keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Servicii pentru client din Italia. Locul prestarii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iun. 2011
Tags: tva, codul fiscal, tva deductibila, tva colectata, persoane impozabile, serviciu intracomunitar, achizitie intracomunitara, livrare intracomunitara

Intrebare: Suntem o societate platitoare de TVA din Romania - producator de articole tehnice din cauciuc care vinde unui client din Italia astfel de produse in anul 2009. Clientul din Italia le ...

Intrebare:    
Suntem o societate platitoare de TVA din Romania - producator de articole tehnice din cauciuc care vinde unui client din Italia astfel de produse in anul 2009. Clientul din Italia le revinde unui producator auto din Italia. Acesta din urma monteaza piesele pe masini care sunt vandute diversilor clienti in anul 2009 si 2010. In anul 2010 aceste piese se crapa provocand daune masinilor respective. Aceste masini au fost duse in service pentru remedieri, iar costurile prejudiciilor le-a achitat producatorul auto din Italia deoarece erau defectiuni aparute in termenul de garantie. Si piesele de la noi erau in termenul de garantie de 18 luni de la data fabricatiei.

In anul 2010 producatorul auto din Italia nu achita furnizorului sau (clientul nostru) anumite sume si-i spune ca va trebui sa suporte o suma de 150.000 euro reprezentand recuperare prejudiciu. S-au facut analize atat la laboratoare din Romania cat si din Italia asupra pieselor care au produs prejudiciul. Rezultatele acestora nu incrimineaza direct firma producatoare din Romania, desi realitatea aceasta este - firma din Romania poarta raspunderea ca urmare a unor erori de fabricatie la un lot de produse. In urma discutiilor dintre avocatii celor doua firme din Italia suma prejudiciului ramane la 80.000 EUR.

Clientul nostru din Italia doreste sa recupereze de la noi 60.000 EUR din aceasta suma, restul o suporta el.

Firma noastra din Romania a livrat clientului din Italia pe baza de comanda. Clientul nostru din Italia a livrat pe baza de contract producatorului auto din Italia. Este posibil sa se ajun-ga in instanta pentru recuperarea prejudiciului dar in acest moment are loc o mediere intre avocati pentru a ajunge la o intelegere pe cale amiabila.
De asemenea, clientul nostru din Italia doreste sa recupereze de la noi si onorariul avocatului, in valoare de 1.000 euro.

Locul prestarii in cele doua situatii este conform art.133, alin. (2) locul beneficiarului -  Romania si deci sunt considerate servicii intracomunitare ce trebuie declarate in D390?

Raspuns:
Lipsa unui contract  incheiat nu afecteaza relatia juridica dintre firma din Italia in calitate de cumparator si firma din Romania in calitate de vanzator deoarece prin factura emisa si documentul de transport vanzatorul face dovada ca a livrat produsele in cauza. De altfel, comanda onorata tine loc de contract. Prin instructiunile de aplicare ale O.M.F.P. nr. 2222/2006 art. 1 alin. 2 lit. a) regasim precizarea ca "prin contract se intelege si comanda urmata de executarea acesteia".

Practic, exista dovada ca firma din Romania a efectuat o livrare intracomunitara raportata d.p.d.v. fiscal in decontul de TVA cod 300 si declaratia cod 390. In fapt, pentru justificarea incadrarii livrarii la operatiuni scutite cu drept de deducere TVA, s-au avut in vedere documentele enumerate prin O.M.F.P. 2.222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 1441 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 3419 din 21 decembrie 2009 publicat in M.Of. nr. 915 din 28 decembrie 2009, sunt enumerate urmatoarele documente impuse pentru justificarea incadrarii corecte la operatiuni scutite cu drept de deducere a TVA:
- factura completata cu informatiile reglementate prin  art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;  
- orice alt document care atesta ca bunurile sunt expediate sau transportate din Romania intr-un stat membru: comanda de cumparare, documentul de asigurare.

Deci, in toate aceste documente enumerate se regasesc suficiente informatii cu privire la realizarea tranzactiei si la identificarea partilor participante.

Valoarea serviciului facturat de catre clientul dvs. din Italia pentru recuperarea sumei de 1.000 euro reprezentand onorariul avocatului care a prestat in beneficiul sau servicii pe teritoriul Italiei se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare pentru ambele parti participante la tranzactie;
- pentru firma din Italia care dobandeste calitatea de prestator al unui serviciu intracomunitar. Prestatorul considera serviciul neimpozabil in Italia chiar daca serviciul a avut loc efectiv pe teritoriul Italiei.
- pentru firma din Romania care dobandeste calitatea de cumparator  al unui serviciu intracomunitar. Astfel, pentru firma dvs. operatiunea reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii a carei valoarea se supune regimului de taxare inversa care se materializeaza prin formula contabila 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata". Practic, serviciul este neimpozabil in Italia, dar impozabil in Romania la locul unde este stabilita firma dvs. In acest caz, este aplicabila regula generala de taxare reglementata prin  art. 133 alin. 2 din Codul fiscal. Prin aceasta regula armo-nizata cu art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8/2008 se prevede ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul", fiind respectat astfel principiul destinatiei serviciului.

Echivalentul in lei a sumei de 1.000 euro se determina prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre partenerul din Italia care are calitatea de cumparator - revanzator al unui serviciu de avocatura. Practic, cumpara pe numele sau un serviciu pe care ulterior il revinde firmei dvs. Operatiunea se raporteaza atat prin declaratia recapitulativa cod 390 cu simbolul S care reprezinta "achizitii intracomunitare de servicii" prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei in baza art. 150 alin. (2), de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate cat si prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 19. Acelasi tratament fiscal va fi aplicabil si "serviciului" de recuperare a onorariului avocatului care va reprezenta in instanta interesul clientului dvs. din Italia.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016