keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Regularizare TVA. Deducerea taxei pe valoarea adaugata de pe facturile de avans

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 30 Oct. 2018 Exclusiv
Tags: legea 227, tva, stornare factura, regularizare tva

In analiza propusa astazi, unul dintre specialistii nostri va raspunde intrebarilor venite din partea unei firme neplatitoare de TVA care achita avansuri catre firme platitoare de TVA pentru bunuri (obiecte de inventar si mijloace fixe). In cursul lunii i se aproba inregistrarea in scopuri de TVA, dupa care primeste facturile finale pentru bunurile achizitionate (bunuri + pozitia de stornare a avansului).

Care este regimul TVA pentru avansurile stornate pe facturile finale? Se poate deduce tot TVA-ul de pe facturile de avans primite inainte de inregistrarea in scopuri de TVA?
 

Raspunsul specialistului

In situatia in care facturile de avans au fost regularizate (stornate) la momentul livrarii bunurilor ca fapt generator care a avut loc dupa inregistrarea in scopuri de TVA a cumparatorului, suma TVA deductibila inscrisa in facturile de avansuri nu poate fi dedusa deoarece, datorita stornarii (regularizarii), nu mai este exigibila la data faptului generator (livrarea bunurilor). Astfel, persoana impozabila nu poate deduce TVA de doua ori pentru aceleasi bunuri: o data pentru avansuri si o data pentru bunurile efectiv livrate si facturate de catre furnizor. 

In situatia prezentata sunt aplicabile prevederile pct. 83 alin. (11) din normele de aplicare ale art.310 alin. (11) lit. a), b) c) si d) din Codul fiscal conform carora persoana  impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de taxa in cazul depasirii plafonului de are dreptul la ajustarea taxei deductibile aferente:
    a) bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul normal de taxare, in conformitate cu prevederile art. 304 din Codul fiscal;
    b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal;
    c) activelor corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital, care au fost fabricate sau achizitionate pana la 1 ianuarie 2016 si care nu sunt complet amortizate la momentul trecerii la regimul normal de taxa, in conformitate cu prevederile art. 306 din Codul fiscal;
    d) achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit conform art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal inainte de data trecerii la regimul normal de taxa si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data. Acest paragraf se refera la avansurile platite furnizorilor. Prin stornarea facturii de avans, furnizorul anuleaza suma TVA colectata pentru avansul incasat, dar, concomitent, colecteaza TVA pentru bunurile livrate a caror valoare s-a incasat in avans. In acest caz, exercitarea dreptului de deduce se efectueaza la achizitie, daca avansul la platit in perioada in care cumparatorul era neplatitor de TVA.

Ajustarea pozitiva a TVA (exercitarea dreptului de deducere dupa inregistrarea in scopuri de TVA)  poate fi  efectuata  in baza prevederilor art. 297 "Sfera de aplicare a dreptului de deducere: din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal aplicabil din 2016, alin. (4) lit. a), coroborate cu prevederile alin. (6). Prin alin. (6)  al art. 297 din Codul fiscal se prevede “In conditiile stabilite prin normele metodologice se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 316."

Aceasta posibilitate de exercitare a dreptului de deducere ulterior inregistrarii TVA este dezvoltata la punctul 67 alin. (14) din normele de aplicare ale acestui articol, adoptate prin H.G. nr. 1/2016 din 6 ianuarie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal "In sensul art. 297 alin. (6) din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa pentru achizitiile efectuate de aceasta inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, din momentul in care aceasta persoana intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, cu conditia sa nu se depaseasca perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal. Deducerea se exercita prin inscrierea taxei deductibile in decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal, depus dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 dinCodul fiscal, cu exceptia situatiei in care se aplica prevederile art. 310 alin. (6) din Codul fiscal. In cazul micilor intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire in conformitate cu prevederile art. 310 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, taxa pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare se deduce potrivit prevederilor pct. 83 si 84."
 
Exercitarea dreptului de deducere dupa inregistrarea TVA este cunoscuta sub denumirea de ajustare pozitiva a taxei in beneficiul persoanei impozabile si se efectueaza conform prevederilor art. 304 (pentru  servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital) si  art. 305 (pentru bunuri de capital) din legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv conform prevederilor pct. 83 si pct. 84 din normele de aplicare ale acestor articole:
    • pct. 83 pentru articolul 304;
    • pct. 84 pentru articolul 305.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016