la import si TVA conform Deciziei (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2020, prevazuta in anexa nr. 1 la prezentul ordin.

Art. 2. -
(1) Prin organizatii aprobate de autoritatile competente din statele membre, in sensul art. 1 alin. (1) lit. c) din Decizia (UE) 2020/491 a Comisiei din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import si exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru marfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19 in cursul anului 2020 (Decizia 2020/491), se intelege organizatiile cu caracter caritabil sau filantropic autorizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin unitatile sale subordonate sa beneficieze de o astfel de scutire.

(2) In vederea autorizarii pentru a importa bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA, organizatiile prevazute la alin. (1) depun o cerere in acest sens la:

a) directiile generale regionale ale finantelor publice, pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora, cu exceptia contribuabililor mijlocii si a contribuabililor care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Bucuresti;
b) administratiile finantelor publice pentru contribuabili mijlocii, pentru contribuabilii mijlocii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora;
c) administratiile finantelor publice ale sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a acestora, cu exceptia contribuabililor mijlocii;
d) Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in raza teritoriala a Administratiei Judetene a Finantelor Publice Ilfov.
 
(3) Cererile se analizeaza de comisiile instituite in temeiul art. 1 din Procedura de autorizare a importurilor de bunuri in regim de scutire de taxe vamale de catre organizatii sau institutii in aplicarea dispozitiilor art. 43-53, art. 57-59, art. 61-80 si ale art. 82 din Regulamentul (CE) nr. 1.186/2009 al Consiliului din 16 noiembrie 2009 de instituire a unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.554/2016.

(4) Cererea prevazuta la alin. (2) se intocmeste conform modelului prevazut in anexa nr. 2 la prezentul ordin.

(5) Comisia prevazuta la alin. (3) decide asupra aprobarii sau respingerii cererii privind autorizarea prevazute la alin. (2). In acest sens, comisia emite "Decizia privind aprobarea/respingerea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA", intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la prezentul ordin. Decizia se semneaza de presedintele comisiei in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii la organul fiscal competent si se comunica solicitantului potrivit art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA este valabila pentru toate importurile care indeplinesc conditiile pentru aplicarea scutirii, efectuate de titularul deciziei in perioada acoperita de Decizia 2020/491, respectiv 30 ianuarie 2020-31 iulie 2020, si se acorda persoanei care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este o organizatie cu caracter caritabil sau filantropic;
b) nu inregistreaza la data depunerii cererii obligatii fiscale restante administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si alte creante bugetare individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si existente in evidenta organului fiscal central in vederea recuperarii;
c) declara ca indeplineste conditiile prevazute de Decizia 2020/491 pentru aplicarea scutirii.

(6) Pentru verificarea indeplinirii conditiei prevazute la alin. (5) lit. b), comisia prevazuta la alin. (3) solicita certificat de atestare fiscala in format electronic prin intermediul aplicatiei informatice disponibile pe portalul INTRANET al ANAF.

(7) In cazul respingerii cererii privind autorizarea, decizia intocmita conform alin. (5) cuprinde motivele care au stat la baza respingerii, precum si mentiunea potrivit careia decizia respectiva poate fi contestata, in baza dispozitiilor legale in vigoare.

(8) Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA se prezinta in original la autoritatea vamala, care mentioneaza pe verso numarul si data declaratiei vamale de punere in libera circulatie si retine o copie.

(9) Directia generala a vamilor organizeaza evidenta operatiunilor de import efectuate in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA in temeiul Deciziei 2020/491, in vederea transmiterii catre Comisia Europeana a informatiilor prevazute la art. 2 din decizie.

(10) Organele cu atributii de control din cadrul ANAF efectueaza verificari la organizatiile care au obtinut decizii privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA, asupra modului in care sunt respectate prevederile Deciziei 2020/491.

(11) In situatia constatarii de catre organele cu atributii de control din cadrul ANAF a nerespectarii prevederilor prezentului ordin, organizatiilor li se anuleaza Decizia privind aprobarea autorizarii de desfasurare a activitatii de import de bunuri in regim de scutire de la plata taxelor la import si a TVA de catre autoritatea care a eliberat-o si care va instiinta autoritatea vamala in vederea incasarii taxelor la import si a TVA aferente operatiunilor care au fost efectuate cu incalcarea reglementarilor legale in vigoare.

Art. 3. -
Organizatiile cu caracter caritabil sau filantropic sunt considerate autorizate conform prevederilor art. 2 alin. (1) pentru importurile efectuate anterior datei intrarii in vigoare a prevederilor prezentului ordin si care se incadrau in prevederile Deciziei 2020/491 si fac obiectul controlului ulterior al organelor cu atributii de control din cadrul ANAF.

Art. 4. -
Persoanele care au efectuat importuri fara a beneficia de scutire de la plata taxelor la import si a TVA anterior datei intrarii in vigoare a prevederilor prezentului ordin si se incadrau in prevederile Deciziei 2020/491 pot solicita rambursarea taxelor la import si a TVA la organele vamale competente, in conformitate cu prevederile referitoare la rambursarea/remiterea taxelor la import din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, cu modificarile si
completarile ulterioare, si cu dispozitiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 5. -
Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezentul ordin.

Art. 6. -
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016