Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Protocol in 2013: Ce tratament fiscal aplicam pentru TVA si impozitul pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, cheltuieli de protocol, impozit pe profit, tva deductibila

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, care este regimul deducerii TVA, in anul 2013, la facturile achizitionate privind bunurile de consum achizitionate pentru protocol. In conditiile in care TVA-ul din facturi se deduce in totalitate si nu mai este conditionat de plafonul cheltuielilor deductibile la calculul impozitului pe profit, vom vedea daca la sfarsitul anului 2013 societatea nu mai trebuie sa autofactureze, in ce priveste TVA-ul, suma care depaseste limita a 2% protocol.



De asemenea, vom vedea in ce masura se aplica acelasi tratament si in cazul persoanelor platitoare de impozit pe profit, cat si in cazul persoanelor platitoare de impozit pe venit 3%  microintreprindere.


Solutia consultantului:

Referitor la primul punct, asa cum ati constatat si dvs., pentru facturile primite de la furnizori, aferente achizitiilor de bunuri (apa, cafea, suc, zahar, etc.) destinate servirii in cadrul sedintelor de protocol legate de derularea afacerilor se poate exercita, integral, suma TVA deductibila facturata de catre furnizor, fara ca acest drept sa fie limitat similar tratamentului fiscal aplicat pentru cheltuielile aferente inregistrate.

Pentru exercitarea acestui drept de deducere a sumei TVA trebuie sa justificati acordarea tratatiilor respective numai in scopul afacerii. Astfel, depasirea limitei de 2% a cheltuielilor de protocol nu trebuie urmata de colectarea sumei TVA prin emiterea unei autofacturi la inchiderea anului fiscal 2013 asa cum s-a procedat in anii anteriori, pana la 31.12.2012.

Totusi, trebuie retinut faptul ca nu se exercita dreptul de deducere a sumei TVA pentru achizitia de tutun si bauturi alcoolice destinate tratatiilor oferite partenerilor de afaceri, chiar daca acestea se desfasoara in scopul afacerii. In acest context, am in vedere prevederile art. 145 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal conform carora " Nu sunt deductibile: …b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii. ".

Referitor la punctul doi, d.p.d.v. al TVA se aplica acelasi tratament fiscal mentionat la punctul 1. In acest caz, suma TVA deductibila inscrisa in facturile primite de la restaurant se deduce integral daca se face dovada ca mesele respective sunt oferite partenerilor, numai in scopul afacerii. Astfel, datorita noului tratament fiscal aplicabil din 2013, nu se mai emite autofactura pentru autocolectarea TVA, chiar daca suma cheltuielilor de protocol efectuate depaseste limita de 2%.

In alta ordine de idei, daca in cadrul tratatiilor constand in mese la restaurant se ofera tutun si alcool, consider ca nu se restrictioneaza dreptul de deducere in conformitate cu prevederile art. 145 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal . Aceste prevederi sunt aplicabile numai pentru achizitiile acestor bunuri ca operatiuni de sine statatoare.

Referitor la punctul trei, incepand cu anul 2013, noul tratament fiscal d.p.d.v. TVA al sumei TVA deductibile aferente cheltuielilor de protocol este aplicabil tuturor persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, indiferent de forma juridica sau fiscala de organizare:


-    societate comerciala platitoare de impozit pe profit;
-    societate comerciala platitoare de impozit pe venit;
-    persoana fizica autorizata;
-    societate de avocatura, etc.
 
Pentru formularea acestui raspuns am avut in vedere definitia cheltuielilor de protocol de la pct. 39 titlul III din normele de aplicare ale Codul fiscal " ….cheltuielile ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii." din care rezulta, in mod evident, delimitarea de catre legiuitor a cheltuielilor de protocol. Astfel, cheltuielile de protocol se pot materializa prin trei forme distincte:

-    cadouri;
-    tratatii;
-    mese.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Protocol in 2013: Ce tratament fiscal aplicam pentru TVA si impozitul pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016