Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Voucherele de vacanta: Reguli, Impozite, CAS si CASS in 2025

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Vera Constantin la 10 Iul. 2025
Voucherele de vacanta: Reguli, Impozite, CAS si CASS in 2025
Tags: vouchere de vacanta, tratament fiscal vouchere de vacanta, impozit vouchere de vacanta, contributii vouchere de vacanta

Voucherele de vacanta reprezinta un instrument prin care angajatorii pot oferi salariatilor un sprijin financiar pentru petrecerea concediului in tara. Acordarea acestui beneficiu este reglementata de legislatia specifica si implica un regim fiscal distinct. In cele ce urmeaza, vom prezenta principalele aspecte legate de impozitare, contributii si tratamentul contabil al voucherelor de vacanta.

Avem acest caz. Societatea a achizitionat carduri de tichete de vacanta, pe care le incarca de 2 ori pe an pentru angajati in limita a 400 de euro. Va rog sa imi spuneti ce taxe se retin si care sunt inregistrarile contabile. Multumesc.

Ce sunt voucherele de vacanta

Voucherele de vacanta sunt instrumente de plata oferite de angajatori salariatilor, sub forma unor tichete sau carduri electronice, care pot fi folosite exclusiv pentru servicii turistice in România. Practic, ele functioneaza ca un buget dedicat concediului: cazare, masa, transport sau pachete turistice complete. Nu pot fi preschimbate in bani si au rolul de a sprijini refacerea capacitatii de munca a angajatilor, dar si de a stimula turismul intern. Acordarea acestora este voluntara in sectorul privat si se face in conditiile stabilite prin lege.

Cum se pot acorda voucherele de vacanta de catre firme

Angajatorii din sistemul privat pot acorda vouchere de vacanta in limita contravalorii a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal, respectiv in limita a 6 x 4050 lei anual.

Sunt supuse impozitarii voucherele de vacanta?

Voucherele de vacanta acordate potrivit legii sunt calificate drept avantaje impozabile supuse impozitului pe salarii, acordarea acestora de catre angajator determinand tratarea drept venituri impozabile a eventualelor beneficii sub forma contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament.

Plafon neimpozabil vouchere de vacanta

Astfel, potrivit art. 76 alin. (4 1) lit. d) din Codul fiscal, sunt neimpozabile in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul individual de munca, regulamentul intern, pentru fiecare angajat, reprezentand nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate. 

Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de vouchere de vacanta, in conformitate cu legislatia in vigoare. 

Asadar, daca salariatul beneficiaza de vouchere de vacanta nu va mai putea beneficia de facilitatea reglementata de art. 76 alin. (4 1) lit. d) din Codul fiscal referitoare la neimpozitarea contravalorii serviciilor turistice si/sau de tratament.

Ce trebuie sa stii despre voucherele de vacanta

Conform Legii 165/2018, voucherele de vacanta, 

  • sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern;
  • angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • nivelul maxim al sumei care poate fi acordata unui angajat in decursul unui an fiscal sub forma voucherelor de vacanta este de 6 salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata;
  • acordarea voucherelor de vacanta, cu respectarea prevederilor de mai sus, poate fi fractionata in maximum doua transe, in functie de optiunea angajatului privind efectuarea concediului de odihna;
  • voucherele de vacanta sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masa si/sau de recuperare a capacitatii de munca;
  • voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de calatorie si/sau de divertisment, daca se regasesc intr-un pachet turistic;
  • voucherele de vacanta pot fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale sau tematice, organizate pe teritoriul Romaniei, la care participa copilul titularului. Procedura privind plata taberelor potrivit prezentului alineat se stabileste prin ordin comun al ministrului educatiei si al ministrului finantelor. 25/06/2022 - alineatul a fost introdus prin Lege 187/2022;
  • serviciile aferente efectuarii concediului de odihna pot fi achizitionate ca pachete de servicii sau separat;
  • continutul minim al pachetului de servicii care se poate achizitiona prin intermediul voucherelor de vacanta se stabileste prin normele de aplicare a prezentei legi, care se aproba prin hotarare a Guvernului;
  • voucherele de vacanta pot fi utilizate pentru achizitionarea de servicii de la operatorii economici cu activitate de turism din Romania, autorizati conform legii, care detin structuri de primire turistice clasificate si/sau agentii de turism licentiate si care accepta o astfel de modalitate de plata, denumite, in mod conventional si in intelesul prezentei legi, unitati afiliate;
  • Ministerul Turismului transmite unitatilor emitente lista cu unitatile afiliate;
  • unitatile emitente vor plati contravaloarea voucherelor de vacanta unitatilor afiliate cu care au incheiat contracte pentru decontarea acestora, dupa prestarea serviciilor de turism.

