keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Laura Profeanu la 19 Nov. 2024
Plafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?
Tags: legea 70/2015, plafon numerar casierie, exceptii , pfa

Conform legislatiei in vigoare, sumele in numerar aflate in casierie nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, 50.000 lei.

Este vorba despre plafoanele de tranzactii in numerar care se refera si la persoanele fizice autorizate. In acest context, un contribuabil se intreaba daca PFA-urile, care au alt sistem de organizare a contabilitatii si de impunere, si NU detin registru de casa, mai au obligatia de a respecta limita plafonului de 50.000 lei. 

Plafon de 50.000 lei pentru sumele aflate in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?

Specialistul ne spune ca in contextul reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, specificate in Ordinul 170/2015, persoanele fizice autorizate (PFA) nu sunt obligate sa tina un registru de casa, asa cum este cerut pentru entitatile care utilizeaza contabilitatea in partida dubla. In schimb, PFA-urile sunt obligate sa tina un Registrul-jurnal de incasari si plati.


Principalele aspecte ale acestui registru sunt:

1. Inregistrarea cronologica a tuturor sumelor incasate si platite: Acest registru este destinat inregistrarii tuturor tranzactiilor, atat in numerar, cat si prin conturi bancare.

2. Evidentierea sumelor totalizate lunar: In acest registru, sumele incasate si platite sunt totalizate lunar, oferind o imagine clara a fluxurilor financiare.

 

Este important de mentionat ca, in timp ce Ordinul 170/2015 reglementeaza modul de tinere a contabilitatii pentru PFA-uri, aceste entitati trebuie sa respecte de asemenea si alte reglementari legale relevante, inclusiv cele privind limitarile tranzactiilor in numerar specificate in Legea nr. 70/2015.


Legea nr. 70/2015, care vizeaza intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar, include prevederi care se aplica unui spectru larg de entitati, inclusiv persoanelor fizice autorizate.


Art. 1. -(1) Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, definite potrivit legii.

Art. 4 indice 2 (1) Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.

Desi PFA-urile sunt supuse unor reguli diferite de contabilitate comparativ cu societatile comerciale (conform Ordinului 170/2015 privind contabilitatea in partida simpla), este important sa ne amintim ca legea privind disciplina financiara se aplica indiferent de sistemul de contabilitate folosit.

Astfel, chiar daca PFA-urile nu sunt obligate sa tina un registru de casa, ci unul de incasari si plati (pentru determinarea veniturilor si cheltuielilor), ele tot trebuie sa se conformeze limitelor stabilite de lege pentru detinerea de numerar, in cazul in cazul in care utilizeaza numerar in activitatea lor.

In concluzie, conform prevederilor Legii nr. 70/2015, nu exista exceptii pentru persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti si alte entitati similare in ceea ce priveste limita de 50.000 lei pentru sumele in numerar aflate in casierie la sfarsitul fiecarei zile.

Aceasta inseamna ca aceste entitati, inclusiv PFA-urile, trebuie sa respecte aceasta limita si sunt obligate sa depuna sumele in numerar care depasesc plafonul, in conturile bancare ale acestora in termen de doua zile lucratoare.

Legea 70/2015 (in forma valabila la 11.11.2023) are ca scop intarirea disciplinei financiare si promovarea transparentei in operatiunile de incasari si plati, aplicandu-se uniform tuturor categoriilor de persoane si entitati mentionate la art. 1 alin.1, fara distinctii bazate pe sistemul de contabilitate utilizat sau pe alte criterii, aplicandu-se indiferent de modul in care aceste entitati isi organizeaza evidenta contabila sau fiscala.


Raspuns oferit in luna noiembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Laura Profeanu de Laura Profeanu
Sunt expert contabil activ din anul 2006, expert contabil judiciar activ din 2009, auditor financiar activ din anul 2009 si consultant fiscal activ din anul 2013.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016