Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustarea de TVA in cazul bunurilor imobile si de capital

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: deducere, bunuri imobile, capital, ajustare tva, codul fiscal

Va prezentam mai jos ce reprezinta ajustarea de TVA si cum se face aceasta in cazul bunurilor imobile si de capital.




Solutia consultantului:

Ajustarea reprezinta corectarea dreptului de deducere fie prin anularea dreptului exercitat initial la momentul achizitiei/constructiei/modernizarii bunurilor fie prin exercitarea acestui drept, ulterior achizitiei/constructiei/modernizarii bunurilor daca acest drept nu a fost exercitat initial. In cazul constructiilor si a mijloacelor fixe care se incadreaza in categoria bunurilor de capital, ajustarea este reglementata prin art. 149 din Codul fiscal si pct. 54 de la alin. (1) la (13) din normele de aplicare ale acestui articol unde se regasesc suficiente exemple de aplicare a unui tratament fiscal corect in ceea ce priveste corectarea sumei TVA deduse.  

Bunurile de capital sunt definite prin art. 125^1 alin. (1) pct. 3 din Codul fiscal " active corporale fixe reprezinta orice activ detinut pentru a fi utilizat in productia sau livrarea de bunuri ori in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau pentru scopuri administrative, daca acest activ are durata normala de utilizare mai mare de un an si valoare mai mare decat limita prevazuta prin hotarare a Guvernului sau prin prezentul titlu".

Astfel, nu se incadreaza in categoria bunurilor de capital activele corporale fixe amortizabile a caror durata normala de utilizare stabilita pentru amortizarea fiscala este mai mica de 5 ani;

Perioada de ajustare este de 5 ani pentru bunurile de capital si 20 de ani pentru constructii/cladiri.
In practica, ajustarea se regaseste frecvent in situatia unei persoane impozabile, inregistrata in scopuri de TVA care cumpara/construieste in regie proprie/modernizeaza sau transforma o cladire pentru care exercita dreptul de deducere la momentul achizitiei/constructiei/modernizarii/transformarii, dar ulterior, fie o inchiriaza prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. e), fie o vinde prin aplicarea regimului de scutire fara drept de deducere conform prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f).

In acest caz, la schimbarea destinatiei bunului, de la operatiune taxabila la operatiune fara drept de deducere, se impune efectuarea ajustarii sumei TVA deduse la momentul achizitiei sau pe parcursul efectuarii lucrarilor de modernizare si transformare a acestor cladiri in situatia in care valoarea acestor lucrari a fost mai mare de 20% din valoarea fiecarui bun, dupa modernizare/transformare.

Pentru stabilirea ponderii de 20% se ia in calcul valoarea reevaluata a imobilului respectiv dupa efectuarea lucrarilor respective si inregistrata in evidenta contabila. In acest sens, am in vedere prevederile art. 149 alin. (2) lit b) din Codul fiscal si punctul 54 alin. (2) din normele de aplicare ale acestui  articol.

Pentru credibilitate, evaluarea trebuie efectuata de catre o persoana fizica sau o juridica autorizata, specializata in evaluarea bunurilor imobile.   

Ajustarea se efectueaza o singura data pentru suma dedusa la momentul primirii facturilor de modernizare/transformare in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani pentru perioada ramasa din perioada de 20, inclusiv anul in care bunul este vandut in regim de scutire fara drept de deducere a TVA, aspect reglementat prin articolul 149 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal . Ajustarea se efectueaza in functie de cota de taxa in vigoare la data efectuarii lucrarilor, de exemplu 19% anterior datei de 1 iulie 2010 si 24% ulterior datei de 1 iulie 2010.

Ajustarea se efectueaza in baza prevederilor articolului 149 alin. (4) lit. a) pct. 2 din Codul fiscal "Ajustarea taxei deductibile prevazute la alin. (1) lit. d) se efectueaza:
  a) in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila:
  2. pentru realizarea de operatiuni care nu dau drept de deducere a taxei;".

Calculul perioadei de 20 de ani se efectueaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului in care investitia a fost utilizata prima data, de exemplu anul 2011 pentru imobilul cumparat in anul 2010,  dar fara a lua in calcul anul in care iese din patrimoniu prin vanzare, respectiv anul 2012.

Astfel, daca investitia s-a efectuat in perioada 1 iulie 2010 – 28 februarie 2011, s-a pus in functiune in luna martie 2011  si s-a exercitat dreptul de deducere pentru suma de 30.000 lei, pentru ajustarea la momentul vanzarii in regim de scutire fara drept de deducere in anul 2012 se efectueaza urmatorul calcul:
-    se determina perioada pentru care se face ajustarea:
20 ani – 1 an de utilizare a bunului imobil (2011) = 19 ani. Asa cum se poate constata, nu se ia in calcul anul 2012 in care se vinde cladirea.
-    se determina suma TVA dedusa aferenta fiecarui an din cadrul perioadei de ajustare de 20 ani:
30.000 lei : 20 ani = 1.500 lei/an
-    se determina suma TVA pentru care se efectueaza ajustarea:
1.500 lei/an x 19 ani = 28.500 lei

D.p.d.v. contabil, ajustarea taxei se evidentiaza prin formula contabila:
     
 635                          = 4426
"Cheltuieli cu alte impozite,         "TVA deductibila"
taxe si varsaminte asimilate"
  sau
 6588
" Alte cheltuieli de exploatare"

Suma inregistrata in debitul contului 635 analitic distinct sau debitul contului 6588 este deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.

Ajustarea dreptului de deducere a TVA trebuie evidentiata d.p.d.v. fiscal si in registrul bunurilor de capital, Acest document de evidenta fiscala este reglementat prin art. 149  alin. (6) din Codul fiscal "Persoana impozabila trebuie sa pastreze o situatie a bunurilor de capital care fac obiectul ajustarii taxei deductibile, care sa permita controlul taxei deductibile si al ajustarilor efectuate. Aceasta situatie trebuie pastrata pe o perioada care incepe in momentul la care taxa aferenta achizitiei bunului de capital devine exigibila si se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii. Orice alte inregistrari, documente si jurnale privind bunurile de capital trebuie pastrate pentru aceeasi perioada" si pct. 54 alineatul (11) din normele de aplicare ale acestui articol.

Acest registru trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
  a) data achizitiei sau data receptiei si punerii in functiune a constructiei;
  b) valoarea bunului de capital formata din pretul de achizitie;
  c) taxa deductibila aferenta achizitiei;
  d) taxa dedusa;
  e) ajustarile efectuate.

Ajustarea TVA se evidentiaza cu semnul minus in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru perioada fiscala in care se efectueaza vanzarea si se raporteaza in mod corespunzator prin decontul de TVA cod 300, cu semnul minus la randul 31 denumit "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital" (pentru bunuri de capital conform prevederilor art. 149).

In alta ordine de idei, trebuie sa retineti faptul ca vanzarea cladirilor in regim de scutire fara drept de deducere nu  conduce la stabilirea pro rata, astfel de venituri fiind excluse din calculul pro rata. In acest sens, am in vedere prevederile art.  147 "Deducerea taxei pentru persoana impozabila cu regim mixt si persoana partial impozabila" alin. (7) prin care se reglementeaza in mod expres: "Se exclud din calculul pro-rata urmatoarele:
a)    valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica."
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ajustarea de TVA in cazul bunurilor imobile si de capital":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016