Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
ANAF sporeste lupta antifrauda. In luna iunie 2024 au fost efectuate 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda.
a) incurajarea cresterii conformarii voluntare a contribuabililor;
b) prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
Pentru armonizarea procedurilor de control fiscal cu tendintele internationale, activitatea de control este ultima parghie a administratiei fiscale pentru realizarea conformarii la declarare. Tocmai de aceea, strategia ANAF a formelor si actiunilor de control fiscal este una progresiva.
In acest sens, in vederea cresterii conformarii la declarare a contribuabililor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin structurile de control fiscal, desfasoara in prezent, doua tipuri de actiuni care presupun interactiunea de la distanta cu contribuabilul:
- emiterea Notificarii de conformare, care reprezinta un document prin care organul de inspectie fiscala transmite contribuabililor/platitorilor prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale riscurile fiscale identificate, in scopul reanalizarii situatiei fiscale si indeplinirii obligatiilor fiscale conform prevederilor legale sau de a clarifica riscurile fiscale notificate, dupa caz.
- efectuarea de actiuni de verificare documentara, care constau in realizarea unei analize de coerenta a situatiei fiscale a contribuabilului/platitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/platitorului, precum si pe baza oricaror informatii si documente transmise de terti sau detinute de organul fiscal, care au relevanta pentru determinarea situatiei fiscale.
Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supusi actiunilor de control fiscal, respectiv:
- inspectia fiscala in cazul contribuabililor care nu corecteaza si nu clarifica riscurile fiscale pentru care au fost instiintati prin Notificarea de Conformare:
- controlul antifrauda in cazul contribuabililor pentru care exista indicii de evaziune fiscala.
Actiuni de control mai eficiente in primele sase luni din 2024
„Vedem o eficientizare reala a activitatilor de control fiscal si control antifrauda, ce sunt indreptate fata de operatorii economici cu risc fiscal ridicat. Odata cu instrumentele digitale pe care le calibram mai bine de la luna la luna, selectia pentru inspectii fiscale s-a mutat deja in sfera algoritmilor analizei de risc. Desi la nivel global, in prima jumatate a anului numarul controalelor este similar celui de anul trecut, s-au aplicat mai multe sanctiuni, ceea ce ne arata o crestere a nivelului de eficienta. Cel mai important aspect este ca digitalizarea ne permite sa protejam si sa respectam contribuabilii onesti, permitandu-le sa isi desfasoare activitatea fara interventii inutile din partea autoritatilor fiscale”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
In luna iunie 2024, pentru cresterea conformarii voluntare la declarare au fost comunicate contribuabililor 1.330 notificari, dupa cum urmeaza:
- 1.195 notificari de conformare emise de organele de inspectie fiscala, pentru riscuri fiscale prezumate de 278.048.299 lei, riscurile fiscale notificate au vizat, in principal, Taxa pe Valoarea Adaugata si impozitul pe profit;
- 135 notificari punctuale emise de organele de control antifrauda fiscala, cu privire la datele eronate inregistrate in aplicatia RO-E Transport;
De asemenea, s-au desfasurat :
- 4.201 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare), fiind inregistrata o crestere cu 26,73%, comparativ cu perioada similara a anului 2023, cand au fost finalizate 3.315 actiuni de control fiscal (inspectii fiscale si verificari documentare);
Prin aceste actiuni de control fiscal au fost stabilite obligatii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 281.964.530 lei, respectiv a fost diminuata pierderea fiscala inregistrata cu suma de 65.844.206 lei.
- 1.783 controale antifrauda, prin care au fost estimate implicatii fiscale in valoare de 165.902.853 lei, respectiv au fost aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in valoare de 18.210.144 lei, in crestere cu 87,62% comparativ cu perioada similara a anului 2023, cand au fost aplicate sanctiuni contraventionale (amenzi si confiscari) in valoare de 9.705.635 lei.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
In luna iunie 2024, 69,30% din obligatiile fiscale suplimentare urmare actiunilor de inspectie fiscala au fost stabilite la contribuabili care si-au desfasurat activitatea in urmatoarele activitati din economia nationala:
- Transport si depozitare – 34,80%;
- Comert cu ridicata, amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor – 20,32%.
- Industria prelucratoare – 14,18%.
Peste 68% din cuantumul obligatiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspectie fiscala au fost in contul taxei pe valoarea adaugata, ceea ce confirma angajamentul administratiei fiscale pentru reducerea decalajului de TVA.
Sursa: ANAF
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Controale Fiscale: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou Proiect de OUGRecomandari esentiale privind controlul antifrauda si inspectia fiscalaInspectorii ANAF-Antifrauda au identificat un prejudiciu de peste 9.7 milioane de lei in domeniul ride-sharingANAF: Prejudiciu de peste 6 milioane de lei adus statului in domeniul vanzarii de bunuri si serviciiInspectorii antifrauda au identificat o retea specializata in fraude economice in domeniul comercializarii de bunuri si serviciiUltimele articole
Actiunile de control ale ANAF, in aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscala cu 430 milioane lei In data de 10 ianuarie 2024 au fost efectuate actiuni antifrauda pe linia combaterii activitatilor economice iliciteControale antifrauda. Prejudiciu de peste 3 milioane de lei cauzat bugetului de stat in domeniul constructiiInspectorii ANAF au acordat in luna iulie 2023 amenzi de peste 3 milioane de lei in cadrul unor actiuni antifraudaControale ANAF 2022: Au fost aplicate amenzi in valoare de peste 360 milioane lei in primele 5 luni ale anuluiArticole similare
Proiect Lege pentru ratificarea Conventiei pentru asistenta administrativa reciproca in domeniul fiscalCorectarea erorilor materiale din decontul de TVAEvidenta operatiunilor din sfera TVAReturul de bunuri defecte pe teritoriul national dupa achizitia de la furnizorul extern. Studiu de cazColectarea veniturilor la bugetul general consolidat in primul trimestru din 2024Ultimele articole
ATENTIE maxima la controalele fiscale pe TVA: tu stii care sunt ultimele reglementari legislative?CONTROALE FISCALE pe TVA. 10 tipuri de erori pe care le vizeaza inspectoriiControale antifrauda. Inspectorii au stabilit un prejudiciu de peste 10 milioane lei in domeniul tranzactiilor cu monede virtualeInspectii ANAF. Se pot desfasura CONTROALE FISCALE si la firmele care au intrat in faliment?CONTROALE FISCALE: 15 modificari propuse de Finante printr-un nou Proiect de OUGArticole similare
CONTROALE ANAF in 2023: A fost aprobata procedura de prezentare a legitimatiei de inspectie fiscala si a ordinului de serviciuCONTROALE ANAF: 5,28 milioane lei lei sume stabilite suplimentar, in urma verificarilor efectuate in luna mai 2023Prejudicii de 459,71 milioane lei stabilite de Directia Antifrauda Fiscala in primele doua luni din 2015CONTROALE ANAF: 6 probleme constatate de inspectori in sem.I din 2022Incep controalele Fiscului! Sunt vizate companiile nerezidente si firmele romanesti care fac tranzactii cu acesteaUltimele articole
CONTROALE ANAF la persoanele fizice. Ce probleme au gasit inspectorii in sem. I din 2024CONTROALE ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceRezultatele activitatii de inspectie fiscala in luna august 2024Controale e-Transport: 300 de inspectori antifrauda verifica traficul rutierInspectorii ANAF-Antifrauda au identificat un prejudiciu de peste 9.7 milioane de lei in domeniul ride-sharingAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"