keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Ajustarea de TVA pentru bunuri de capital. TOT ce trebuie sa stii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Sep. 2024 Exclusiv
Ce reprezinta ajustarea de TVA si cum se face aceasta in cazul bunurilor imobile si de capital?
Tags: bunuri imobile, corectarea dreptului de deducere, ajustare tva, codul fiscal

Ajustarea de TVA inseamna corectarea sumei de TVA pe care o companie are dreptul sa o deduca. Pentru cladiri si alte bunuri importante (numite "bunuri de capital"), exista reguli speciale de ajustare TVA, care sunt specificate in articolul 305 din Codul fiscal. Vom discuta in acest articol cum se face ajustarea de TVA pentru bunurile de capital si cand este necesara efectuarea acesteia.

Ce inseamna ajustare de TVA?

 
Ajustarea de TVA se refera la procesul de modificare a valorii TVA-ului (Taxa pe Valoarea Adaugata) dedus initial pentru anumite bunuri sau servicii achizitionate de o companie. Acest proces poate fi necesar in anumite situatii, inclusiv:
 
  1. Modificarea destinatiei bunurilor – Daca un bun achizitionat initial pentru activitati economice este ulterior utilizat pentru scopuri personale sau activitati scutite de TVA. 
  2. Schimbarea regimului fiscal - Daca o companie isi schimba regimul fiscal, trecand de la platitor de TVA la neplatitor sau invers. 
  3. Falimentul furnizorului -  In cazul in care furnizorul intra in faliment inainte de a plati TVA-ul catre stat. 
Ajustarea TVA poate implica fie recuperarea unei parti din TVA-ul dedus initial (ajustare in favoarea statului), fie deducerea suplimentara de TVA (ajustare in favoarea contribuabilului).

Ce sunt bunurile de capital

Bunurile de capital pentru care se aplica ajustarea taxei deductibile sunt:

1. Active corporale fixe a caror durata normala de utilizare este mai mare de un an, inclusiv terenuri, cladiri si echipamente, detinute pentru a fi utilizate in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru scopuri administrative.

2. Operatiunile de constructie sau transformare a bunurilor imobile (de exemplu, constructia, extinderea sau modernizarea cladirilor) , daca valoarea acestor reparatii este de cel putin 20% din valoarea cladirii dupa transformare/modernizare. 

3. Bunurile imobile - acestea sunt considerate bunuri de capital indiferent daca in contabilitatea persoanelor impozabile sunt inregistrate ca stocuri sau ca imobilizari corporale.
 
4. Bunurile care fac obiectul unui contract de inchiriere, de leasing, de concesionare sau oricarui altui tip de contract prin care bunurile se pun la dispozitia unei persoane.


 

Perioada de ajustare TVA pentru bunurile de capital

Ajustarea taxei pentru bunurile de capital se face astfel:
 
  • Pe o perioada de 5 ani, pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate, altele decat cele care fac obiectul unui contract de inchiriere, leasing sau concesionare
  • Pe o perioada de 20 de ani, in cazul constructiei sau achizitiei de bunuri imobile, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare.

Perioada de ajustare incepe astfel:

a) Pentru bunurile de capital pentru care perioada de ajustare este de 5 ani – perioada incepe  la 1 ianuarie a anului in care acestea au fost achizitionate sau fabricate, daca achizitia sau fabricarea a avut loc dupa aderare.

b) Pentru bunurile de capital construite, pentru care perioada de ajustare este de 20 de ani - perioada de ajustare incepe de la 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt receptionate. Ajustarea se face pentru intreaga suma a TVA-ului deductibil aferent bunului, inclusiv pentru TVA platit inainte de aderare, daca prima utilizare a bunului are loc in anul aderarii sau dupa acesta.

c) Pentru bunurile de capital achizitionate, pentru care perioada de ajustare este de 20 de ani -  ajustarea incepe de la 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate. Ajustarea se aplica pentru intreaga suma a TVA deductibil aferent bunului, inclusiv pentru TVA platit inainte de aderare, daca obligatia fiscala a aparut in anul aderarii sau dupa acesta.

d) Pentru transformarile sau modernizarile bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare este de 20 de ani - perioada de ajustare incepe de la 1 ianuarie a anului in care bunurile sunt utilizate prima data dupa transformare sau modernizare, daca valoarea acestora este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil. Ajustarea include si TVA aferent acestor lucrari platit inainte de aderare, daca prima utilizare dupa transformare are loc in anul aderarii sau ulterior.

Cand se face ajustarea TVA pentru bunurile de capital

Ajustarea taxei deductibile se efectueaza:
 
1. Cand bunul este folosit partial sau total pentru alte scopuri decat afacerea – exceptie fac autoturismele a caror achizitie face obiectul limitarii la 50% a dreptului de deducere potrivit prevederilor art. 298 din Codul Fiscal;

2. Cand bunul este folosit pentru activitati care nu permit deducerea TVA. 

3. Cand este folosit pentru activitati care permit o deducere diferita fata de cea initiala. 

4. Cand apar modificari in modul de calcul al TVA-ului dedus. 

5. Cand un bun pentru care deducerea a fost limitata este folosit intr-o activitate care permite deducerea. 

6. Cand bunul nu mai exista, cu cateva exceptii: 
  • Daca a fost vandut sau a fost livrat catre sine , iar TVA-ul putea fi dedus. 
  • Daca a fost pierdut, distrus sau furat (cu dovezi). 
  • In anumite cazuri speciale prevazute de art. 270 alin 8
  • Daca bunul e casat (scos din uz).
8. In cazurile prevazute la art. 287 din Codul Fiscal
 

Documente necesare pentru ajustarea TVA pentru bunuri de capital

Persoanele impozabile trebuie sa tina o evidenta clara a bunurilor de capital pentru care se poate ajusta TVA-ul dedus. Aceasta evidenta trebuie:
 
  1. Sa arate clar cat TVA s-a dedus initial si ce ajustari s-au facut ulterior. 
  2. Sa fie pastrata pentru o perioada lunga de timp. Aceasta perioada incepe cand se plateste TVA-ul pentru bunul respectiv si se termina la 5 ani dupa ce nu mai e posibil sa se faca ajustari. 
  3. Sa includa toate documentele legate de aceste bunuri (facturi, acte, registre etc.), care trebuie pastrate pentru aceeasi perioada. 

