Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin Legea 112/2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare, publicata in MOF 408 din 30/05/2016 au fost aduse modificari si completari Codului fiscal aprobat prin Legea 227/2015. O parte din acestea se refera la contributia de asigurari sociale datorata de anumite persoane.
Codul fiscal ce a intrat in vigoare la 01 ianuarie 2016 stabilea ca, pentru anul 2016, in caul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii si din alte surse baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat.In baza acestor prevedri, spre exemplu, daca o persoana fizica obtinea doar venituri din dobanzi – venituri din investitii in valoare mai mica decat un salariu minim brut pe tara ar fi trebuit sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate aplicand cota de 5,5% la nivelul salariului minim brut pe tara (1.050 lei pana la 01 mai 2016, respectiv 1.250 lei incepand cu 01 mai 2016) indiferent daca aceasta se incadra sau nu in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse.
Prin Legea 112/2016 s-au adus modificari acestor prevederi astfel ca, in cazul acestor venituri din investitii si/sau din alte surse realizate in anul 2016, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor baze de calcul.
Asadar, in cazul persoanelor fizice care realizeaza, in cursul anului fiscal, exclusiv venituri din investitii si/sau din alte surse, pentru care baza anuala de calcul se situeaza sub nivelul valorii a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru aceste venituri nu se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Continuarea AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Oficial ANAF: Modificari ale Codului fiscal in ceea ce priveste CASS, aduse prin Legea nr.112/2016In ce conditii se depune Formularul 604?Zoom fiscal: Modificarile aduse de LEGEA 112/2016 privind CAS-ul platit pentru unele categorii de venituriArticole similare
Firme cu cifra de afaceri sub 500.000 euro. Poate trece prin optiune la impozit pe profit?Joi, 25 mai 2023, termenul de depunere a 9 declaratii fiscaleCooperative agricole. Termen limita pentru depunerea situatiilor financiareBunuri valorificate in urma dezmembrarii | Regim TVAMarti, 30 iulie 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Ultimele articole
Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro. Unde se achita TVA-ul?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microPFA cu activitate inceputa in cursul anului. Datoreaza CAS si CASS?Facturi fiscale in contextul e-TVA. Cum trebuie emiseMicrointreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Articole similare
In ce conditii se depune Formularul 604?Toate contributiile datorate de un PFA in 2016Articole similare
Contributii si taxe pentru veniturile obtinute din dividendeVenituri din dividende. Care sunt obligatiile declarative?Venituri obtinute pe teritoriul Romaniei. Cine trebuie sa depuna declaratia 200?Depunerea declaratiei in vederea stabilirii CASS, obligatorie pentru anumite categorii de persoane fiziceCe trebuie sa stii despre stabilirea din oficiu a CAS si a CASS (informare ANAF)Ultimele articole
Proiect OUG: Va fi introdusa Declaratia Unica precompletata de ANAF. Cine primeste formularulCalculul impozitului pe dividende: ghid completCASS dividende 2023. Salariul minim pe economie care se va utiliza la calcularea CASS-uluiModificari privind impozitul pe venit si contributiile sociale ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Cesiune parti sociale. Aspecte contabile si fiscaleAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"