Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declararea contractelor de arenda in D394. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Dec. 2016 Exclusiv
Tags: declararea contractelor de arenda, d 394, arenda, declaratia 394, tva

In randurile de mai jos, avem cazul unei firme care are ca principal obiect de activitate agricultura. Firma are contracte de arendare cu persoane fizice si in luna octombrie dupa generarea declaratiei 394 preia toate persoanele cu care a existat un contract de arendare. Stabilim daca se declara contractele de arendare in D394.

Ordinul 2264/2016 a generat multe nelamuriri. Potrivit art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, sunt scutite de tva arendarea cu plata, pe o anumita perioada.

Potrivit instructiunilor de completare ale formularului 394, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 depun aceasta declaratie pentru orice operatiune taxabila in Romania. Declaratia trebuie sa contina si contracte incheiate cu persoane fizice si/sau alte documente.

Prin urmare, un contract cu o persoana fizica se va declara prin 394 daca operatiunea este taxabila.
In ceea ce priveste arenda, operatiunea nu este taxabila, fiind scutita prin efectul legii conform art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, deci contractele de arenda nu se declara in 394.

Daca in unele cazuri exista loc de interpretare, opinia mea este confirmata si de ghidul de completare al declaratiei 394 de pe site-ul ANAF.

In ceea ce priveste preluarea automata a acestor contracte de programul de contabilitate, trebuie sa stiti ca, pentru a putea fi preluate corect (de fapt sa nu fie preluate), programul ar trebui sa permita introducerea separata a achizitiilor scutite. Daca ati introdus contractele de arenda ca operatiune taxabila, atunci este normal sa fie preluate, chiar daca ati trecut cota 0 de TVA.

Intelegerea noastra, societatea dumneavoastra doreste sa efectueze restituirea imprumutului catre aociat prin casa.
 
Potrivit art. 4, alin. (4) din Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.
 
Asadar, limita maxima a sumelor ce pot fi restituite catre asociat prin casa este de 10.000 lei/zi. Este, insa, interzisa efectuarea de restituri de mai multe ori intr-o luna deoarece se poate considera fragmnetare de operatiune.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declararea contractelor de arenda in D394. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016