Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Conform specificului activitatii, o societate comerciala efectueaza servicii la sediul clientilor, persoane juridice. In timpul prestarii serviciilor, din cauza neglijentei in serviciu, salariatii prestatorului au cauzat prejudicii clientului, urmand a se recupera contravaloarea prejudiciului de la salariati. Vom vedea care sunt documentele care se vor intocmi pentru justificarea retinerilor, precum si care sunt inregistrarile contabile privind retinerea prejudiciului si virarea sumelor catre clientul pagubit.
Solutia consultantului:
Ca si prima observatie, noi consideram ca se poate imputa o suma unui salariat numai ca decizie a instantei de judecata, conform art. 169 alin. (2) din Codul muncii. Totusi, uneori autoritatile de la inspectia muncii trec cu vederea situatiile foarte dese cand un salariat produce o culpa societatii si se incaseaza prejudiciul in baza unui angajament de plata.
Astfel, din punct de vedere fiscal, avand in vedere ca sumele reprezinta contravaloarea unor bunuri sau servicii degradate la nivelul clientului societatii dvs, consideram ca aceasta operatie este in sfera TVA, conform art. 137 alin. (3) din Codul fiscal.
Aceeasi reglementare se aplica si clientului dvs, ce trebuie sa va emita o factura in sfera TVA pentru decontarea prejudiciului produs.
Procedura mai exacta ar trebui sa fie urmatoarea:
- clientul dvs va emite factura pentru prejudiciul produs, inregistrare contabila:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
628 "Cheltuieli cu alte servicii executate de terti" = 401 "Furnizori"
4426 "TVA deductibila" = 401 "Furnizori".
* facturarea prejudiciului catre respectivul salariat:
461 "Debitori diversi" = 758 "Alte venituri din exploatare"
461 "Debitori diversi" = 4427 "TVA colectata"
- incasarea sumei de la salariat:
5311 "Casa in lei" = 461 "Debitori diversi"
- plata despagubirii catre clientul dvs:
401 "Furnizori" = 5121 "Conturi la banci in lei".
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Facturare cursuri de formare profesionala. Care este tratamentul TVA?Taxarea inversa in 2016 - proceduri, explicatii si studii de cazContaUtil: Intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economiciRaspunderea individuala si in solidar pentru plata TVALista declaratii fiscale. Ce termene exista in luna martie 2016?Ultimele articole
Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Proiect: Noi ajustari privind Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVAMiercuri, 20 noiembrie 2024, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVAE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITArticole similare
Ce tratament TVA se aplica pentru executarea unei scrisori de garantie bancara?Controale ITM la inceput de septembrie! Sunt vizate cazurile de munca nedeclarata si cele „la gri”Tratament fiscal TVA aplicabil despagubirilor: Documente si monografie contabilaNoutati legislatie Fiscala 23-27 martie 2009 - Monitorul OficialToamna se numara constatarile contraventionaleUltimele articole
Masuri de sprijin pentru populatie si pentru mediul de afaceri, adoptate de GuvernTarifele politelor de asigurare obligatorie raman plafonate pana la 31 decembrie 2024Controale ITM la firmele cu cod CAEN 3600 si 3700Informare ITM: Clauze specifice ce pot fi prevazute in CIMFirmele din constructii, verificate de inspectorii ITM la inceput de aprilie 2024Articole similare
Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica noul model al Contractului Individual de Munca. Cum arata formularulAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"