Impozit pe profit vouchere de vacanta

Potrivit art 25 alin 3 lit c din Codul fiscal, sunt deductibile limitat la calculul rezultatului fiscal:
,,c) cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii.
Asadar, sunt cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal, insa in limitele mentionate in Legea 165/2018.

Impozit pe venit vouchere de vacanta

Conform art 76 alin 2 lit h) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
h) bilete de valoare sub forma tichetelor cadou acordate potrivit legii, cu exceptia destinatiilor si limitelor prevazute la alin. (4) lit. a), tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa si tichetelor culturale, acordate potrivit legii.
Conform pct 14 alin (4) din Normele metodologice date in aplicarea art 76 CF: Valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.
Prin urmare, voucherele de vacanta se considera venituri asimilate salariilor si se impoziteaza cu cota de 10% aplicata la valoarea nominala (impozit pe venit).

Contributie la sistemul public de pensii vouchere de vacanta

Nu se datoreaza contributie la sistemul public de pensii pentru voucherele de vacanta acordate in limita de 6 salarii minime brute pe economie, avand in vedere prevederile art 142 lit r din Codul fiscal:
,,Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii.

Contributie la asigurarile de sanatate vouchere de vacanta

Pentru voucherele de vanta se datoreaza contributia la asigurarile de sanatate (CASS) calculata prin aplicarea cotei de 10% la valoarea nominala a voucherelor acordate.

Am in vedere prevederile de la art 156 lit t) din Codul fiscal, potrivit carora, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include:
(...)
t) valoarea nominala a tichetelor cadou, a tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta, acordate de angajatori, potrivit legii, prevazute la art. 76 alin. (3) lit. h).
Pasul 1: Factura primita la achizitionarea beneficiilor de la furnizor
% = 401 Furnizori
5328 - Alte valori - cu valoarea voucherelor
628 Alte cheltuieli cu servicii executate de terti - camp aferent valorii serviciilor de emitere card
4426 TVA deductibila TVA - prestarea de servicii

Pasul 2: Plata facturii primite de la furnizor
401 = 5121 Furnizori" - Conturi banci in lei".

Pasul 3: Distribuirea voucherelor catre angajati si inregistrarea valorii aferente acestora pe cheltuieli
6422 - Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor = 5328 - Alte valori.

Pasul 4: Inregistrarea impozitului pe venit aferent valorii voucherelor pentru luna in care sunt acordate si a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS)
impozitul aferent: 421 "Personal - salarii datorate" = 444 "Impozitul pe venituri de natura salariilor".

CASS: 421 "Personal - salarii datorate" = 4316 "Contributia de asigurari sociale de sanatate".



Raspunsuri oferite in 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Vera Constantin de Vera Constantin
Expert contabil din 2007 Experienta in: contabilitate financiara, impozit pe profit, impozit venit si contributii sociale obligatorii, TVA, state de salarii, REVISAL, completare registre obligatorii societati comerciale, resurse umane, gestiune imobilizari, intocmire situatii financiare anuale si semestriale, consultanta manageriala si fiscala, interpretarea fisei de platitor obtinuta de la A.N.A.F., intocmire declaratii lunare in vederea depunerii la A.N.A.F. si la alte autoritati, spre exemplu Autoritatea Fondului de Mediu, declaratia lunara Intrastat pentru tranzactii intracomunitare, consiliere vis-a-vis de documentarea dosarului de depus la ONRC pentru diverse mentiuni (deschidere punct de lucru, adaugare coduri CAEN, prelungire sediu social sau sedii secundare, prelungire mandat administrator etc.)

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016