keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Analiza zilei: Regimul fiscal al veniturilor din dobanzi pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile in 2016

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 26 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: venituri din dobanzi, 2016, venituri din investitii, contracte civile, asigurari sociale

Veniturile din dobanzi obtinute de persoanele fizice pentru imprumuturile acordate pe baza contractelor civile sunt venituri din investitii conform art. 91 lit. b) din Codul fiscal. In aceasta categorie se incadreaza si dobanzile pentru imprumuturile acorate de asociat societatii.

Impozitul se retine la sursa. Calculul impozitului datorat de catre platitorii de venit se efectueaza la momentul platii dobanzii. Plata impozitului pentru veniturile din dobanzi se face lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare platii dobanzii. Impozitul datorat se plateste integral la bugetul de stat.

In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, conform art. 176 alin. (3) din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dobanzi, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta totalul veniturilor brute din dobanzi, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.

Potrivit art. 176 alin. (7) din Codul fiscal, in anul 2016 persoanele care realizeaza venituri din investitii nu vor datora contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca vor realiza concomitent venituri din:
- salarii sau asimilate salariilor;
- pensii;
- activitati independente, cu exceptia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala;
- asocierea cu o persoana juridica - contribuabil potrivit Titlulul II sau III din Codul Fiscal;
- activitati agricole, silvicultura, piscicultura;
- indemnizatii de somaj,
- indemnizatii pentru cresterea copilului,
- ajutor social acordat potrivit Legii nr.416/2001,
- indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca drept urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

Pentru anul 2016, baza de calcul nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca venitul pentru care se calculeaza contributia este singurul realizat.

Pentru anul 2016, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din investitii contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum si pe baza informatiilor din evidenta fiscala, dupa caz.

In cazul platitorilor de impozit pe profit, cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor pe baza contractelor civile sunt deductibile limitat conform art. 27 din Codul fiscal. Pentru imprumuturile in lei dobanzile deductibile sunt limitate la nivelul nivelul ratei dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru iar pentru imprumuturile in valuta dobanzile deductibile sunt limitate la nivelul ratei dobanzii anuale de 4%. Cheltuielile cu dobanzile sunt deductibile in aceste limite in cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu 3. Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.

Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale. In capitalul imprumutat se includ si creditele/imprumuturile care au un termen de rambursare mai mic de un an, in situatia in care exista prelungiri ale acestui termen, iar perioada de rambursare curenta, insumata cu perioadele de rambursare anterioare ale creditelor/imprumuturilor pe care le prelungesc, depaseste un an. In acest caz, impozitul pe profit se recalculeaza si pentru perioada de rambursare anterioara prelungirii.

In conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste 3 sau capitalul propriu are o valoare negativa, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare pana la deductibilitatea integrala a acestora.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016