Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Plafonare operatiuni prin caserie. Cum procedam tinand cont de Legea 70/2015?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 16 Feb. 2017 Exclusiv
Tags: plafonare operatiuni, casierie, operatiuni incasari si plati, legea 70/2015

In analiza urmatoare, o firma are plati din casieria unitatii intr-o singura zi pentru: furnizori 7000 lei; avans deplasare 6000 lei; salarii 6000 lei; depunere numerar la banca 3000 lei total plati 12000 lei. Stabilim daca firma poate face zilnic plati doar de 100.00 lei sau daca nu are voie sa depaseasca plafoanele pe fiecare categorie (de exemplu pentru contul 401 are suma de 100.00 lei/zi pentru avansuri - 5000 lei/persoana).

Potrivit prevederile Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar platile efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica catre oricare dintre aceste categorii de persoane se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi. Ca exceptie, platile catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare se efectueaza in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.
 
Astfel, platile catre furnizori se efectueaza in limita unui plafon de 5.000 lei/furnizor (sau 10.000 daca achizitionati de la magazin cash and carry), dar nu mai mult de 10.000 lei/zi. Platile din avansuri spre decontare se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
 
Insa, art. 3 alin. (4) din acelasi act normativ stipuleaza ca la data acordarii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic prevazut mai sus (10.000 lei) .
 
Plafonul de 10.000 lei/zi nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni:

a) depunerea de numerar in conturile deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei, inclusiv in automatele de incasari in numerar;
b) plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens;
c) plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Ajustarea TVA pas cu pas
Ajustarea TVA pas cu pas

Vezi detalii


e) transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit legii;
f) depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.

Totodata,  operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei (art. 4 alin. 4).
Observam ca in cadrul art. 4 alin. (4) de mai sus nu sunt specificate platile de salarii , iar platile catre persoane fizice nu sunt incluse in plafonul de 10.000 lei/zi.
 
In consecinta, in cazul prezentat de dvs. plata cheltuielilor de deplasare (atentie, nu si a avansurilor spre decontare), plata salariilor si depunerea de numerar in banca intra pe exceptiile care nu trebuie sa se incadreze in plafonul de 10.000 lei/zi.

Asa cum ati prezentat situatia , nu ati incalcat prevderile Legii 70/2015, chiar daca totalul platilor in ziua precizata este mai mare de 10.000 lei, respectiv 22.000 lei.
 
In plafonul de 10.000 lei/ zi intra : platile catre furnizori si avansurile spre decontare.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil

Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Plafonare operatiuni prin caserie. Cum procedam tinand cont de Legea 70/2015?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016