Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

D100 si impozitul pe constructii 2025. Ce trebuie sa stii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 21 Mai. 2025
D100 si impozitul pe constructii 2025. Ce trebuie sa stii
Tags: impozit pe constructii, completare d100, depunere d100, depunere d700, bonificatie 10%

Anul 2025 aduce noi clarificari privind declararea si plata impozitului pe constructii, un subiect de interes major pentru contribuabilii care detin astfel de active. In contextul modificarilor aduse prin Ordinul 252/2025 si al actualizarilor Codului fiscal, apare intrebarea: Cum se completeaza corect Declaratia 100? Este necesara si D700? 

In plus, contribuabilii care achita anticipat pana la 25 mai beneficiaza de o bonificatie de 10%, insa nu este imediat clar cum si unde se evidentiaza acest avantaj. in acest articol vom vedea cadrul legal, pasii de declarare si aspectele practice pentru o raportare fiscala corecta si eficienta.

Cota de impozitare pentru impozitul pe constructii

(1) Impozitul pe constructii anual se calculeaza astfel:

a) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii nete a constructiilor, altele decat cele prevazute la lit. b), pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri/taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii;

b) prin aplicarea unei cote de 0,25% asupra valorii constructiilor din contracte/acorduri sau alte acte juridice prin care se constituie drepturi de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, in cazul celor apartinand domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii, pentru care nu se datoreaza taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX; in acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere. 

Mai trebuie depusa D700 pentru impozitul pe constructii?

Categoriile de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se inscriu in vectorul fiscal sunt:
(..)
r) impozitul pe constructii.
Prin urmare, impozitul pe constructii va trebui declarat in vectorul fiscal, prin depunerea D700, in situatia in care datorati acest impozit.Acesta se declara in sectiune F:
Randul 10. Impozit pe constructii 03/03/2025 - paragraful a fost introdus prin Ordin 252/2025.
Se marcheaza cu X de contribuabilii care, potrivit legii, au obligatia sa declare si sa plateasca acest impozit.


Randurile 10.1 si 10.2 se marcheaza cu X, dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta.
Atentie! Data luarii in evidenta si cea a scoaterii din evidenta se stabilesc conform prevederilor titlului X Impozitul pe constructii din Codul fiscal.

Bonificatie impozit pe constructii

Contribuabilii care declara si platesc anticipat impozitul anual pe constructii pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datoreaza impozitul beneficiaza de o bonificatie de 10% din valoarea impozitului.

Plata impozitului si depunerea declaratiei fiscale

Contribuabilii prevazuti la art. 496 sunt obligati sa calculeze si sa declare prin D100 impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul.

Cand nu se datoreaza impozit pe constructii

Nu se datoreaza impozit pe constructii pentru constructiile care sunt scutite de impozitul pe cladiri/taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX.

Cum se face declararea impozitului pe constructii in D100 – studiu de caz

Un contribuabil se intreaba la ce luna e corect sa evidentiem impozitul pe constructii in D100? Daca achitam integral pana la 25.05.2025 conform OUG 21/2025 trebuie sa declaram in D100 la aprilie 2025 dar nu exista rand pentru bonificatie si ANAF nu a modificat formularul D100.

Specialistul ne spune urmatoarele. Referitor la declararea impozitului pe constructii cu aplicarea bonificatiei, conform art. 499 alin. 1 si alin. 2 din Codul fiscal declararea impozitului pe constructii se face pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, iar plata lui se face in doua rate egale pana la datele de 30 iunie, respectiv 31 octombrie inclusiv.
Conform art. 499 alin. 4 1 din Codul fiscal, daca declara si platesc anticipat impozitul anual pe constructii pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza impozitul, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 10% din valoarea impozitului.
Astfel, din punctul specialistului de vedere, vom declara impozitul pe constructii in declaratia 100 la perioada mai 2025.
Bine de stiut! Totodata, va confirm ca s-a actualizat formularul 100 privind declararea impozitului pe constructii, ceea ce permite astfel posibilitatea evidentierii bonificatiei de 10%, conform prevederilor legale.


Raspunsuri oferite de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016