Tags: sponsorizari in natura, deducere tva sponsorizari, tratament fiscal
Exista niste reguli foarte stricte pentru sposorizarile in natura. Astfel, TVA-ul aferent achizitiei de bunuri destinate efectuarii sponsorizarii in natura se poate deduce soar in situatia in care valoarea totala a bunurilor acordate drept sponsorizare in timpul unui an calendaristic, exclusiv TVA, se incadreaza in limita de 3 la mie din cifra de afaceri calculata la valoarea totala a operatiunilor realizate din sfera de aplicare a TVA.
Astfel, incadrarea in plafon TVA se determina diferit fata de calcularea depasirii plafonului in cazul impozitului pe profit. In cazul discutat, sunt aplicabile prevederile pct. 7 alin. (12) lit. b) din Normele de aplicare a art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal.
(12) In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal: (…) b) bunurile acordate gratuit in cadrul actiunilor de sponsorizare sau mecenat nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea totala in cursul unui an calendaristic se incadreaza in limita a 3 la mie din
cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi in strainatate potrivit prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal. incadrarea in plafon se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau in calcul pentru incadrarea in aceste plafoane sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate in numerar, si nici bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa. Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza taxa. Taxa colectata aferenta depasirii se include in decontul intocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.
Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1): acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice.
Asa cum rezulta din textul de lege, la determinarea cifrei de afaceri din punctul de vedere al TVA pentru incadrarea in plafonul de 3 la mie, nu se ia in considerare:
– sponsorizarea acordata in numerar;
– valoarea bunurilor pentru care taxa nu a fost dedusa.
Din punctul de vedere al TVA, depasirea plafonului de 3 la mie la
cifra de afaceri determinata, care nu are legatura cu rezultatul fiscal realizat, profit sau pierdere, reprezinta operatiune asimilata unei livrari de bunuri, conform prevederilor art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal, daca s-a exercitat dreptul de deducere.
Deci, suma reprezentand depasirea plafonului cu sponsorizarea in natura se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri pentru care se colecteaza TVA numai daca, pentru acele bunuri, s-a exercitat dreptul de deducere la momentul achizitiei de la furnizori.
Deoarece incadrarea in plafonul sponsorizarilor in natura poate fi determinat doar in ultima perioada de raportare fiscala a unui an calendaristic, respectiv doar in luna decembrie 2018 sau doar in trimestrul IV 2018, este recomandabil ca, la momentul achizitiei unui bun destinat sponsorizarii, de exemplu in luna aprilie 2018, sa se exercite dreptul de deducere a sumei TVA deductibile.
Daca plafonul este depasit, conform calculelor efectuate in luna decembrie 2018, se colecteaza TVA prin emiterea unei autofacturi a carei valoare se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin:
– decontul de TVA cod 300, in functie de natura bunurilor destinate sponsorizarii in natura, fie la randul 9 alocat pentru „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 19%”, fie la randul 10 alocat pentru „Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 9%”;
– declaratia informativa cod 394, in cartusul I „ALTE INFORMAtII”, la pct. 2.2.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O persoana fizica cu o miniferma de bovine depaseste criteriile de marime si este incadrata in exploatatie de tip A, adica sa treaca pe firma inregistrata la ONRC animalele din gospodarie. Intrebarea mea este cum trecem de la persoana fizica in proprietatea srl-ului animalele pre a fi vandute si valorificate, si ce implicatii fiscale apar. Practic acum sunt 140 capete vite ce trebuie sa intre in proprietatea fermei, constituita juridic ca un srl, pentru a fi unele utilizate petru reproducere,...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem prevazut in Regulamentul intern, ca angajatorul, in functie de disponibilitati, poate acorda salaratilor prime, tichete de vacanta, cadouri pentru copiii minori cu ocazia zilei de 1 iunie. Va rog frumos sa imi spuneti daca este suficient sa fie facuta o decizie a administratorului pentru a acorda aceste prime sau mai trebuie si alte documente pentru a fi considerate neimpozabile.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: S-a depus bilantul pentru anul 2022 si s-a constatat o eroare in calculul de impozit pe profit, in sensul calcularii unui impozit pe profit mai mare. Urmeaza sa depunem declaratia 101 pe suma corecta, care va fi diferita de valoarea cu cheltuiala cu impozitul pe profit din bilant. Va rugam sa ne spuneti care sunt inregistrarile contabile care ar trebui facute si daca sunt alte aspecte de care trebuie sa tinem cont (la depunerea declaratiei 101).
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea factureaza servicii de arhitectura pentru o societate din Norvegia, in suma de 6.000 lei si pentru o societate din Romania de 1.000 lei. Total venituri luna 04.2023 = 7.000 lei. Salariatii societatii pot beneficia de facilitati salariile in constructii pentru luna 04.2023?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi precizati, in conditiile noilor reglementari privind sponsorizarile, cu depunerea formularului 107: 1. Daca societatea a inregistrat profit in trimestrul 1 si depune formular 107 pentru a sponsoriza o asociatie, cand va primi asociatia banii de la ANAF? In termenul de 45 de zile sau doar dupa bilantul din iunie? 2. Pentru sponsorizarea cu bunuri, se depune formular 107? Cand si cum se mentioneaza faptul ca sunt bunuri sponsorizate si nu se solicita virament catre entitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Directorul societatii comerciale alimenteaza combustibil din Germania de la furnizorul OMV Germania (120 euro, din care TVA 20 euro). Factura este emisa de OMV Germania (cu TVA Germania) dar contul unde se achita suma (603 lei, din care TVA 101 lei) este in lei, beneficiar OMV Romania. Factura emisa cuprinde sumele in euro si in lei, furnizor OMV Germania, plata se face in contul OMV Romania. Va rugam sa precizati randul din decontul D300, unde se trece aceasta achizitie (rand 30, rand 30.1?)....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<