Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Emiterea unor astfel de facturi este reglementata prin Codul fiscal art. 155 alin. (8) lit. d) si prin normele de aplicare aprobate prin H.G. nr. 44/2004, pct. 75 alineatul (1). Astfel, organul de ...
Emiterea unor astfel de facturi este reglementata prin Codul fiscal art. 155 alin. (8) lit. d) si prin normele de aplicare aprobate prin H.G. nr. 44/2004, pct. 75 alineatul (1).
Astfel, organul de executare silita este considerat un tert care emite facturi pe numele si in contul debitorului executat silit.
Daca debitorul executat esteinregistratin scopuri de TVA, livrarea se supune taxarii cu cota de TVA aplicabila bunurilor respective. Daca livrarea de bunuri se incadreaza la masuri de simplificare, executorul emite factura fara sainscrie suma TVA aferenta, ci doar mentiunea ,,taxare inversa“.
Pe factura emisa seinscriu obligatoriu urmatoarele mentiuni:
- numele si datele de identificare ale executorului;
- contul bancar al executorului;
- ,,factura pentru operatiuni de executare silita“.
Factura se emite de executorin trei exemplare, din care:
- originalul facturii este transmis cumparatorului in calitate de adjudecatar;
- exemplarul al doilea este transmis debitorului executat silit;
- exemplarul al treilea ramane la organul de executare silita.
Contravaloarea facturii emise se achitain contul bancar al organului de executare silita, cumparatorul avand doua posibilitati:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
1) Sa achite taxa direct executorului, cazin care executorul are urmatoarele obligatii:
- sa vireze la bugetul general consolidat taxa incasata,in termen de 5 zile lucratoare de la data la care adjudecarea a devenit executorie;
- sa transmita cumparatorului copia documentului de plata a TVA. In aceasta situatie, cumparatorul este obligat sa evidentieze suma achitata in decontul de TVA, la randul de regularizari TVA colectata, cu semnul minus.
2) Sa achite taxa direct la Trezoreria Statului, caz in care executorul are obligatia sa transmita debitorului copia ordinului de plata sau a foii de varsamant.
Firma abilitata cu executarea silita nu trebuie sa inregistreze factura emisain jurnalul propriu de vanzari, motiv pentru care operatiunea nu trebuie raportata prin decontul de TVA, cod 300 sau declarat ia informativa semestriala, cod 394.
Aceasta obligatie revine debitorului in calitate de proprietar al bunurilor livrate.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"