Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aplicarea sistemului TVA la incasare, modificata de ANAF. Schimbari privind completarea formularului 700 (Proiect de Ordin)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: proiect de ordin anaf, aplicarea sistemului tva la incasare, formularul 700

ANAF a publicat, pe site-ul oficial, la sectiunea transparenta decizionala, un nou Proiect de Ordin pentru modificarea unor prevederi privind aplicarea sistemului TVA la incasare.

Conform referatului de aprobare, prin Legea nr.296/2020 au fost aduse modificari si completari Legii nr.227/ 2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, prin noile dispozitii ale articolului 282 alineatul (3), litera a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile, se modifica:

- plafonul pentru care se aplica sistemul TVA la incasare, pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art.316, care au sediul activitatii economice in Romania conform art.266 alin.(2) lit.a) din Codul fiscal, de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei
- modalitatea de exercitare a optiunii pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, in sensul in care aceasta se poate exercita oricand in cursul anului, incepand cu prima zi a perioadei fiscale urmatoare celei in care persoana impozabila si-a exercitat optiunea. Anterior acestei modificari, optiunea de a aplica sistemul TVA la incasare se putea exercita doar la inceputul anului, pana la data de 25 ianuarie, inclusiv.
Avand in vedere aceste schimbari legislative, precum si corelarea acestor prevederi cu celelalte dispozitii legale privind sistemul TVA la incasare din Codul fiscal, prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.13/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si a Legii contabilitatii nr.82/1991, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.197 din data de 26 februarie 2021, este necesara modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1503/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, precum si a modelului si continutului unor formulare.

De asemenea, intrucat rubricile din formularul de notificare (097) utilizat pentru exercitarea optiunii de aplicare/incetare a aplicarii sistemului TVA la incasare, au fost preluate si in formularul 700 ”Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale”, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 4136/2020 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.725/2017 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal, este necesara modificarea corespunzatoare si a subsectiunii IV din formularul 700, precum si a instructiunilor de completare a acestei subsectiuni.

Institutia mentioneaza ca Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.4136/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.1311 din 30 decembrie 2020 si intra in vigoare in 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei (art.III din OPANAF nr.4136/2020).

In aceste conditii, este necesar ca modificarea subsectiunii IV din formularul 700, precum si a instructiunilor de completare a acestei subsectiuni sa intre in vigoare la data intrarii in vigoare a Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.4136/2020.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Aplicarea sistemului TVA la incasare, modificata de ANAF. Schimbari privind completarea formularului 700 (Proiect de Ordin)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016