Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Care este impactul contabil si fiscal in cazul schimbarii perioadei de amortizare la o clasa de mijloace fixe? Mentionez ca modificarea ar avea loc doar in cazul ariei de amortizare contabila. Este posibil sa se aplice doar pentru mijloacele fixe ce urmeaza a se capitaliza sau trebuie aplicata modificarea pentru toate mijloacele fixe capitalizate din clasa respectiva? Multumesc.
Modificarea perioadei de amortizare – raspunsul specialistului:
Cadrul legal: pct 238 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014
(1) Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor.
(2) Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.
(3) Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale.
(4) In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.
(41) Prevederile alin. (4) se aplica si in cazul investitiilor imobiliare pentru care nu au fost gasiti inca chiriasi.
(5) O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, poate fi justificata revizuirea duratei de amortizare.
(6) In cazurile mentionate la alin. (5), inclusiv in situatia prevazuta la pct. 100, durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, din punct de vedere contabil rezulta urmatoarele:
- societatea poate proceda la modificarea duratei de amortizare stabilite initial in baza unui referat justificativ din care sa reiasa motivele pentru care se doreste revizuirea si care sa fie aprobat de conducerea societatii .
- pe perioada ramasa se va inregistra o noua cheltuiala cu amortizarea contabila.
- modificarea perioadei de amortizare contabila nu este obligatoriu sa priveasca toate mijloacele fixe din clasa respectiva, ci numai in situatia schimbarii metodei de amortizare (liniara, degresiva sau accelerata). Potrivit pct 240 alin (3) din Reglementarile contabile: ,, Metoda de amortizare se aplica de o maniera consecventa pentru toate activele de aceeasi natura si avand conditii de utilizare identice, elemente stabilite in functie de politica contabila adoptata’’.
Referitor la tratamentul fiscal al amortizarii
Conform art 28 alin (23) din Codul fiscal: ,, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza normele privind clasificatia si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.’’.
Durata de amortizare fiscala este prevazuta in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004).
Potrivit cap I pct 4 din Catalog : ,, In prezentul catalog pentru fiecare mijloc fix nou achizitionat se utilizeaza sistemul unor plaje de ani cuprinse intre o valoare minima si una maxima, existand astfel posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre aceste limite. Astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune’’.
Asadar, din punct de vedere fiscal, chiar daca se modifica perioada de amortizare contabila, din punct de vedere fiscal durata normala de functionare a mijlocului fix (stabilita initial conform Catalogului) ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune. La calculul rezultatului fiscal se deduce amortizarea fiscala.
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Inregistrare contract partener. IMPLICATII FISCALEControale ANAF 2022: Au fost aplicate amenzi in valoare de peste 360 milioane lei in primele 5 luni ale anuluiStiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Studiu de caz: Diminuarea taxelor in cadrul unui SRL. Platitor TVA si impozit pe profitCod TVA anulat pentru beneficiar. IMPLICATII FISCALE la furnizorUltimele articole
ANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Controale e-Transport: 300 de inspectori antifrauda verifica traficul rutierCheltuieli deplasare nejustificate. Tratament fiscalActiunile de control ale ANAF, in aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei Digitalizare ANAF. Ce programe vor fi implementate de institutie in 2024Articole similare
Esti membru CECCAR? Ai reduceri importante la lucrari de specialitateAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"