keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Unde completam in D 394 informatiile privind facturile emise pe numele persoanelor fizice?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: declaratie cod 394, d 394, declaratia 394, tva, facturi, persoane fizice

Istoricul creat in jurul D 394 continua sa se mareasca si in ziua de azi, neclaritatile persistand in jurul celui mai dezbatut formular din istorie. Sunt cu atat mai utile orice studii de caz in aceasta privinta, urmarind sa analizam si sa clarificam, pe rand, toate situatiile complicate din practica.

Avem urmatoarea situatie: “Incepand cu data de 01.01.2017 vor fi cuprinse in lista de detaliu toate facturile emise catre persoanele fizice indiferent de valoarea acestora. In acest sens, vor fi centralizate datele pentru toti clientii persoane fizice intr-un singur camp fiind defalcate numai in functie de cotele de TVA. Avand in vedere aceasta mentiune in D394, care este campul unde se completeaza informatiile referitoare la facturile emise catre persoanele fizice?".

Din precizarile cuprinse in  Ghid, rezulta ca doar in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2016, numarul  facturilor emise cu o  valoare individuala mai mica  de 10.000 lei  pe numele unor persoane fizice, se centralizeaza  intr-un singur camp, de exemplu "10" facturi, fara ca acestea sa fie raportate in lista de detaliu, factura cu factura.

Practic, in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2016, declaratia trebuia completata  prin inscrierea numarului total al facturilor emise catre persoane fizice, indiferent de valoarea acestora, dar baza impozabila si TVA colectata aferenta numarului total al facturilor emise trebuia  inscrisa separat, pentru fiecare cota. Altfel spus, nu se raporta  fiecare factura emisa pe numele fiecarei persoane fizice, cu detaliile privind numele si prenumele persoanei fizice,  CNP-ul si  adresa, ci se raporta doar  numarul total al facturilor  emise, fara alte detalii.
 
De exemplu, in luna decembrie  2016, societatea dvs. a emis catre persoane fizice un numar total de 10 facturi, din care:
- pentru cota redusa de 9% (3 facturi) baza de impozitare este in suma de  650 lei si TVA aferenta in suma de 59 lei;
- pentru cota standard TVA  de 20%  (7 facturi) baza de impozitare este in suma de 2.240 lei si TVA aferenta in suma de 448 lei.
           
In acest caz, se raporta un numar total de "10" facturi, cu detaliere pe 2 randuri, din care, un rand pentru cota redusa 9% si un rand pentru cota standard. Deci, la acest aspect se refera precizarea "In acest sens, vor fi centralizate datele pentru toti clientii persoane fizice intru-un singur camp, fiind defalacte numai in functie de cotele de TVA". Deci, campul se refera la numarul de 10 facturi, inscrise intr-o singura caseta din declaratie.
 
Trebuie retinut si Exemplul nr. 1 din Ghid, versiunea a II-a, pag.  32 "Facturile emise atat catre persoane fizice romane cat si catre persoane fizice straine (ex. hotel) cu valoare individuala sub 10.000 lei se declara in mod cumulat in rubrica de exceptii"
 
In perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2016, in lista de detaliu trebuiau raportate prin declaratia cod 394 doar facturile  emise pentru o  valoare individuala mai mare de 10.000 lei.
 
Spre deosebire de facturile emise in  perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2016, incepand cu data de 01.01.2017,  in lista de detaliu se inscriu toate facturile emise catre persoanele fizice, indiferent de valoarea acestora. Lista de detaliu inseamna informatiile referitoare la nume/prenume, CNP, adresa.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016