Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decontare gradinita/cresa 2024 [tratament fiscal]. Ce trebuie sa stie angajatorii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Feb. 2024
Decontare gradinita/cresa 2024 [tratament fiscal]. Ce trebuie sa stie angajatorii
Tags: decontare gradinita, decontare cresa, tratament fiscal

Care este tratamentul fiscal si care sunt inregistrarile contabile pentru sumele acordate pentru educatia timpurie, incepand cu data de 01 ianuarie 2024. Pornind de la cazul concret al unui salariat care are un salariu de baza de 5.000 lei brut, care este suma care poate fi acordata de catre societate pentru educatie timpurie?

Cum este tratata aceasta facilitate, atat dpdv al impozitului pe salarii si contributiilor sociale, cat si al impozitului pe profit. Care sunt documentele necesare a fi prezentate angajatorului, in situatia in care se plateste aceasta suma parintelui. Multumesc!

 

Decontare gradinita/cresa 2024 [tratament fiscal] – raspunsul specialistului: 

 

Potrivit art. 76 alin. (4 1) lit. i) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii: (...)
i) sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.

In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat.

Suma se acorda unui singur parinte, astfel cum este definit la art. 77 alin. (11), la un singur angajator, prin prezentarea unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui. In situatia in care desfasoara activitate la mai multi angajatori, angajatul are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de plati de la un alt angajator; (...)

Asadar, suma suportata de angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie este venit neimpozabil si scutit de contributii de asigurari sociale in limita a 1.500 lei/luna pentru fiecare copil cu conditia sa se incadreze in plafonul neimpozabil lunar de 33% din salariul de baza.


In cazul prezentat, plafonul lunar neimpozabil de 33% din salariul de baza este de 1.650 lei (5.000 lei x 33%). Ceea ce inseamna ca, la un salariu de baza de 5.000 lei, lunar se poate beneficia de un venit extrasalarial neimpozabil in suma de 1.650 lei.

Asadar, suma neimpozabila si scutita de contributii sociale (CAS, CASS, CAM) care poate fi acordata de catre societate pentru educatie timpurie este de 1.500 lei/luna/copil (adica, plafonul maxim pentru aceasta categorie de venit), fiind inferioara plafonului neimpozabil de 1.650 lei/luna.

Legea nu stabileste documentele justificative care trebuie prezentate de angajati, astfel ca, in primul rand aceasta facilitate trebuie inclusa in regulamentul intern. Documentele ce pot fi prezentate de catre salariat sunt: contractul de prestari servicii incheiat intre parti sau adeverinta eliberata de cresa/gradinita, certificatul de nastere, declaratia pe propria raspundere conform careia nu se deconteaza serviciile si de catre un alt angajator, declaratia pe propria raspundere conform careia nu se deconteaza serviciile de catre celalalt parinte, documentele care sa dovedeasca prestarea serviciului si achitarea contravalorii acestuia, etc.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, potrivit art. 25 alin. (3) lit. b) pct. 3 1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal,
(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele: (...) 
3 1. sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil; in sensul prevederilor prezentului punct, conditiile acordarii sumelor pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la art. 76 alin. (4 1) lit. i).

Asadar, suma suportata de angajator pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, adica suma de 1.500 lei/luna/copil este cheltuiala sociala cu deductibilitate limitata in cota de 5% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.
 



Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decontare gradinita/cresa 2024 [tratament fiscal]. Ce trebuie sa stie angajatorii":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016