Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform Legii 135/2022, salariul minim brut in agricultura si industria alimentara va fi de minimum 3.000 lei de la 1 iunie 2022. Angajatorii din aceste domenii vor beneficia de taxe salariale reduse, insa acestea nu se aplica in cazul veniturilor brute care depasesc suma de 30.000 lei.
In perioada 1 ianuarie 2023-31 decembrie 2028, pentru sectorul agricol si in industria alimentara, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna.
Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit urmatorii contribuabili:
persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfasurata in Romania, pana la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) angajatorii care desfasoara pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
1. cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
011 - Cultivarea plantelor nepermanente;
2. cod CAEN 10: Industria alimentara;
b) angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrati fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) se calculeaza cumulat pentru perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate la lit. a). Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata;
c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.
d) scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor.
Atentie! Scutirile se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice.
Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30.000 lei NU va beneficia de facilitati fiscale.
Ce alte scutiri de taxe se vor aplica?
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Sector agricol si industria alimentata. Cum se calculeaza salariul minim in functie de codul CAENMajorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificariBeneficiaza si salariatii cu CIM partial de facilitatile fiscale din domeniul agroalimentar?Scutiri de la plata impozitului pe venit pentru pentru angajatii din sectorul agricol si din industria alimentara, conform Legii 135/2022Firme (coduri CAEN) care se incadreaza pentru a beneficia de facilitatile fiscale conform legii 135/2022Ultimele articole
Salariu minim de 3.000 lei, conform Legii 135/2022. Coduri CAEN care aplica legislatiaArticole similare
Ministrul Muncii anunta ca de la 1 ianuarie 2022 salariul minim va ajunge la 1.524 lei netMinistrul Muncii: Salariul minim va fi MAJORAT de la 1 NOIEMBRIE 2018!Salariul de baza minim brut va fi de 3.000 lei 1 ianuarie 2023PFA: Contributii la CAS si CASSVenituri cu regim de retinere la sursa. Ce obligatii fiscale apar?Ultimele articole
Precizari ANAF privind salariul minim brut cu data de 01.07.2024Ministrul Muncii a anuntat MAJORAREA salariului minim de la 1 iulie 2024!Majorare salariu minim 2023. ANAF explica care sunt implicatiile fiscale ale acestor modificariSalariul minim brut pentru sectorul constructii, agricol si industria alimentara incepand cu noiembrie 2023Majorare salariu minim la 3.300 lei. Facilitatea care prevede 200 lei netaxabili mai ramane in vigoare?Articole similare
OUG 114/2018: Facilitatile fiscale din domeniul constructiilor nu se acorda salariatilor detasati!Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"