Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

ANAF modifica legislatia privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 14 Feb. 2023
ANAF modifica legislatia privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA
Tags: inregistrarea in scopuri de tva, proiect de ordin anaf, anularea inregistrarii in scopuri de tva

ANAF a pus in dezbatere publica, pe site-ul oficial, Proiectul de ordin pentru modificarea unor prevederi privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA.

Potrivit prevederilor Legii nr.265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, entitatile supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului solicita odata cu depunerea cererii de inregistrare in registrul comertului si inregistrarea fiscala.

 

Ca urmare, prin Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al ministrului justitiei nr.2509/5672/C/2022 a fost aprobat modelul, continutul si instructiunile de completare ale formularului “Cerere de inregistrare fiscala”, ca anexa la formularul „Cerere de inregistrare in registrul comertului”, pentru a asigura posibilitatea entitatile supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului sa solicite odata cu inmatricularea/inregistrarea in registrul comertului si inregistrarea fiscala in evidenta organului fiscal.

 

Anterior acestor dispozitii legale, societatile care solicitau, inca de la inmatricularea in registrul comertului, si inregistrarea in scopuri de TVA, in temeiul dispozitiilor art.316 alin.(1) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, utilizau formularul (098) ”Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal”, care se depunea la organul fiscal competent in aceeasi zi cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.

 

In vederea simplificarii procesului declarativ, prin reducerea numarului de formulare necesar a fi depuse de catre contribuabili pentru inregistrarea in scopuri de TVA, rubricile din formularul 098 privind inregistrarea in scopuri de TVA au fost inserate in formularul “Cerere de inregistrare fiscala” aprobat prin Ordinul comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (nr.2509/09.12.2022) si al ministrului justitiei (nr.5672/C/19.12.2022). 

 

In aceste conditii, persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA inca de la inmatricularea in registrul comertului vor completa rubricile corespunzatoare chiar in Cererea de

inregistrare fiscala, care constituie anexa la cererea de inregistrare in registrul comertului.

 

Prin urmare este necesara abrogarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (098) ”Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal”, care sunt aprobate prin anexa nr.4 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.631/2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Totodata, se impune si reformularea prevederilor Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art.316 alin.(1) lit.a), b) sau c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.239/2021, potrivit carora formularul (098) ”Cerere de inregistrare in scopuri de TVA, conform art.316 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal” se depune la organul fiscal competent in aceeasi zi

cu depunerea la oficiul registrului comertului a cererii de inmatriculare in registrul comertului.

 

De asemenea, prin proiectul de ordin se propune si reglementarea situatiei in care o persoana impozabila pentru care se aplica procedura de inregistrare in scopuri de TVA, din oficiu, indeplineste una din situatiile de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. Astfel, pentru aplicarea unui tratament fiscal unitar persoanelor impozabile, indiferent daca acestea solicita inregistrarea in scopuri de TVA sau sunt supuse procedurii de inregistrare din oficiu in scopuri de TVA, se propune aplicarea, in mod corespunzator, a procedurii prevazuta de Ordinul presedintelui Agentiei

Nationale de Administrare Fiscala nr.239/2021. 

 

In acest sens, se propune ca, si in situatia aplicarii procedurii de inregistrare, din oficiu, in scopuri de TVA, organul fiscal sa efectueze, concomitent, atat inregistrarea in scopuri de TVA, cat si anularea inregistrarii in scopuri de TVA a contribuabilului, daca acesta se afla intruna din situatiile de anulare a inregistrarii prevazute la art.316 alin.(11) lit.a) sau c) din Codul fiscal (inactivitate sau cazier fiscal).

 

Institutia mentioneaza ca aplicarea unui tratament unitar este impusa si de efectele produse de anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Astfel, dispozitiile art.11 din Codul fiscal, potrivit carora persoanele impozabile carora li s-a anulat, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva. Aceste dispozitii sunt aplicabile indiferent daca persoana impozabila a fost inregistrata in scopuri de TVA la cerere sau din oficiu, la constatarea organului fiscal.


Sursa: ANAF

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "ANAF modifica legislatia privind inregistrarea/anularea inregistrarii in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016