keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Studiu de caz: Stornarea facturilor si anularea dreptului de deducere TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iul. 2011
Tags: tva, codul fiscal, baza de impozitare, declaratia 010, decont tva, stornare factura

O firma infiintata la inceputul primaverii anului in curs emite facturi cu TVA catre clienti inainte de ridicarea certificatului in scopuri de TVA de la ANAF, moment in care s-a si precizat ca ...


O firma infiintata la inceputul primaverii anului in curs emite facturi cu TVA catre clienti inainte de ridicarea certificatului in scopuri de TVA de la ANAF, moment in care s-a si precizat ca societatea poate emite facturi cu TVA doar dupa 30 de zile de la data eliberarii certificatului. Va fi aplicata o sanctiune in cazul acestei societati care a emis deja aceste facturi? Cum poate aceasta societate sa actioneze in continuare?

Deoarece societatea este inregistrata in scopuri de TVA prin optiune si nu la data infiintarii, instiintarea din partea ANAF este indreptatita, astfel incat data inregistrarii este cea de 1 a lunii urmatoare celei in care s-a depus cererea de inregistrare prin optiune corectata cu data eliberarii certificatului (data comunicarii deciziei de platitor de TVA).

Pentru a putea actiona in conformitate cu legea, o societate care se regaseste intr-o astfel de situatie, poate storna toate facturile emise inainte de eliberarea certificatului, cate un exemplar din fiecare fiind trimis catre beneficiar pentru anularea dreptului de deducere a TVA exercitat in baza facturii primite de la firma in cauza.

In continuare, plata sumei TVA colectate pe baza facturilor emise se poate efectua doar in baza decontului de TVA ale carei rezultate (TVA de plata sau TVA de rambursat) se preiau in fisa sintetica pe platitor la sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata".

Primul decont de TVA care va trebui depus la organul fiscal este decontul aferent trimestrului II 2011 cu termen de depunere cel mai tarziu in data de 25 iulie 2011. Prin acest decont  se raporteaza doar baza de impozitare si TVA colectata din facturile emise in perioada anterioara eliberarii certificatului, al carei total se preia din jurnalul pentru vanzari. De asemenea, prin acest decont se raporteaza si suma TVA pentru care a fost exercitat dreptul de deducere a TVA in baza documentelor evidentiate in jurnalul pentru vanzari. Avand in vedere faptul ca prin acest decont nu pot fi raportate facturile emise cu TVA colectata in acea perioada, suma aferenta achitata nu se va repartiza prin fisa sintetica de platitor la sectiunea "TVA", ci intr-un cont, de exemplu, la o sectiune codificata 99 …."sume in curs de distribuire".

Aceasta deficienta nu poate fi sanctionata prin amenda de catre organul de inspectie fiscala, dar, cu ocazia efectuarii unei inspectii fiscale generala, exista riscul stabilirii unor diferente suplimentare de plata impozit pe profit/venit rezultate din considerarea valorii integrale a facturii emise drept venit impozabil, fara delimitarea acestei valori in baza de impozitare si TVA colectata. La aceste diferente suplimentare de plata TVA se calculeaza si accesoriile aferente constand in dobanzi/majorari si penalitati. Practic, acest TVA nu este datorat bugetului de stat si nici nu trebuie achitat deoarece din Codul fiscal a fost abrogata reglementarea conform careia suma TVA inscrisa intr-o factura trebuie virata bugetului de stat.

Trebuie tinut cont si de faptul ca pentru facturile emise in perioada respectiva pe numele unor cumparatori persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA, va trebuie depusa si declaratia semestriala cod 394 "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016