Tags: cheltuieli cu educatia timpurie, completarea d100
Suntem o societate platitoare de impozit pe profit ce a decontat in luna martie cheltuiala cu educatia timpurie unui angajat. Conform Ordonantei de Urgenta 19/25.03.2021 se suspenda incepand cu data de 1 aprilie 2021 si pana la data de 31 decembrie 2021 inclusiv, facilitatile acordate.
Se poate deduce cheltuiala din impozitul pe profit datorat pentru trim. I? Daca da, cum se inregistreaza in contabilitate si cum se evidentiaza in
declaratia 100? Multumim!
Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu:
Modalitatea de aplicare a acestor facilitati nu face obiectul unor prevederi legale.
In lipsa unor reglementari punctuale, decontarea, in opinia mea, se face pe baza de documente justificative privind platile facute de angajati sau direct de catre societate.
Recomandam stabilirea unei proceduri interne pentru acordarea sumelor prin care sa mentionati documentele in baza carora veti deconta aceste cheltuieli.
Pentru sumele platite nu se retine impozit pe venit si nici nu se datoreaza contributii, conform art. 76 alin. (4), art. 142 lit. z) si art. 157 alin. (2) din Codul fiscal.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 25 alin. (4) lit. i 1) din Codul fiscal, nu sunt deductibile cheltuielile privind functionarea unitatilor de educatie timpurie aflate in administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie aflate in unitati care ofera servicii de educatie timpurie, conform legislatiei in vigoare.
Potrivit art. 25 alin. (4) lit. i 2 din Codul fiscal, i 2) contribuabilii care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educatia timpurie conform lit. i 1), dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.
In declaratia 101 sumele care se scad din impozitul pe profit se inscriu la Rd. 47 Alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislatiei in vigoare .
Sumele se inregistreaza cu ajutorul contului 6458:
6458=542
Si
542=5121
Deducerea din impozit:
691 = 4411 suma cu minus

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Castigul din transferul titlurilor de valoare
Intrebare:
Un SRL avand un capital social de 4.000.000 ron are 2 asociati persoane fizice fiecare cu o cota de participare de 50%. Cei doi asociati decid sa vanda partile sociale la valoare nominala (valoarea capitalului social) catre o persoana juridica care astfel devine asociat unic. Suma de 4.000.000 ron (2.000.000 ron pentru fiecare asociat) este impozabila la asociatii persoane fizice? Care sunt obligatiile acestora din punct de vedere fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Pontaj salarizare soferi
Intrebare:
Suntem o firma de transport marfa avem intrebari legate de pontajul angajatiilor nostri soferi. Acestia lucreaza intr-un program flexibil, variabil respectand reglementarile legale pentru soferi conform tahograf.
Intrebarile noastre sunt urmatoarele:
1. Cum trebuie sa pontam corect orele lucrate de soferi: trebuie sa luam in considerare orele lucrate, conform tahografului, nu doar condusul) sau doar orele efective de condus?
Exemplu: Un sofer...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara efectuata catre client neplatitor de tva
Intrebare:
Am facut o livrare intracomunitara si, deoarece banii au fost achitati in avans, marfa a fost trimisa inainte de verificarea datelor clientului extern. La verificare, s-a constatat ca acesta nu este platitor de TVA, fapt pentru care factura s-a emis cu TVA-ul romanesc de 19%. Livrarea a fost declarata si in e-transport. Cum inregistram aceasta livrare in decontul de tva si declaratia 394? Deoarece este purtatoare de tva pe teritoriul Romaniei, aceasta nu se inregistreaza in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie autoturism SH
Intrebare:
O persona juridica din Romania neplatitoare de TVA achiztioneaz din Germania un autoturism SH pentru uzul societatii de la o persoan fizica sau de la o persona juridica. Valoare achizitiei este mai mare de 10.000 eur.
Este obilgata societatea sa se inregistreze ca platitoare de TVA in fiecare dintre situatii ? Daca da, ce obligatii declarative are in ambele situatii?
Multumesc anticipat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<CASS venituri din activitati independente
Intrebare:
O persoana fizica autorizata realizeaza in anul 2024 venituri in suma de 4560 lei sub plafonul celor 6 salarii minime. Persoana nu este asigurata nici d.p.d.v. al asigurarilor sociale de sanatate si nici in cel al asigurarilor sociale (pensii). Are obligatia de a achita CASS si CAS.
Cum se completeaza declaratia unica? Ce obligatii ar avea daca venitul ar fi zero sau pierdere? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<