Scopul acestei reguli este sa permita verificarea corectitudinii calculelor TVA de catre autoritatile fiscale, daca e nevoie. E important ca firmele sa pastreze aceste evidente organizat si pentru perioada ceruta de lege, pentru a evita probleme in caz de control.

Studiu de caz ajustare TVA vanzare imobil 

Va prezentam mai jos un studiu de caz referitor la ajustarea TVA in cazul achizitiei si inchirierii unui apartament.

INTREBARE:
 
O societate comerciala platitoare de TVA a achizitionat in anul 2024 mai multe apartamente cu taxare inversa, cu scopul de a le inchiria sau a le vinde . O parte din apartamente sunt inchiriate persoanelor fizice si se factureaza fara tva (scutit) sau se inchiriaza persoanelor juridice platitoare de TVA in regim de taxare . La data la care se inchiriaza prima data apartamentul catre o persoana fizica in regim de scutire fara drept de deducere se ajusteaza TVA aferent achizitiei incepand cu luna in care intervine evenimentul care genereaza ajustarea. Pe parcurs o parte din apartamente au fost mobilate iar pentru achizitiile de mobilier s-a dedus TVA aferent achizitiilor respective.
 
1. Care este monografia contabila pentru achizitia apartamentelor?
 
2. Care este modul de calcul si monografia contabila pentru ajustarea TVA in cazul imobilelor ? In cazul in care pe parcursul unui an calendaristic apartamentul este inchiriat partial, de exemplu doar 5 luni / an cum se calculeaza ajustarea TVA
 
3. Se face ajustarea TVA pentru mobilier in cazul apartamentelor care se inchiriaza cu mobilier? (durata de amortizare a mobilierului este de de 9 ani ) Cum se calculeaza ajustarea in acest caz? 

SOLUTIE FISCAL – CONTABILA aplicabila conform legislatiei in vigoare la data de 28 Aug 2024 

1. Care este monografia contabila pentru achizitia apartamentelor?
 
212 = 404  
4426 = 4427
6811=2812 – amortizare lunara
 
2. Care este modul de calcul si monografia contabila pentru ajustarea TVA in cazul imobilelor ?
In cazul in care pe parcursul unui an calendaristic apartamentul este inchiriat partial, de exemplu doar 5 luni / an cum se calculeaza ajustarea TVA
 
635 = 4426 – ajustare TVA

Perioada de ajustare in cazul imobilelor este de 20 de ani. Daca in aceasta perioada societatea inchiriaza bunul imobil fara TVA, respectiv in regim de scutire fara drept de deducere, are obligatia de a ajusta TVA dedus la achizitie, respectiv 1/20 din TVA dedus la achizitie in fiecare an din perioada de inchiriere (pana cel tarziu la finalul perioadei de ajustare); prima ajustare se va efectua in perioada fiscala (luna sau trimestrul) in care s-a incheiat contractul de inchiriere, iar in anii urmatori ajustarea se va efectua in ultima perioada fiscala din an (ultima luna/ultimul trimestru).
 
Asadar, se stabileste TVA de ajustat pe an= Valoare TVA/20 ani (de ex. 42750/20=2.137,15 lei/an)
 
Daca un apartament este inchiriat in regim de scutire numai 5 luni dintr-un an, tva ajustat se stabileste proportional- 2.137,5/12 luni*5 luni = 890.48lei
 
Ajustarea taxei se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea si/sau, dupa caz, in decontul ultimei perioade fiscale a anului.
 
Numarul ajustarilor poate fi nelimitat, acesta depinzand de evenimentele care modifica destinatia bunului respectiv in perioada de ajustare, respectiv pentru operatiuni care dau sau nu drept de deducere.
 
Dupa expirarea perioadei de ajustare nu se mai fac ajustari ale taxei deductibile aferente bunurilor de capital.
 
3. Se face ajustarea TVA pentru mobilier in cazul apartamentelor care se inchiriaza cu mobilier? (durata de amortizare a mobilierului este  de 9 ani ) Cum se calculeaza ajustarea in acest caz?
 
Aplicarea regimului de scutire se aplica, strict, doar pentru inchirierea bunului imobil, fara a se aplica si pentru inchirierea mobilierului necesar utilizarii bunului imobil.
In situatia in care se inchiriaza un apartament mobilat, prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere, apartament dotat, eventual dotat cu aparatura electrocasnica, proprietarul este obligat sa ajusteze negativ suma TVA deductibila dedusa la momentul achizitiei mobilierului si a aparaturii electrocasnice.
 
Asadar, daca inchiriati in regim de scutire de tva, apartamentul mobilat,  TVA aferent mobila se va ajusta negativ , deoarece mobilierul nu beneficiaza de scutire de TVA la inchiriere.
TVA aferent mobilierului se ajusteaza pe o perioada de 5 ani, facand aceleasi calcule ca si in cazul ajustarii TVA la apartament. Astfel, se determina TVA de ajustat anual, apoi sa inmulteste cu numarul de luni in care apartamentul a fost inchiriat.
635=4426 suma cu minus 

Raspunsul este oferit de specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016