Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Sistemul e-TVA constituie, fara indoiala, cea mai mare problema cu care s-a confruntat mediul de afaceri in ultimii ani. Implementat in graba si fara sa beneficieze in prealabil de o dezbatere reala, el a dat mari batai de cap specialistilor contabili, fiind nevoie ca regulile sale de aplicare sa fie ajustate foarte rapid, prin OUG nr. 87/2024.
Ceea ce nu insemna insa ca neclaritatile au disparut. Provocarile legate de aplicarea noului sistem au ramas (le prezentam mai jos pe cele mai importante dintre ele), dar vestea buna este ca acum exista solutii!
Le gasiti in lucrarea e-TVA.Totul despre decontul precompletat de TVA, care va propune un sumar extrem de bogat, ce atinge toate aspectele semnificative care tin de subiectul e-TVA. Parcurgeti lucrarea si aflati atat ce dificultati concrete apar la aplicarea sistemului, cat si modalitatile optime de a le depasi, cu accent pe eficienta si conformitate fiscala.
Gasiti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA la un pret redus cu 40% de Black Friday, AICI--»
Sistemul e-TVA. Principalele 5 provocari pentru contabili
Modificarile legislative
Adaptarea la schimbarile legislative privind e-TVA poate fi complexa si confuza.
Implementarea tehnica
Integrarea corecta a sistemelor contabile existente cu platformele e-TVA necesita cunostinte tehnice specifice si poate fi dificila.
Actualizarea procedurilor interne

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ajustarea procedurilor contabile interne pentru conformarea cu cerintele e-TVA poate fi un proces laborios si neclar.
Raportarea si depunerea electronica
Familiarizarea cu noile metode de raportare si depunere electronica a declaratiilor TVA poate crea confuzie.
Gestionarea erorilor
Identificarea si corectarea erorilor in sistemul e-TVA, precum si gestionarea notificarilor de la autoritati fiscale, pot fi provocatoare.
Lucrarea e-TVA.Totul despre decontul precompletat de TVA pe care v-o punem la dispozitie solutioneaza eficient problemele de mai sus. Ea ofera cunostinte detaliate si actualizate despre e-TVA, precum si studii de caz, explica in mod clar si detaliat reglementarile si cerintele specifice, include pasi concreti pentru implementarea si utilizarea eficienta a e-TVA.
Ce trebuie sa stiti despre sistemul e-TVA?
- Decontul precompletat de TVA primit de la ANAF nu reprezinta o creanta fiscala;
- Decontul precompletat este generat de ANAF in baza informatiilor din diverse surse, cum ar fi e-Factura, e-Case de marcat, e-Transport, e-Sigiliu, SAF-T, sistemul informatic integrat vamal si alte sisteme informatice, dar el nu creeaza obligatii pentru dvs. Datele autoritatilor pot fi diferite de cele reale, caz in care apar asa-numitele “diferente semnificative”.
Ce inseamna “diferente semnificative”?
Ulterior depunerii decontului, Fiscul va identifica daca exista diferente intre forma precompletata si forma finala pe care ati depus-o. “Diferentele semnificative” sunt cele care depasesc un prag de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 1.000 lei. In cazul in care se identifica asemenea diferente, veti fi notificat de ANAF, prin intermediul SPV.
Cum procedati daca sunteti notificat?
Daca se identifica astfel de diferente, trebuie sa completati si sa transmiteti un formular electronic special denumit „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA” pana la data de 5 a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului. Acest formular trebuie sa fie insotit de o “Nota justificativa privind diferentele RO e-TVA”, care trebuie transmisa in termen de 10 zile de la primirea notificarii.
Problema e ca, mai mult ca sigur, toti contribuabilii inregistrati in scopuri de TVA vor primi notificari legate de “diferentele semnificative”, intrucat autoritatile fiscale nu au toate elementele din care sa rezulte TVA colectata sau TVA deductibila.
Iar primirea notificarii implica intocmirea de note justificative complexe, sub presiunea termenului de 10 zile – o sarcina mare consumatoare de timp si energie, descurajanta pentru orice contabil, mai ales cand acesta tine contabilitatea mai multor firme.
Gasiti lucrarea e-TVA. Totul despre decontul precompletat de TVA la un pret redus cu 40% de Black Friday, AICI--»

Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Neconcordante la verificarea E-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedatiNoi norme privind modificarea vectorului fiscal din oficiuCum rectificam tranzactiile nedeclarate in perioada de raportare anterioara?Sistemul TVA la incasare | Exercitarea dreptului de deducere TVAAplicarea TVA din 1 ianuarie 2014. Explicatiile consultantului fiscalUltimele articole
E-TVA: Model de raspuns dupa primirea Notificarii de conformareDecont precompletat E-TVA: Brosura ANAF contine modelul decontului si a raportului + alte date esentialeE-TVA. Raspunsul la Notificarea de conformare se transmite incepand cu 1 iulie 2025E-TVA in 2025. Care sunt toate OBLIGATIILE incepand cu 1 ianuarie 2025 cu privire la sistemNoutati legislative. 5 noutati fiscale privind TVA in 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"