keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Declaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 08 Nov. 2024
declaratia 100 cine depune model termen depunere

Ce este declaratia 100

Declaratia 100, cunoscuta sub denumirea Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat este un document oficial prin care contribuabilii raporteaza catre autoritatile fiscale sumele pe care le datoreaza statului sub forma de impozite si taxe, conform legislatiei in vigoare.
 
Prin intermediul acestei declaratii, contribuabilii isi asuma responsabilitatea pentru exactitatea si corectitudinea sumelor declarate si se angajeaza sa efectueze platile respective catre bugetul de stat in termenele prevazute de lege.
 
Este important de mentionat ca aceasta declaratie trebuie depusa chiar si atunci cand nu exista sume de plata, pentru a confirma ca respectivul contribuabil nu are obligatii fiscale in perioada respectiva.

Cine depune declaratia 100 

Aceasta declaratie fiscala trebuie completata si transmisa catre ANAF de catre toti contribuabilii (persoane fizice sau juridice) care au obligatia legala de a plati impozite si taxe la bugetul statului.
 
In categoria contribuabililor care trebuie sa depuna declaratia D100 se incadreaza:
 
  • Societatile comerciale care au angajati 
  • Persoanele fizice autorizate (PFA) 
  • Intreprinderile individuale 
  • Orice alta entitate care are obligatii fiscale fata de stat

Declaratia 100 termen depunere 2024

Declaratia 100 se depune lunar sau trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei de raportare. Pentru anumite obligatii de plata sunt stabilite alet termene conform legii.
 

Cand se depune D100 lunar

D100 se depune lunar, pana pe 25 ale fiecarei luni pentru obligatiile fiscale aferente lunii anterioare, pentru urmatoarele obligatii de plata:

1. impozit retinut la sursa pentru persoanele fizice. In aceasta categorie se incadreaza:
 
  • impozitul pe veniturile din arenda
  • impozitul pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice
  • impozitul pe veniturile din dobanzi
  • impozitul pe castigul din operatiuni de vanzare?cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate  si supravegheate de CNVM
  • impozitul pe veniturile din premii
  • impozitul pe veniturile din jocuri de noroc
  • impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, impozitul pe veniturile din alte surse, datorat de persoanele fizice; 

2. Alte obligatii fiscale, precum:
 
  • accize (cu anumite exceptii)
  • impozit la titeiul din productia interna; 
  • impozit pe dividende distribuite persoanelor juridice; 
  • impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, persoane fizice/juridice

3. Contributii si taxe speciale, precum:
 
  • varsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate
  • taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc si taxa de acces pentru jocurile de noroc
  • contributii pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate, prevazute de Legea nr.95/2006


>>>Cartea Verde a Contabilitatii va ofera explicatii, interpretari si solutii pentru cele mai sensibile probleme fiscal-contabile!<<<


Cand se depune D100 trimestrial

D100 se depune trimestrial pentru persoanele impozabile care au urmatoarele obligatii de plata:
 
  • plati anticipate, in contul impozitului pe profit anual, datorate de societati comerciale bancare, persoane juridice romane si de sucursalele din Romania ale bancilor, persoane juridice straine; 
  • impozitul pe profit datorat de persoane juridice romane
  • plati anticipate, in contul impozitului pe profit pentru persoanele care au optat pentru declararea  si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial 
  • impozitul pe profit din asociere datorat de persoane fizice, rezidente  si nerezidente  impozitul pe profit datorat de persoane juridice straine 
  • facilitatile fiscale prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 571/2003
  • redevente rezultate din contractele de concesiune, arenda  si alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola.


Alte termene de depunere pentru declaratia 100

Legislatia permite depunerea declaraiei D100 si la alte termene decat cele mentionate anterior, inclusiv:
 
  • pana la data de 25 decembrie inclusiv a anului in curs pentru anul urmator, pentru obligatiile de plata  reprezentand taxa pentru activitatea de prospectiune, explorare  si exploatare a resurselor minerale;
  • pana  la termenul de plata  prevazut de lege, pentru urmatoarele obligatii de plata: impozit pe veniturile din dobanzi, in cazul imprumuturilor acordate pe baza contractelor civile; impozit pe castigul din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, in cazul societatilor inchise,  si din transferul partilor sociale; impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice; taxe pentru organizarea  si exploatarea jocurilor de noroc; varsaminte din profitul net al regiilor autonome; dividende de virat la bugetul de stat de catre autoritatile publice centrale; accizele datorate de operatorii economici, in situatiile prevazute la art. 206^7 alin. (1) lit. b) si c), alin. (7), (8) si (9) din Legea nr. 571/2003
  • pana la data de 25 a celei de?a doua luni urmatoare incheierii trimestrului pentru care se datoreaza  contributia, pentru obligatia de plata  reprezentand contributia trimestriala  datorata  pentru medicamentele suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, datorata de persoanele prevazute la art. 4 alin. (3) din Ordonanta de urgenta  a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, cu completarile ulterioare; 
  • pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator, in cazul definitivarii impozitului pe profit anual datorat de catre contribuabilii din activitatile desfasurate in asociere. Formularul se completeaza  si se depune insotit de formularul 104 "Declaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor".  

Cum se completeaza declaratia 100  

Completarea declaratiei se face utilizand programul de asistenta pus la dispozitie de ANAF. Acest program ajuta contribuabilii sa completeze corect toate campurile necesare si sa evite erorile de raportare.
 
Declaratia poate fi depusa la organul fiscal competent in doua moduri:
 
1. In format fizic. Se depune pe suport CD in format PDF impreuna cu fisierul XML aferent, insotit de formularul tiparit pe hartie, care trebuie sa fie semnat si stampilat conform cerintelor legale. 

2. Online. Se poate transmite electronic, prin intermediul platformelor digitale puse la dispozitie de ANAF, folosind mijloacele de transmitere la distanta prevazute de legislatia in vigoare. 

Este important de mentionat ca pentru aceeasi perioada de raportare, contribuabilii trebuie sa aleaga o singura metoda de depunere a declaratiei. Nu este permisa utilizarea simultana a mai multor metode de depunere pentru aceeasi obligatie fiscala si aceeasi perioada de raportare, pentru a evita dublarea raportarilor si confuziile in evidentele fiscale.

Detalii privind modul de completare pot fi gasite pe site-ul ANAF»»

Declaratia 100 model 2024

Va prezentam mai jos o imagine cu modelul declaratiei 100. Formularul se regaseste pe site-ul ANAF pentru a fi completat in format electronic. Este important sa descarcati ultima versiune disponibila!
 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016