Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aplicarea Legii 293/2023. In limita de 1600 lei intra si ajutoarele de inmormantare, de boli incurabile sau cadourile de 8 Martie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Nov. 2023
Aplicarea Legii 293/2023. In limita de 1600 lei intra si ajutoarele de inmormantare, de boli incurabile sau cadourile de 8 Martie?
Tags: legea 293/2023 , limita plafon, ajutoare sociale

Suntem o societate cu capital de stat al UAT iar conform art. XL din legea 296/2023 incepand din data de 01.01.2024, cheltuielile privind voucherele de vacanta sau alte drepturi conform reglementarilor in vigoare sau contractelor colective de munca nu pot depasi 1600 lei/salariat/an. In aceasta categorie intra si ajutoarele sociale: ajutoare de inmormantare, boli incurabile, cadouri de 8 Martie? Multumesc.

Aplicarea Legii 293/2023  – r?spunsul specialistului: 

 

Art. XL din Legea 296/2023 prevede astfel: 
 
(1)Cheltuielile privind drepturile de hrana/indemnizatia de hrana/tichete de masa/norma de hrana, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementarilor legale sau conform contractelor colective de munca, nu pot depasi anual contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizata cu indicele pretului de consum comunicat de Institutul National de Statistica. Actualizarea acestor drepturi se face incepand cu luna ianuarie 2025.

(2)Cheltuielile privind voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate conform reglementarilor legale sau contractelor colective de munca nu pot depasi anual, in perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoana.

(3)Conducatorii autoritatilor publice centrale si locale la care statul roman sau, dupa caz, unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici/majoritari la operatorii economici au obligatia de a imputernici reprezentantii legali ai acestora in adunarea generala a actionarilor sau consiliul de administratie, dupa caz, pentru a duce la indeplinire prevederile alin. (1) si (2). Masurile dispuse de reprezentantii legali in adunarile generale ale actionarilor sau, dupa caz, masurile consiliilor de administratie sunt obligatorii pentru membrii executivi/neexecutivi ai consiliilor de administratie, inclusiv pentru organizarea si functionarea structurilor din subordine.

Astfel cum puteti observa, textul de la alin. (2) se refera la vouchere de vacanta sau alte drepturi acordate potrivit reglementarilor legale sau contractelor colective de munca.
Eu inteleg ca se refera alte drepturi acordate in locul voucherelor de vacanta.


Cu alte cuvinte, eu inteleg intentia legiuitorului ca fiind sa limiteze la 1600 lei voucherele sau alte drepturi acordate in locul voucherelor de vacanta cum ar fi servicii turistice.

Textul nu prevede vouchere de vacanta si alte drepturi. Textul prevede vouchere de vacanta sau alte drepturi. De aceea, consider ca ajutoarele, cadourile nu se incadreaza in limita de 1600 lei.



Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aplicarea Legii 293/2023. In limita de 1600 lei intra si ajutoarele de inmormantare, de boli incurabile sau cadourile de 8 Martie?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016