Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

OMFP 611/2019: Contributii sociale aferente fiecarui tip de asigurat in 2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 21 Feb. 2019
Tags: tip de asigurat 2019, omfp 611/2019, d 112

In Anexa 4 la Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 611 din 31 ianuarie 2019 - pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, publicat in Monitorul Oficial din 15 februarie 2019, regasim Nomenclatorul "Tip asigurat".

Asadar, in acest Nomenclator din Anexa 4 a OMFP 611/2019 se regasesc informatii privind CASS, CAS si CAM datorate de fiecare tip de asigurat in parte.
 
Aceste informatii sunt utile pentru completarea corecta a Declaratiei 112.
 
Citeste si: 
 
 
In continuare redam Tipurile de Asigurat, asa cum sunt ele redate in Nomenclatorul de la Anexa 4 a OMFP 611/2019. In paranteze vor fi bifate Contributiile sociale aferente tipului de asigurat (CAS/CASS/CAM) notate cu Da sau Nu.

1. Salariat fara studii superioare, cu studii superioare si vechime sub 1 an sau salariat care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor ale caror coduri CAEN nu se regasesc la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015  privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal) – Da/Da/Da.

1.1. Salariat cu studii superioare si vechime peste 1 an, inclusiv cel care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor ale caror coduri CAEN nu se regasesc la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal  – Da/Da/Da.

1.2. Salariat care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor ale caror coduri CAEN se regasesc la art. 60 pct 5 din Codul fiscal – Da, in cota de 21,25% sau 25% in functie de indeplinirea sau neindeplinirea conditiilor prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal/ Nu/ Da, in cota de 0,3375%.

1.3. Personalul roman trimis in misiune permanenta in strainatate, inclusiv categoriile de personal trimise in misiune temporara sau permanenta in strainatate prevazute prin hotarare a Guvernului – Da/Da/Da.

2. Salariat militar, inclusiv personal militar, politisti si functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu, care indeplinesc conditiile pentru pensionare, precum si cei care nu indeplinesc conditiile pentru pensionare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, conform art. 157 alin. (1) lit. r) si s) din Codul fiscal – Nu/Da/Da.

3. Alte categorii de persoane fizice carerealizeaza venituri din salarii sauasimilate salariilor

3.1. Persoane fizice care ocupa functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii – Da/Da/Da.

3.2. Consilierii locali, consilierii judeteni si ai municipiului Bucuresti – Da/Da/Da.

3.3. Persoane fizice alese in cadrul persoanelor juridice, fara scop patrimonial, respectiv persoanele alese in consiliul de administratie/comitetul director/consiliul superior, comitetul executiv/biroul permanent, comisia de disciplina si altele asemenea – Da/Da/Da.

3.4. Directori cu contract de mandat, membri ai directoratului de la societatile administrate in sistem dualist si ai consiliului de supraveghere, potrivit legii, manageri,  in baza contractului de management prevazut de lege – Da/Da/Da.

3.5. Administratori ai societatilor si manageri cu contract de management, care primesc sume din profitul unitatii,  potrivit legii sau actului constitutiv, dupa caz – Da/Da/Da.

3.6. Salariati care primesc sume pentru participarea la profit, potrivit legii, cu exceptia sumelor care se acorda ulterior incetarii contractului individual de munca – Da/Da/Da.

3.7. Persoane fizice care incaseaza indemnizatii lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca – Nu/Da/Nu.

3.8. Persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si nu se mai regasesc in raporturi juridice cu persoanele fizice si juridice care au calitatea de  angajatori sau sunt asimilate acestora,  dar incaseaza venituri ca urmare a faptului ca au avut incheiate raporturi juridice si respectivele venituri se acorda, potrivit legii, ulterior sau la data incetarii raporturilor juridice – Da/Da/Da.

3.9. Persoane fizice care au raportul de munca suspendat, ca urmare a faptului ca se afla in incapacitate temporara de munca si beneficiaza de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, suportata de angajator  – Da/Nu/Da.

3.10. Persoane fizice care au raportul de munca suspendat, ca urmare a faptului ca se afla in incapacitate temporara de munca si beneficiaza de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, suportata din FNUASS  – Da/Nu/Nu.

3.11. Persoane fizice care au raportul de munca suspendat, ca urmare a faptului ca se afla in incapacitate temporara de munca si beneficiaza de indemnizatie din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, ca urmare a unui accident de munca – Nu/Nu/Nu.

3.12. Persoane fizice care au raportul de munca suspendat, ca urmare a faptului ca se afla in incapacitate temporara de munca in urma unui accident de munca sau unei boli profesionale si beneficiaza de indemnizatie suportata de angajator – Nu/Nu/Da.

3.13. Persoane fizice care realizeaza venituri aferente perioadei in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate potrivit legii, altele decat cele aferente perioadei de incapacitate temporara de munca cauzata de boli obisnuite ori de accidente in afara muncii si perioadei de incapacitate temporara de munca in cazul accidentului de munca sau al bolii profesionale, in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii – Da/Da/Da.

3.14. Reprezentanti in organisme  tripartite, potrivit legii – Da/Da/Nu.

4. Membri ai comisiei de cenzori sau comitetului de audit, precum si membri in consilii, comisii, comitete si altele asemenea: presedintii asociatiilor de proprietari sau alte persoane care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat in cadrul asociatiilor de proprietari – Da/Da/Nu.

5. Persoane fizice disponibilizate care beneficiaza de plati compensatorii acordate in baza contractului colectiv sau individual de munca, suportate din fondul de salarii – Da/Da/Nu.

6. Administratorii societatilor, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie Administratorii, membrii consiliului de administratie, consiliului de supraveghere si  comitetului consultativ, precum si  reprezentantii statului sau reprezentantii membrilor consiliului de  administratie, fie in adunarea generala a actionarilor, fie in consiliul de administratie, dupa caz – Da/Da/Da.

7. Persoane fizice care realizeaza venituri in activitati dependente potrivit legii, ca urmare a reincadrarii  activitatii – Da/Da/DAa.

8. Persoane fizice care realizeaza venituri din activitati dependente, asigurate in sistemele proprii de asigurari sociale si care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii – Nu/Da/Da.

9. Persoanele fizice care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional (zilieri), potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare – Nu/Nu/Da.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "OMFP 611/2019: Contributii sociale aferente fiecarui tip de asigurat in 2019":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016