keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Vanzarea in 2016 a unei cladiri modernizate si incasare avans in 2015. Cum procedam pentru regularizarea cotei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Feb. 2016 Exclusiv
Tags: microintreprindere, regularizare tva, codul fiscal, avans, taxare inversa, cota tva

In cazul de mai jos, discutam despre o microintreprindere care a fost scutita de TVA pana in luna noiembrie 2015 si care a cumparat un apartament vechi scutit de TVA in anul 2014 si a facut modernizari fara a deduce TVA pana in luna noiembrie 2015. A devenit platitoare de TVA prin optiune in luna noiembrie 2015 si a emis o factura de avans pentru vanzarea apartamentului catre o societate platitoare de TVA in luna decembrie 2015 in valoare de 10.000 euro + TVA 24% (la cursul din acea data).


In primul decont de TVA a facut ajustarea aferenta modernizarii pe rubrica de regularizari taxa dedusa. In luna februarie 2016 vinde apartamentul catre aceasta societate la pretul de 80.000 euro in regim de taxare inversa.

Stabilim astfel cum trebuie intocmita factura de vanzare, ce curs de schimb se foloseste pentru regularizarea avansului la cota de 20%, precum si daca se mai ajusteaza vanzarile in cazul in care s-a dedus TVA aferent modernizarii.

Situatia este similara exemplului nr. 3 de la pct. 109 alin. 17 din Normele metodologice date in aplicarea art. 331 din Codul fiscal referitoare la aplicarea masurilor de simplificare (taxare inversa pentru livrarile de cladiri, taxabile prin efectul legii sau prin optiune – art. 331 alin. 2 lit. g din Codul fiscal).

In privinta cursului de schimb, conform art. 290 alin. 2 din Codul fiscal cursul de schimb aplicabil este cursul valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza. La pct. 35 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare se precizeaza ca, in cazul emiterii de facturi inainte de livrarea de bunuri sau prestarea de servicii ori de incasarea unui avans, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata la data emiterii acestor facturi va ramane neschimbat la data definitivarii operatiunii, respectiv la data regularizarii operatiunii (a se vedea si exemplul nr. 2 de la acest punct).

Astfel, in luna februarie 2016, societatea va storna factura de avans din luna decembrie 2015, cu aceleasi valori ca in factura initiala (-10.000 euro la cursul "x" si – TVA 24%) si va emite o factura de regularizare, pe baza aceleiasi baze impozabile, dar cu cota de TVA de 20%, valabila la data faptului generator, adica in februarie 2016 (adica + 10.000 euro la cursul "x" si + TVA 20%). Pentru diferenta din valoarea livrarii de 80.000 euro – 10.000 euro = 70.000 euro se va emite factura in regim de taxare inversa (adica + 70.000 euro la cursul "y" si +   taxare inversa).

Deoarece cladirea modernizata este livrata/vanduta cu TVA (chiar daca pentru diferenta de 70.000 euro se aplica taxare inversa) nu se pune problema ajustarii TVA dedusa pentru modernizarile realizate la cladire, nefiind incidenta niciuna din situatiile care obliga la ajustarea TVA aferenta bunurilor de capital de la art. 305 alin. 4 din Codul fiscal.

Nota: Din cele prezentate nu reiese daca valoarea modernizarilor/transformarilor, exclusiv TVA, este de minimum 50% din valoarea cladirii pentru a considera ca livrarea din luna februarie 2016 se refera la o constructie noua in sensul art. 292 alin. 2 lit. f pct. 4 din Codul fiscal, pentru care sa fie obligatorie taxarea prin efectul legii (in regim de taxare inversa). De aceea este indicat sa se depuna si notificarea privind optiunea de taxare prevazuta la art. 292 alin. 3 din Codul fiscal si pct. 58 alin. 1 si 3 din Normele metodologice de aplicare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016