keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Impozit constructii speciale. Amenajari cladiri inchiriate. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2015 Exclusiv
Tags: impozit constructii speciale, amenajari cladiri, catalog, sume, modificare, lucrari, constructii

In situatia in care societatea realizeaza lucrari de modernizare la un spatiu inchiriat, intocmeste procesul verbal in iunie 2014, incepand cu ce data datoreaza impozit pe constructii?


Modernizarile realizate reprezinta mai putin de 20% din valoarea cladirii.

Potrivit prevederilor Legii nr. 11/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, impozitul pe constructiile speciale se calculeaza prin aplicarea cotei de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul persoanelor juridice la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare.

Constructiile speciale sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloaceloe fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004.

  Incepand cu anul 2015, din valoarea constructiilor existente la data de 31 decembrie se scade (potrivit prevederilor art. 296 indice 35, alin. (1), lit. b) din Codul fiscal) si valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere la constructiile inchiriate, luate in administrare sau folosinta.

Este vorba de acele cladiri la care chiriasul a efectuat lucrarile respective, iar valoarea lucrarilor nu depaseste 25% din valoarea cladirii, caz in care, potrivit prevederilor art. 253, alin. (3 indice 1) locatarul nu are obligatia sa o comunice locatorului.

Locatarul are obligatia comunicarii si in cazul in care in cursul unui an fiscal se efectueaza mai multe lucrari de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, a caror valoare individuala este sub 25%, dar cumulat depaseste 25%.

Termenul in care locatarul are obligatia sa comunice locatorului valoarea totala este de 30 de zile de la data la care se atinge acest nivel.

Rezulta ca, in situatia in care lucrarile de modernizare aferente spatiului inchiriat nu depaseste valoarea de 25% din valoarea cladirii,  impozitul pe constructiile speciale, in cota de 1%, nu mai este datorat incepand cu anul 2015 de catre locatar pentru amenajarile la imobilele inchiriate/concesionate/luate in administrare.
 
Asadar, nu veti datora impozit pe constructii speciale.
Redam mai jos prevederile legale aplicabile:

"ART. 296^35 Cota de impozitare si baza impozabila

(1) Incepand cu anul 2015, impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor mentionate la art. 296^34, din care se scade:

a) valoarea cladirilor, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri;
b) valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere la constructii inchiriate, luate in administrare sau in folosinta;"

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma, consultant fiscal, expert contabil si auditor
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016