Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avantaje in natura si/sau beneficii extrasalariale acordate salariatilor. Tratament fiscal din 2023

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Feb. 2023
Avantaje in natura si/sau beneficii extrasalariale acordate salariatilor. Tratament fiscal din 2023
Tags: avantaje in natura, beneficii extrasalariale, tratament fiscal

O societate platitoare de TVA si de impozit pe profit doreste sa le acorde salariatilor o suma lunara pentru ca fiecare salariat sa o foloseasca in diferite activitati (abonament la sala, achizitionarea de carti online, achizitionarea de cursuri in diverse domenii etc.).

1. Aceasta suma se considera avantaj in natura? Daca da, ce contributii se retin fiecarui salariat?

2. Daca societatea se incadreaza in suma de 300 lei/angajat, atunci se mai considera avantaj in natura?

3. Unde se va declara aceste sume in D112?

4. Ce documente justificative trebuie sa aduca fiecare salariat lunar la decont?

Raspuns: 

 

In primul rand, de retinut este faptul ca suma de 300 lei/angajat reglementata in Codul fiscal se refera la cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv la tichetele cadou oferite de angajatori cu ocazia unor sarbatori/evenimente. Aceasta suma reprezinta venit neimpozabil conform prevederilor art. 76 "Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor"
"(4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:


..................
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
    (i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
    (ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
    (iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;"
 
Reprezinta avantaj in natura/venit impozabil suma care depaseste acest plafon legal.
 
In al doilea rand, referitor la abonamentele la sala, de retinut sunt prevederile art. 76 alin. (4 1) lit. h) introduse prin Legea nr. 34 din 11 ianuarie 2023 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2023.
Astfel, sunt neimpozabile veniturile al caror cuantum lunar se incadreaza in plafonul de cel mult 33% din salariul de baza aferent locului de munca ocupat de catre salariat
"(4 1) Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
...........................
  h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana."
 
Prin aceeasi lege nr. 34/2023, la art. 142 "Venituri din salarii si venituri asimilate salariilor care nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale", la lit. aa 1) modificata  prin O.U.G. nr.  168 din 8 decembrie 2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative s-a introdus punctul 8 conform caruia nu intra in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale contravaloarea abonamentelor in limita plafonului de 400 euro/anual
"Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:
...............
aa 1) venituri cumulate lunar in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
................
8. contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana."
 
Deci, pentru a reprezenta venit neimpozabil, dar si element care nu se ia considerare la determinarea contributiilor sociale, valoarea abonamentului nu trebuie:

sa depaseasca plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca;
sa depaseasca sa depaseasca echivalentul in lei al plafonului de 400 euro anual/salariat;
sa fie suportat de catre angajator pentru utilizarea altor facilitati decat cele mentionate in mod expres la lit. h) mai sus citata.


In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca, in plafonul de 300 lei sau echivalentul in lei al plafonului de 400 euro sau in cazul oricarui avantaj legal acordat de salariat sau decontat de catre angajator salariatului, se include si suma TVA deductibila inscrisa de catre furnizor/prestator in factura emisa pe numele angajatorului in care se inscrie, de regula, pentru identificare numele salariatului care:

beneficiaza de abonament pentru facilitati sportive sau servicii medicale;
a cumparat bunuri cu ocazia zilei de  8 martie si/sau a zilei de 1 iunie ziua copilului.


In acest context, de retinut este faptul ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 nu indeplineste conditiile de la art. 297 alin. (4) pentru exercitarea dreptului de deducere, in sensul ca achizitia serviciilor/bunurilor respective nu este aferenta realizarii de operatiuni cu drept de deducere. Astfel, suma TVA care nu poate fi dedusa reintregeste costul de achizitie al serviciului primit, facturat de catre prestator. Practic, suma TVA care nu poate fi dedusa reintregeste valoarea beneficiului extrasalarial/avantajului in natura acordat salariatului, motiv pentru care, sumele care depasesc aceste limite/plafoane reglementate in mod expres prin Codul fiscal  reprezinta pentru:

angajat: venituri care se supun retinerii la sursa a  impozitului pe venit si contributiilor sociale deoarece nu mai reprezinta beneficii extrasalariale, ci avantaje in natura;
angajator: baza de calcul pentru contributia asiguratorie pentru munca (646 Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca = 436 Contributia asiguratorie pentru munca)


Referitor la documentele justificative, de retinut este faptul ca, nici prin art. 76, nici normele de aplicare a acestor prevederi nu se impune justificarea sumelor acordate in baza unor documente justificative. Totusi, consider ca aceste documente sunt necesare, in special in cazul abonamentelor pentru a se face dovada ca acestea sunt platite prestatorilor care au ca obiect de activitate codurile CAEN mentionate si activitatea profilactica/ terapeutica/ recuperare medicala.
 
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca nu sunt reglementate drept venituri neimpozabile de natura beneficiilor extrasalariale sumele reprezentand contravaloarea:

cartilor achizitionate online;
cursurilor in diverse domenii, inclusiv cursurile de dezvoltare personala.


Astfel, in situatia in care angajatorul deconteaza contravaloarea acestor bunuri si/sau servicii, consider ca sumele respective reprezinta avantaje salariale impozabile la salariat, fiind supuse retinerii impozitului pe venituri si contributiilor sociale.  
 
Referitor la veniturile neimpozabile ale salariatilor, incepand cu luna ianuarie  2023, suma acestora trebuie raportata prin declaratia cod 112 modificata recent prin ordinul comun O.P.A.N.A.F./C.N.P.P./A.N.O.F.P.  nr. 165/7/1272/456 din 7 februarie 2023 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate". De exemplu, valoarea abonamentelor se raporteaza de catre angajator la randul 8 cu report la randul 8.3 si 8.3.4.



Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Avantaje in natura si/sau beneficii extrasalariale acordate salariatilor. Tratament fiscal din 2023":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016